18 / 04 / 2024

Erdemir'e Jim Walters'da dava açtı

Erdemir'e Jim Walters'da dava açtı

Enerjia Metal'in geçen hafta açtığı 68.4 milyon dolarlık davanın ardından Erdemir'e bu kez de ABD'li Jim Walters 89.3 milyon dolarlık dava açtı



Türk sanayiinin en büyük demir çelik üreticisi olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (Erdemir) iki davayla karşı karşıya. Erdemir firması dün Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada ABD'li Jim Walters firmasının şirket aleyhine 89.3 milyon dolarlık dava açtığını duyurdu. Geçen hafta da Erdemir'in en büyük müşterilerinden biri olan Enerjia Metal Maden Sanayi şirketi şirket aleyhine 68 milyon 411 bin dolarlık dava açmıştı. "Erdemir sözünü yerine getirmedi, zarara uğradık" gerekçesiyle Ankara'da açılan iflas davasına Erdemir firması 2 Nisan tarihinde itiraz etmişti.

`Dava ABD'de açıldı'
Erdemir'in dünkü açıklamasında ise, "Şirketimizin kömür tedarikçilerinden birisi olan Jim Walters Resources Inc. tarafından, şirketimiz ile kendisi arasında akdedilen 28 Nisan 2008 tarihli Satım Sözleşmesi'ndeki bazı yükümlülüklerin karşılıklı olarak ertelenmesi üzerine ortaya çıkan anlaşmazlık neticesinde, taraflar arasındaki sözleşmelere göre esasen Ankara'da toplanacak bir tahkim heyeti tarafından, ancak Türk hukuku uygulanarak çözümlenebilecek bir dava, bu sözleşmeler göz ardı edilerek ABD'nin Alabama Eyaleti'nde açılmıştır" ifadelerine yer verildi. Erdemir, 2005'te 2.7 milyar dolarlık özelleştirmeyle Oyak grubunun kontrolüne geçti.
Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre ABD'li firmayla yaşanan anlaşmazlık kriz yılında demir cevheri fiyatlarındaki aşırı hareketlilikten kaynaklanıyor.
Demir çelik devi Arcelor Mittal'in bile bu hareketlilikten dolayı kontratlarını uygulayamadığını ve `mücbir sebep' savıyla Dünya Ticaret Örgütü'ne gittiğini hatırlatan yetkililer, fiyatların 350-1500 dolar bandında sürekli gidip geldiğini bunun da pek çok anlaşmayı zora soktuğunu belirtti. Bu fiyatlar karşısında birçok şirketin karşılıklı revize yoluna gittiğini ifade eden yetkili, anlaşamayan şirketlerin ise davalık olduğunu hatırlattı.
Nevin Donat / Milliyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

ABD'li tedarikçiden Erdemir'e sürpriz dava
ERDEMİR, Jim Walters Resources Inc. tarafından ABD'de açılan davayla şirketten 89,3 milyon dolar istendiğini davaya ilişkin dilekçenin şirkete tebliğ edildiğini ve davaya karşı gerekli tüm hukuki tedbirlerin alınacağını bildirdi. KAP'ta yayımlanan açıklamada şöyle denildi: "Şirketimizin kömür tedarikçilerinden Jim Walters Inc. ile ortaya çıkan anlaşmazlık neticesinde taraflar arasındaki sözleşmelere göre esasen Türk hukuku uygulanarak çözümlenebilecek bir dava sözleşmeler göz ardı edilerek ABD'nin Alabama Eyaleti'nde açılmıştır. Adı geçen şirketle yürütülen sulh görüşmeleri zaten bir müddettir devam etmekle birlikte açılan davaya karşı gerekli tüm hukuki tedbirler alınacaktır''
Sabah


Geri Dön