20 / 04 / 2024

Erdal Çelebi: Gayrimenkullerinizi odaya kayıtlı emlakçılardan alın!

Erdal Çelebi: Gayrimenkullerinizi odaya kayıtlı emlakçılardan alın!

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, günümüzde herkes emlakçılar işini yapmaktadır. Artık herkes emlakçılık sektörüne atılmaya başladı ama asıl gayrimenkullerinizi odaya kayıtlı olan emlakçılardan alın...



Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, günümüzde herkes emlakçılar işini yapmaktadır. Artık 1 ytı herkes emlakçilik sektörüne atılmaya başladı ama asıl gayrimenkullerinizi odaya kayıtlı olan emlakçılardan alın. 


Vatandaşlarımıza her zaman söylüyorum ve söylemeye de devam edeceğim. Gayrimenkullerinizi bu işi yapıyorum diyen her emlakçıdan almayın. emlakçınızı Bursa Emlak Müşavirleri Odasına gelip sorgulatın ki bir sorun çıktığı zaman müdahale edebilelim. 



"GAYRİMENKULLERİNİZİ DOĞRU YERDEN ALIN" 


İzzet Günay: Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, Bursa Haber Gazetesi olarak kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 

Erdal Çelebi: 1978 yılında Erzurum'da doğdum. 29 yıldır Bursa'da ikamet ediyorum. Emlak işine baba mesleği olarak başladım ve devam ettiriyorum. 


1995 yılından bu tarafa bu sektörün içerisinde yer almaktayım. 2007 yılından beri de Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf odası üyesiyiz. 2014 yılında da odamızda yapılan seçimle birlikte bu göreve seçildim. 2014 yılı emlakçılar için hiç olumlu geçmedi. 2014 yılı seçim yılı oldu bundan dolayı da bizim için hiç iyi geçmedi çünkü bu sene çok sancılı bir sene halen ülkemizde seçim bitmiş değil. Türkiye'de seçim zamanları ekonomi alt üst olduğu için bu ilk önce bizim sektörümüzü vuruyor. Faizlerin 17 Aralık tarihinden sonra artması da bizim işlerimizi etkiledi.

Ev kredileri doğru miktarda araştırılıp çekildiği takdirde ben herhangi bir sıkıntı görmüyorum. Ama inşaat sektöründeki BURSA HABER röportaj müteahhitlerin ev yapıp satmaları taraftarı da değilim. Ne kadar büyümüş bir inşaat müteahhitti de olsa hepsinde sıkıntı çıkar. En doğrusu vatandaşlarımız bütçesine göre ev almalıdırlar. Uzun vade borçlanmayalım elimizden geldiği kadar çünkü uzun vadeli yapılan borçlar sancılar yaratabilir. 

En doğru mülk emlakçıdan alınır. 

Bizim milletimizde bu algı halen değişmiş değil. Biz emlak müşavirleri esnaf odası olarak 615 üyemiz ile Bursalılarımızın hizmetindeyiz. Ama bunun yanında odaya kayıt olmadan bu işi yapan kamudan emekli olmuş emeklilerin, üst düzey yöneticilerin ilgi duydukları alandır emlakçilik. Bu gibi kişiler odaya kayıt olmadan yapıyorlar bu işi ama işin aslı bu değildir. Buradan halkımıza seslenmek istiyorum gayrimenkullerini alırken odaya kayıtlı olan emlakçılardan alsınlar. 

Odaya kaydı yoksa gayrimenkullerini güvenip o kişilerden almasınlar. Bizler odaya kayıtlı olan emlakçılarımızı denetliyoruz, onlara eğitimler veriyoruz. Gayrimenkullerini odaya üye olmayan kişilerden alan vatandaşlarımız herhangi bir sorun çıktığında sorunu çözemezler. Ama odaya kayıtlı olan bir emlakçıdan alındığında ne sorun çıkarsa çıksın bu sorunu çözebilirsiniz. Doğru noktada doğru işi yapmak çok önemli bu doğru işi de doğru adres olan emlakçılarla yapabilirsiniz. Ev yapıp satan müteahhitler önceden de piyasada vardı ama şu günlerde daha da çoğaldı. Ama halkımızın bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor gayrimenkullerinizi sadece odaya kayıtlı olan emlakçılardan alalım. İnşaatçılar evi yaparken yaptığı masrafı içine koyar, Devlete verdiği vergiyi içine ekler, işçilik masrafını vs. her şeyi içine koyar fiyatı öyle verir ama emlakçı eve fiyat verirken bölgenin değerine göre fiyat verir. 

Emlakçı evin gelecekteki değerini de göz önünde bulundurarak fiyatını verir. Emlakçı bir eve fiyat verirken her durumu göz önünde bulunduruyor zaten bunları yapamayan kişi emlakçı değildir. 

"HERKES KENDİ İŞİNİ YAPMALI" Türkiye'nin ekonomisini ayakta tutan sektör inşaat sektörü ama artık biraz da sanayi alanına ağırlık verilmesi gerekiyor. Artık sanayiciler de işlerini bırakıp müteahhitliğe atılıyorlar ama ben daha bir emlakçının işi bırakıp sanayi sektörüne atıldığını görmedim. 

Artık biraz da sanayi sektörüne girişebilmemiz gerekiyor. Herkes cerrahlık yapamıyor, herkes gazetecilik yapamıyor ama herkes emlakçilik yapıyor. Şu anda Türkiye'de kullandırılmış olan Mortgage kredilerinin %80'ni ni emlakçılar kullandırıyor. İnşaat sektörü kendi işini yapacak emlakçılar da kendi işini. 

Kimse kimsenin işine karışmaması gerekir. Vatandaşlarımıza hep söylüyoruz hep de söyleyeceğiz bir ev alırken aldığınız emlakçının ismini soy ismini alın Emlak Müşavirleri odasına gelsin sorsunlar araştırıp öyle alsınlar. Emlak sektöründe olup da odaya kayıtlı olmayan emlakçılardan almasınlar. 


Bursa Haber 


Geri Dön