19 / 04 / 2024

Erdal Çelebi: Darbe girişiminden en çok emlak sektörü etkilendi!

 Erdal Çelebi: Darbe girişiminden en çok emlak sektörü etkilendi!

Yaşanan darbe girişimden en çok etkilenen sektörlerden birisinin emlak sektörü olduğunu ancak kötü günleri yavaş yavaş geride bıraktıklarını ifade eden BEMO Başkanı Erdal Çelebi, sektörün durumunu Bursa Sancak Gazetesi'ne değerlendirdi.



Yaşanan darbe girişimden en çok etkilenen sektörlerden birisinin emlak sektörü olduğunu ancak kötü günleri yavaş yavaş geride bıraktıklarını ifade eden BEMO Başkanı Erdal Çelebi, sektörün durumunu Bursa Sancak Gazetesi'ne değerlendirdi. 


15 Temmuz'un Türkiye için bir kabuk değiştirme tarihi olarak kitaplara gireceğini dile getiren Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi darbe girişiminden en çok etkilenen sektörün emlak sektörü olduğunu ifade etti. Çelebi, darbe girişimde bulunan, darbecilere çanak tutan, bu tür olaylardan prim sağlayan, vatana ihanet eden herkesi Allah'a havale ediyorum." açıklamasında bulundu. Darbe girişimi nedeniyle hemen her sektörde dalgalanmaların yaşadığım belirten Çelebi, bu dalgalanmaların en başta ve en çok emlak sektöründe hissedildiğini kaydetti. Yaşanan dalgalanmaları yavaş yavaş geride bıraktıklarını açıklayan BEMO Başkanı Erdal Çelebi, bayram sonrası sektörde hareketlenme beklediklerini dile getirdi. 


'Olayları iyi okumak lazım' 

Olaylara farklı değerlendirmek gerektiğini ifade eden BEMO Başkam Erdal Çelebi, oda üyesi meslektaşlarına önemli bir uyarıda bulunduklarının bilgisini de verdi. Oda üyesi emlakçılara ve meslektaşlarına gayrimenkullerin acil satışlarında aracılık yaparken dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunduklarını söyleyen Çelebi, "Çünkü biz, mal kaçırma davalarında hiç kimseye aracılık yapmak istemiyoruz ve bu işe çanak tutanların mallarını biran önce satarak kazanç elde etmelerine katkıda bulunmak istemiyoruz." dedi.

 

'Faiz indirimi can suyu oldu' 


Bankalar tarafından kullandırılan konut kredilerindeki faizlerin 15 Temmuz sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talepleri doğrultusunda emlak sektörüne 'can suyu' olduğunu ifade eden Çelebi, "Faiz indirimi nedeniyle beklenen hareketlilik henüz tam olarak sağlanmasa da zaman içinde bu indirimin olumlu etkileri olacağım, satışların hızlanacağını sektörün kazançlı çıkacağını öngörüyoruz." açıklamasını yaptı. 


'Köklü adımlar gerekiyor' 

Emlak sektöründe çok büyük sıkıntıların görülmediğini ancak yine de bazı köklü düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Erdal Çelebi, "Bu işi yapanların denetim aldnda olması gerekiyor. Yapılan işlerden kimsenin mağdur olmaması için köklü adımlar atılmalıdır. Emlakçilik adı allında vatandaşı mağdur edenlerin önüne geçilmesi şart. Biz kendi taleplerimizi meclis komisyonuna kadar taşıdık. Gerekirse kendim bile mesleğin dışında kalacaksam kalayım bu işin hak eden kişiler tarafından hak edilen şekilde yapılmasını istiyorum." diye konuştu. 


'Beklemek zaman kaybı olur'


Konut alımında vatandaşların yüksek faizler yerine düşük faizlerle borçlanmasını temenni ettiklerini söyleyen Erdal Çelebi, bankaların gerçekleştirdiği faiz indirimini de vatandaşlar adına gayet olumlu bulduklarım kaydetti. 


Emlak alımlarında bankaların talep ettiği faiz koridorunun %0.90-%0.95 bandmda kalacağını talimin ettiklerini de söyleyen BEMO Başkam, gayrimenkullerini değiştirmek ya da yeni bir gayrimenkul almak isteyenlerin daha fazla beklemelerine gerek olmadığını dile getirdi. Gayrimenkul alacakların daha fazla beklemelerinin zaman kaybı olacağım söyleyen Çelebi, %0.90-%0.95 bandına borçlanma yapılabileceğinin altını çizdi. 


'Rantsal dönüşüm olmasın'

 Bursa'da yapılan kentsel dönüşümünün meslek ve meslektaşları açısından çok fazla bir etkisinin olmadığım da ifade eden Çelebi, bazı bölgelerde yapılan kentsel dönüşümün hakkı ile yapılmasına rağmen bazı bölgelerde de kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme doğru gittiğini belirtti. Çelebi sözlerinin devamında, "Kentsel dönüşümün esas yapılması gereken yerlerin, eski binaların bulunduğu, binaların nasıl yapıldığı belli olmayan, kaçak yapılaşmanın fazla olduğu yerler olması gerekirken rant düşüncesiyle ticari alanların olduğu yerlerde yapılmaya başlandı. Kısaca kentsel dönüşümü bu şekilde yapıldığı takdirde Bursa'ya fazla bir değer katmaz." açıklamasını yaptı. 


'Bursa'nın her yeri değerli'


 Bursa'nın her bölgesinin değerli olduğunu ve Türkiye'nin odak noktalan arasında bulunduğunu kaydeden BEMO Başkanı Çelebi, Baktığımız zaman Bursa, rotasyon olarak Türkiye'nin odak noktaları arasında yer alıyor. İzmir'e, Ankara'ya, İstanbul'a yakın olması, köprülerin, yolların açılması Bursa'nm ne kadar değerli olduğu göstermektedir. Bursa'yı biz iş merkezi olarak görüyoruz. Doğusunda, batasmda ve kuzeybatısmda organize sanayiler bulunuyor. Bursa'nm bütün her köşesinde ayrı bir değer vardır." İfadelerini kullandı. 


Kırsalda Yenişehir ön planda' 

Kırsaldaki ilçelere bakıldığında yine Bursa'nm yükselen bir değer olduğunu da sözlerine ekleyen Çelebi, "Yenişehir 'de otomobil test merkezi nedeniyle bazı firmaların bölgede tesisleşmesi, İstanbul-İzmir oto yolunun bölgeden geçmesi ilçenin değerini artıyor. Bunun yanında hızlı trenin oradan geçmesi, havalimanımızın orada olması Yenişehir'i ön plana çıkarmış oldu. Biz Yenişehir için çok ciddi anlamda çalışmalar yaptık. Otomobil test merkezinin Yenişehir'de kalması için ciddi uğraşlar verdik. Yenişehir Bursa'nm parlayan incilerinden birisidir." dedi. 


'Diğer ilçelerde çok değerildi'

 Yenişehir'in yanında Bursa'nm diğer ilçelerinin de olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Erdal Çelebi, "Otoyol projesinin İzmir-İstanbul arasındaki geçiş güzergahınınSusurluk'akadarki bölge içinde Orhangazi, İznik, Gemlik, Mustafakemalpaşa, Karacabey gibi ilçelerin de değerli olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bursa'nm parasmı Bursa'da tutmamız lazım. Buna ek olarak dışardan da yatınmcı getirmemiz lazım ve Bursa'mızm parasmı dışarı çıkarmamız lazım." diye konuştu. 


'Arap riizgan yön değiştirdi' 

Bursa'ya yatırım yapan Arap ülkelerin Bursa'da Ulu Camii'ndeki canlı bomba patlamasından soma farklı illere kaydığını ifade eden Erdal Çelebi, "Arap rüzgarının bir nebzede olsa, sakinleştiğini görüyoruz.Bize yurt dışmdan gelen yatırımcının birinci temennisi huzur alanı veyaşanabilirliktir. Bursa'nm bir tarafının deniz, bir tarafının da dağ olması, ovasının havasının serin olması ve yeşilliği nedeniyle Arap ülkelerinin vatandaşlarına göz kırpıyordu." ifadelerini kullandı. 


Sancak Gazetesi


Geri Dön