29 / 03 / 2024

Erdal Eren: Libya'da her yıl 8-10 milyar dolarlık bir iş alınabilir

Erdal Eren: Libya'da her yıl 8-10 milyar dolarlık bir iş alınabilir

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Libya'da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık iş alınabileceğini söyledi



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türkiye'nin 2005 yılından sonra Libya'da aldığı işlerin tutarının 11 milyar doları bulduğunu, Libya'da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık iş alınabileceğini söyledi.

Eren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile geldiği Trablus'ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan seviyesinde Türkiye'nin 13 yıl aradan sonra ilk defa Libya'ya ziyarette bulunduğunu, bunun olumlu etkisini göreceklerini söyledi.

Son iki yıldır Türkiye'nin Libya'daki iş hacminin arttığını ifade eden Eren, "Bunun artmasına paralel olarak artık bir siyasi ilişkiyle burada biraz daha sırtımızın güçlenmesi gerektiğini Sayın Başbakanımıza iletiyorduk" dedi.

Libya'daki ilişkilerin Başbakanlık seviyesine çıkmasına ihtiyaç bulunduğunu belirten Eren, başta İtalya, Rusya, Çin, Malezya olmak üzere başka ülkelerin Libya'ya akın etmeye başladıklarını anlattı.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin bu yıl Libya'ya iki defa geldiğini ve birebir hibe kredileri getirdiğini kaydeden Eren, İtalya'nın böylelikle Libya'da bazı paket işleri almaya başladığını söyledi.

Erdal Eren, "Rusya geldi, 4 milyar dolarlık demiryolu işini bir defada aldı, Çinliler zaten alıyor. Sayın Başbakanın ziyaretiyle daha büyük bazı projelerin Türk firmalarına verilmesi hususunda bir siyasi destek bekliyoruz" diye konuştu.

Libya'da iş yapan Türk firmalarının bir kaç aydır ödeme problemi yaşadığını, paralarını alamadıklarını anlatan Eren, "Libya seyahati başlamadan önce, ziyaretin olumlu etkilerinden biri kendini gösterdi. İstanbul'dan uçağımız havalanmadan öğrendik ki Türk firmaların bütün alacakları sıfırlanmış" dedi.

Ziyarette özellikle Türk bankacılık sektörünün yetkililere anlatılması gerektiğini belirten Eren, "Türk bankalarının teminat mektuplarının artık Libya makamlarınca direk kabul edilmesini istiyoruz. İşçi getirmekle ilgili bazı vize sorunlarımız var. Bunların Sayın Başbakan'ın bu seyahatinden sonra çözüleceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Libya'nın Türkiye için ciddi bir pazar olduğuna işaret eden Eren, "Şimdiye kadar yurt dışında yaptığımız işlerin yüzde 20'sini Libya'da yapmışız. 2005 yılından sonra burada aldığımız işlerin tutarı 11 milyar doları buldu. Libya'da rahatlıkla her yıl 8-10 milyar dolarlık bir iş alınabilir" dedi.
AA


Geri Dön