19 / 04 / 2024

Erdal Eren: Peşinatsız sıfır faizli kampanyalara dikkat!

Erdal Eren: Peşinatsız sıfır faizli kampanyalara dikkat!

Erdal Eren, sıfır faizli, peşinatsız konut kampanyaları konusunda vatandaşları uyararak, "Devam eden projelerde hâlâ tamamlanamama riski olanlar var!" dedi



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, son dönemde artan sıfır faizli, peşinatsız ya da peşinat ötelemeli konut kampanyaları konusunda vatandaşları uyardı.
Küresel krizin de etkisiyle konut sektöründe iyice artan durgunluk nedeniyle müteahhitlerin elde kalmış konutların birazını, zararına da olsa satmak için gayret gösterdiğini ifade eden, "Biraz para girdisi elde edeyim de projeyi bitireyim diyen müteahhitler var. Çünkü daha önceden sattığı konutlar var ve onları bitirmeleri gerekiyor. Bankalar da kredi vermiyor. O nedenle biraz gücü olan firmalar, onun yanına zarına satarak elde edeceği parayı koyup projeyi bitirmek istiyor" dedi.

'ZARARINA SATANLAR VAR'

Sıfır faizle kam-panyaların bir kısmının kârdan fedakarlık, bir kısmının da zararına satış anlamına geldiğini belirten Eren, "Müteahhitler, konutun fiyatını düşürüyor, banka faizini ben karşılayacağım diyor, sıfır faizle kredi vereceğim diyor. Bunların hepsi projeleri bitirmeye yönelik çare arayan meslektaşlarımız" diye konuştu.

ALICILAR İÇİN FIRSAT

Kampanyaların oturmak için ev almak isteyen ya da gayrimenkule yatırım yapmak isteyenler açısından fırsat oluşturduğunu da kaydeden Erdal Eren, "Zaten durgunluk nedeniyle fiyatlarda artış olmadı. Kampanyalarla sunulan indirimler ve uygun ödeme koşulları da elinde bir miktar parası olup da konut almak için bekleyen vatandaş için fırsat. Konut sektörünün hareketlenmesi ile fiyatlar da yeniden yükselecektir" şeklinde konuştu.

HER PROJE BİTMEYEBİLİR

Türkiye'de taahhüt edip de konutları tamamlayamayan şirketlerin de olduğuna dikkat çeken Erdal Eren, her kampanyalı satış yapılan projenin tamamlanacak bir proje olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Küresel kriz ve durgunlukla birlikte fırsatların oluştuğunu ancak bunun yanında dikkat edilmesi gereken noktaların olduğunu kaydeden Erdal Eren, şöyle konuştu:

"Bu şartlarda devam eden projelerde tamamlanamama riski olanlar olacaktır. Vatandaş, konutunu mümkün olduğunca projesini bitirebileceğini düşündüğü yerlerden almalı. Daha önce yaptığı projelerle kendini kanıtlamış, güvenilir olduğunu ispatlamış firmaların tercih edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Rusya'dan gelen işçiler Körfez'e gidiyor

Yurtdışında faaliyet gösteren müteahhitlerde de bir miktar sıkıntı olduğunu söyleyen TMB Başkanı Erdal Eren, "Rusya'da ve Dubai'de özel sektör yatırımcılarına inşaat yapan meslektaşlarımız, projelerin duraklatılması veya ödemelerin yapılmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyorlar. Fakat çoğunluğu devlete iş yaptığı için devletle ilgili sorunlar yok" dedi. Rusya'daki sıkıntılar nedeniyle ciddi bir işçi dönüşü olduğunu belirten Eren, "Rusya'dan gelenler de şimdi Körfez'e, Kuzey Afrika'ya gitmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Yenişafak


Geri Dön