29 / 03 / 2024

Erdemir son çeyrekte 1.2 milyar TL zarar etti

Erdemir son çeyrekte 1.2 milyar TL zarar etti

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe üretimin durma noktasına gelmesi, demir-çelik fiyatlarındaki düşüş ile doğalgaza yapılan zamlarla artan maliyet Erdemir'in son çeyrek bilançosunu vurdu.



Türkiye'nin en büyük demir-çelik üreticisi Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (Erdemir), geçen yılın son çeyreğinde 1.19 milyar lira zarar açıkladı. Ekonomide yaşanan durgunluğun yanısıra özellikle yılın dördüncü çeyreğinde doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle artan maliyetler ve uluslararası piyasalarda resesyon endişeleriyle düşen demir-çelik fiyatları Erdemir'in bilançolarını olumsuz etkiledi. Erdemir'in en önemli müşteri grubunu oluşturan otomotiv ve beyaz eşya sektöründe üretimin neredeyse durma noktasına gelmesi de şirketin satışlarının gerilemesine neden oldu.

Zarar tahminleri aştı

Erdemir'in 2008 yılı konsolide net kârı ise bir önceki yıla göre yüzde 69 azalarak 211.5 milyon TL'ye geriledi. Analistlerin beklentisi Erdemir'in 2008 yılında 1.08 milyar lira net kâr, dördüncü çeyrekte ise 325 milyon lira zarar edeceği yönündeydi. Erdemir 2007 yılını 679.4 milyon TL net karla tamamlamıştı.

Maliyetlerde artış

İMKB'ye gönderilen mali tablolara göre, Erdemir'in 2008 satış gelirleri yüzde 27'lik artışla 6 milyar 808 milyon TL seviyesine çıktı. Ancak yılın tamamında elde edilen satış gelirlerinin yüzde 85'i yılın ilk dokuz ayında gerçekleştirildi. Şirketin 2007 yılındaki satış geliri 5 milyar 356 milyon TL seviyesindeydi.

Üretimde ağırlıklı olarak doğalgaz ve kömür kullanan Erdemir, doğalgaza yapılan zamlardan da olumsuz etkilendi. 2008 yılının ilk dokuz ayında 3.6 milyar TL olan satışların maliyeti kalemi son çeyrekte 2.4 milyar TL yükselerek 5.9 milyar TL'ye tırmandı.

`Sipariş bulumazsak üretim duracak' demişti

Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'de çelik tüketiminin dibe vurduğunu söyleyerek "Satışlar yarıya indi. Elimizde bir aylık sipariş var. Sipariş bulamazsak bir ay sonra fabrikada hatlar duracak" demişti. Özgen şunları söylemişti: "Sıcak rulo fiyatları Temmuz 2008'de 1100 dolarda zirve yaptı. Sonra 475 dolarlara indi. Şu anda da 400 dolar bandını kırmış durumda. Çok vahim."

Vatan

Geri Dön