18 / 04 / 2024

Erdal Eren: Konutta büyük bir açılım zor

Erdal Eren: Konutta büyük bir açılım zor

Erdal Eren, 2010'da faizlerin düşmesiyle birlikte konutta satışların biraz daha canlanmasını beklediklerini söyledi



Yeni konut projelerinde de canlanma olabileceğini belirten Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Ancak yine de büyük bir açılımın zor olacağı  düşüncesindeyim” dedi.

İnşaat sektörünün canlanmasında hükümet yatırımlarının devam etmesinin önem taşıdığını vurgulayan Eren, yurtdışı pazarların da altını çizdi. Yurtdışı hizmetlerinde 2009'da yüzde 25 azalma beklediklerini belirten Eren, yine de hacmin 15 milyar doların altına inmeyeceğini düşündüklerini kaydetti. 2010'da yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin artırılması için hükümetten tedbirler istediklerini ifade eden Eren, 2010'da Türk müteahhitlerinin yurtdışında 20 milyar doların altına inmemesi gerektiğini vurguladı. Eren, mevcut pazarlar olan Rusya, Kuzey Afrika, Körfez ülkeleri ve Orta Asya'yı ellerinde tutmak isterken, başta batı ve orta Afrika ükeleri olmak üzere, Güney Afrika ve Hindistan'a açılmak istediklerini söyledi.
Milliyet/Tebernüş Kireçci

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

2010 inşaatta iyi bir yıl olacak hedef 20 milyar doları aşmak

İnşaat sektörü 2010'dan umutlu. 'Yurtdışı müteahhitlikte 2009 rakamları, 2008'in yüzde 25 altında olur' diyen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, 2010'da hiç değilse 20 milyar dolar üzerinin yakalanması gerektiğini söylüyor

İNŞAAT sektörü temsilcileri, 2009'un üç çeyreğinde ortalama yüzde 19,5 daralma gösteren sektörün, yeni yılın ikinci yarısından itibaren toparlanabileceğini öngörüyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, bu yıl mevcut stokları eritme çabasının devam  edeceğini belirtti ve şu tespitlerde bulundu: 'Faizlerin düşmesiyle süreç hızlanır. Satışlar biraz daha canlanır. 2010'un ikinci yarısından itibaren yeni konut projelerinin başlayacağını bekliyorum.'

Yurtdışı pazarlar hakkında da bilgi veren Eren, 2010 yılında öncelikle mevcut  pazarları korumayı ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini söyledi. Eren, şu bilgileri verdi: 'Bunların başında Rusya, Kuzey Afrika, Körfez ve Orta Asya geliyor. Rusya, K. Afrika ve Körfez'deki payımızı biraz daha artırmak istiyoruz.' Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 2009 rakamlarının 2008'in yaklaşık yüzde 25 altında kalacağını tahmin ettiğini belirten Eren, ''Ancak 15 milyar doların altına inmeyeceğini düşünüyorum. Ziraat Bankası'nın yurtdışı işlere destek vermeye hazırlandığını öğrendik. 2010'da hiç değilse 20 milyar doların üzerini mutlaka yakalamalıyız diye düşünüyorum'' dedi.

6.2 milyar dolara ulaştı
İNŞAAT Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu şu bilgileri verdi: Küresel gelişmeler yurtdışı hizmetlere olumsuz yansıyacaktır. Dubai'de Türklerin başlangıçtan bugüne üstlendiği projelerin toplam tutarı 6,2 milyar doları buldu. Sektörün son yıllarda büyük projeler gerçekleştirdiği yerlerden olan Dubai'de yaşanan kriz, firmaları da doğrudan etkiledi. Firmalarımız, aylardır hak  edişlerini alamadıkları için sorun yaşıyor.
Akşam

Müteahhitler Birliği'nden açıklama

Stoklar eritilmeye devam edilecek 2010 yılında toparlanma olacak

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yılın ikinci yarısından itibaren yeni konut projelerinin yavaş yavaş başlayacağını belirterek, “Faizlerin düşmesiyle satışlar da biraz canlanacak. Yılın 2'nci yarısında toparlanma bekliyorum” dedi

2009'un üç çeyreğinde ortalama yüzde 19.5 daralma gösteren inşaat sektöründe yeni yılın ikinci yarısından itibaren toparlanma bekleniyor. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, mevcut stokları eritme çabasının 2010'da da devam edeceğini belirterek, “Faizlerin biraz düşmesiyle sürecin daha hızlanacağını, satışların biraz daha canlanacağını öngörüyoruz. 2010'un ikinci yarısında itibaren yeni konut projelerinin yavaş yavaş başlayacağını bekliyorum. Ancak yine de henüz konut sektöründe büyük bir açılım, zor olacak düşüncesindeyim” dedi.

2009'da inşaat sektörü için en önemli alanı, kamu altyapı yatırımlarının oluşturduğunu vurgulayan Eren, tüm dünyada ekonomiyi döndürebilmek için kamu altyapı yatırımlarına eğilim olduğunu, Türkiye'nin de trende ayak uydurduğunu anlattı. Eren, “Hükümetin bu konuda attığı adımlar, sektör açısından beklentileri karşılar şekilde oldu. Dünyadaki trendden farklı davranmadılar ve özellikle karayolları, Devlet Su İşleri ve  TOKİ  projelerini sürdürdüler. Yılın sonlarına geldik ama hala karayolları şantiyelerde çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

‘Hindistan ve Afrika'ya açılacağız'

2010 yılında öncelikle mevcut pazarları korumayı ve yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini söyleyen Erdal Eren, “Mevcut pazarlarımızı elimizde tutmak istiyoruz. Bu pazarların başında Rusya, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri ve Orta Asya geliyor. Yeni pazarlar olarak da özellikle Afrika ülkelerine, Güney Afrika'ya, Hindistan'a açılma çabamız var. Ama bizim asıl noktamız; Rusya'da, Kuzey Afrika'da ve Körfez'deki pazar payımızı artırmak şeklinde olacak” dedi. Türk müteahhitlerinin en fazla iş yaptığı ülkelerden Rusya'da krizin etkilerinin azalmaya başladığını da hatırlatan Eren, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gelecek yıl duraklama yaşanabileceğini söyledi.

İNTES: Dubai sektörü etkiledi

İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, krizin Rusya, BDT Ülkeleri ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki etkilerine dikkati çekerek, “Rusya'da ve Dubai'de yaşanan gelişmeler, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine olumsuz yansıyacaktır. Dubai'de Türk müteahhitlerinin üstlendiği projelerin toplam tutarı 6.2 milyar doları buldu. Firmalarımız, aylardır hak edişlerini alamıyor” dedi.
Vatan


Geri Dön