18 / 04 / 2024

Erdal Eren turizm bölgelerindeki çarpık yapılardan şikayetçi

Erdal Eren turizm bölgelerindeki çarpık yapılardan şikayetçi

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, turizm bölgelerindeki çarpık yapılanma ve rant yağmasından şikayetçi oldu



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İsrail'le yaşanan son olaylara ilişkin, "İsrail'le bizim hiçbir sorunumuz yok aslında, İsrail halkıyla. Geçen yıl bizim ülkemize krize rağmen 300 bin kişi geldi. Bu yıl zannediyorum, nereden baksan 250 bin kişi gelecektir" dedi.

Günay, Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından Sheraton Otel'de düzenlenen "Geleneksel Gündem Toplantısı"na konuk konuşmacı olarak katıldı.

Yaptığı konuşmada, Suriye, Libya, Rusya, Lübnan ile vizelerin kaldırılmasına değinen Günay, Türkiye'de turizmin daha da iyi noktalara geleceğini belirtti. Sürdürülebilir bir turizm için çevrenin, tarihin korunması gerektiğini belirten Günay, "Ancak her şeyden önce barışın korunması gerekmektedir" dedi. Günay, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözlerinin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İçerde barış, dışarda barış... Atatürk'ün savaşlar kazanmış bir topluma, ülkesine vasiyeti 'yurtta barış dünyada barış' olmuştur. Onun için biz, son zamanlarda bazı sıkıntılar, bazı gerginlikler, bazı tartışmalar yaşıyoruz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı mıyız, hangi etnik kökenden gelmiş olursak olalım, hangi saç rengimiz olursa olsun, hangi inanç kökünden gelmiş olursak olalım, biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşıyız. Cebimizde bir soyadı belgesi var, Türkiye Cumhuriyeti nüfus kağıdı. Bu belgenin değerini arttırmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin birliğini bütünlüğünü sağlamak, bastırmakla, susturmakla, eziyet etmekle, yasaklamakla olmaz. Türkiye'nin nüfus kağıdı değerliyse, Türkiye'nin pasaportu değerliyse bu ülkenin birliğini, bütünlüğünü hiç kimse bozamaz. Bunu yapmaya çalışıyoruz."

Yoksullukla çatışmanın birbiriyle ilişkili olduğunu dile getiren Günay, "Bir bölgede yoksulluk varsa orada çatışma vardır. Bolluk artarsa, ekmek büyürse, çoğalırsa, orada herkes biraz daha rahat, biraz daha birbirine anlayışlı olmaya başlar. İçeride ve dışarıda..." diye konuştu.

-"KOMŞULARIMIZLA GERGİNLİK OLSUN İSTEMİYORUZ"-
Günay, Türkiye'nin milli gelirinin artırılmasını amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
"Bu yapıldığında da Türkiye'nin birliği, bütünlüğü sürer gider. Bunu içeride yapmaya çalıştığımız gibi dışarıda da yapmaya çalışıyoruz. Biz, komşularımızla gerginlik olsun istemiyoruz. özel bir sorunumuz yok. Ne İran halkıyla var, ne İsrail halkıyla var. Köşeye sıkıştırmayalım, hırçınlaştırmayalım, dağıtmayalım, yabancılaştırmayalım diye uğraşıyoruz. İran ve Irak birbirlerine ve dünyaya zarar verdi. Bölgede hiçbir devlet kendini yalnız ve yalıtılmış kalmış hissetmesin.

İsrail'le bizim hiçbir sorunumuz yok aslında, İsrail halkıyla. Geçen yıl bizim ülkemize krize rağmen 300 bin kişi geldi. Gerçi bu yıl zannediyorum ki, nereden baksan 250 bin kişi gelecektir. Bu coğrafyada tıpkı Saraybosna'daki gibi haksızlıklar yaşanıyor. Yani insanların, bir şehri abluka altına alması... Bugün akşam haberlerinde dinledim, ilaç ve reçel götürülmesine izin verilecekmiş. İlaç, reçel gitmesine izin verilmiyorsa, bu ne kadar büyük bir insanlık ayıbıdır ve o coğrafyada bir şehre reçel ve ilaç gidemiyorsa, bu da 'bize ne kardeşim' diye görmezden geliniyorsa, o zaman bütün yaptıklarımız çok ayıptır bizim. Dünyanın herhangi bir bölgesinde bir insan haksızlık olduğuna tanık olur, gücü yetiyorsa eliyle, gücü yetmiyorsa kalbiyle karşı çıkmıyorsa, onun insanlığının çok da değeri yoktur.

Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak hem varlıklı olup, hem kendi içimizde barışık olalım, hem de coğrafyamızda birlik ve bütünlük olsun, sadece bizim değil dünyanın geleceği güzel olsun diye uğraşıyoruz. Şimdi, hem maddiyatımız zenginleşsin ama hem de insanlık onurumuz yukarıda olsun ve Türkiye dünya çapında bir örnek oluştursun diye düşünüyoruz. Bu yüzden, Türkiye katiyen bir gerginleştirici politikaların tarafından olmaz. Bunu çok iyi biliyoruz, hükümet olarak. Yurtta barış, dünyada barış, bizim inançlarımızın en temelinde yer almaktadır ve Türkiye'nin kendi içinde ve dünyada gelişmesinin temeli içeride ve dünyada bir barış ülkesi olarak ayakta durmasıdır."

-"GEÇEN YIL DA BİR KRİZ YAŞADIK, YUMUŞADI"-
 Bir gazetecinin, "İsrail'den bu yıl için 250 bin civarında bir turist gelmesinin beklendiğini belirttiniz. İsrail, yaşanan son olaylardan sonra Marmaris ve Bodrum'da yaklaşık 45 bin rezervasyonu iptal ettirdi ve askeri görevlilerin gelmesi yasaklandı. Bunlara rağmen, nasıl böyle bir beklenti içine giriyorsunuz?" sorusunu Günay, şöyle yanıtladı:

"Ben, anlık bir kriz yaşadığımızı düşünüyorum. Sürekli düşmanlık diye bir şey yok. İsrail'deki insanlar için bölgede en yakın, en kolay, en güvenilir, en keyifli turizm destinasyonu Türkiye'dir. Bunu zaten halk biliyor, hükümetler de bu yapay engelleri sanıyorum bir süre sonra (İsrail hükümeti için söylüyorum) kaldırmak ihtiyacı hissedecektir. Çünkü, o insanların dünyaya açılmaya ihtiyacı var. Açılacakları ilk güvenli pencere de Türkiye'dir. O yüzden, geçen yıl da bir kriz yaşadık, yumuşadı. Bunun da geçeceğini zannediyorum. Bizim İsrail halkı ile ilgili hiçbir sorunumuz yok çünkü."

Günay, Türkiye'de turizm alanında gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, turizmin sadece kıyılarda değil, diğer bölgelerde de gelişmesi için çalıştıklarını ve çok sayıda proje yürüttüklerini anlattı.

Türkiye'ye gelen turist sayısının geçen yıl yaşanan ekonomik krize rağmen iyi bir seviyede olduğunu ve bunun üstüne çıkabilmek için çalıştıklarını belirten Günay, çarpık yapılaşmayı eleştirdi. Günay, otellerin arkasında kalan yerlerin de estetik açıdan güzel ve yaşanılabilir olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin en ucuz tatil yapılacak ülkeler arasında değil, kaliteli ve yüksek gelir grubunu da hitap eden turizm ülkelerin arasında yer almasını amaçladıklarını dile getiren Günay, hükümet olarak bunun için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını söyledi. Günay, yatırımcılara zorluk çıkaran değil, işlerini kolaylaştıran bir politika izlediklerini ifade etti.

Deniz turizminin dışında, termal, dağ, arkeoloji açısından da Türkiye'nin birçok çeşitliliğe sahip olduğunu anımsatan Günay, buralarda da turizmin geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını bildirdi.

-İSRAİL İLE YÜRÜTÜLEN PROJELER-
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de Türkiye'nin önemli bir turizm atağında olduğu belirterek, "Dünyanın en iyi yüz oteli arasında 20-25 otelimiz var. Bu otellerin çoğunu da bu akşam bu salonda bulunan meslektaşlarım inşa ettiler" dedi.

Türk turizminin rekabet gücünü artırarak sürdürülebilmesini arzu ettiklerini belirten Eren, turizm bölgelerindeki çarpık yapılanma ve rant yağmasından şikayetçi oldu. Eren, sektörün daha iyi bir hale gelebilmesi için beklentilerini ve çözüm önerilerini de dile getirdi.

Bir gazetecinin, Türkiye Müteahhitler Birliği olarak İsrail'e yönelik anlaşmalarda bir değişiklik olup olmadığını sorması üzerine Eren, "Şu aşamada hakikaten ne İsrail ne de herhangi bir firmayla yürütülmekte olan bir projede veya işbirliğinde herhangi bir sorun, bir sıkıntı bize yansımış değil, olacağını da hiç sanmıyoruz" dedi.
AA


Geri Dön