29 / 03 / 2024

Erdal Şahan: Yeni yapılarda denetim sıkıntısı var!

Erdal Şahan: Yeni yapılarda denetim sıkıntısı var!

İstanbul'da en kötü ihtimalle 7.7 şiddetinde bir deprem bekleniyor. Ancak yeni yapılarda denetim sıkıntısı var. TMMOB, Yapı Denetim Kanunu'nun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor



TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, kentsel dönüşüm projelerinin depreme uygun yapılar üretmediğini,  TOKİ  konutlarının da yapı denetiminden muaf tutulduğunu söyledi. Soğancı. Jeofizik Mühendisleri Odasının (JMO) düzenlediği "İstanbul Depreme hazır mı?" başlıklı sempozyumda konuştu. Açılış konuşmasını yapan JMO İstanbul Şube Başkanı Erdal Şahan, deprem riskinin en fazla olduğu bölgelerdeki sanayileşmeye ve nüfus artışına dikkat çekti. Bu bölgelerden birinin İstanbul olduğunu belirten Şahan "Yeni yapılarda yapı denetim sıkıntısı var. TMMOB un yapı denetim yetkisi elinden alındı. Yapı denetim kanununun muhakkak değiştirilmesi gerekiyor" dedi. 


1996 ÖNCESİ SAĞLAM YAPI ENGELLENDİ 

İlk oturumu yöneten Prof. Dr. Yüksel Örgün Tutay, nüfus kesiminin ve bina sayısının azaltılması gerektiğini belirtti. Tunay "Hâlâ deniz dolgularının yapılmasından anlıyoruz ki İstanhul depreme hazır olmayacak" dedi. Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Niyazi Türkelli, İstanbul'da en kötü ihtimalle 7.7 şiddetinde bir deprem olabileceğini, ancak bilimsel olarak bunun henüz öngörülmediğini aktardı. Türkelli olası bir İstanbul depreminden en fazla sahil kesiminin etkileneceğini kaydetti. İlk deprem bölgeleri haritasının 1948 yılında yayımlandığını ifade eden Türkelli, bu haritalarda İstanbul'un hep ikinci derece deprem bölgesi olarak gösterildiğini anlattı. Bunun sağlam yapı inşa edilmesini engellediğini vurgulayan Türkelli, İstanbul'un ancak 19'da birinci derece deprem bölgesi gösterildiğini belirtti. Sempozyuma Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile 14 CHP'li ilçe belediyesini temsilen Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak katıldı. İstanbul Valisi Vasip Şahin, programda konuşması olmasına karşın sempozyuma katılmadı. 


Aydınlık Gazetesi




Geri Dön