19 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: 20 yılda 6.5 milyon binayı yıkacağız!

 Erdoğan Bayraktar: 20 yılda 6.5 milyon binayı yıkacağız!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 20 yılda 6.5 milyon konutun yıkılacağını açıkladı. Bayraktar “Kentsel dönüşümde 2 yılda geri dönülmez bir noktaya geliriz. Bu işe 8 elle sarıldık” dedi





Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de kentsel dönüşümün 20 yıl süreceğini belirterek Türkiye’de bulunan yaklaşık 19 milyon konuttan depreme dayanıksız olan 6.5 milyon konutun yıkılacağını söyledi. Bayraktar “20 yıllık bir süreç öngörüyoruz. Ama 2 yıl içinde kentsel dönüşümde geri dönülmez bir noktaya geliriz” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili işleyecek süreci STAR’a anlattı. Türkiye nüfusunun önümüzdeki 50 yıl içerisinde 90 milyonu bulacağını hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bunun içindeki, şehirli nüfusun yüzde 85-90’lara ulaşacağını varsayarsak kentsel dönüşüm kaçınılmaz oluyor” şeklinde konuştu. Bayraktar kentsel dönüşüm çalışmalarının  bir yandan başladığını belirterek “Belediyeler, üniversiteler ve ligli kurumlar da dahil 8 elle bu işe sarıldık. Vatandaş da bu işe büyük ilgi gösteriyor” diye konuştu.


Bakan Bayraktar, başta deprem olmak üzere birinci ve ikinci derece deprem kuşağındaki Türkiye’nin afet riski altındaki nüfus yoğunluğunun yüzde 92 olduğunu belirterek “Yine işte şimdilerde yaşanan Samsun’daki seli gördük. Seller, heyelanlar, taşkınlar ve çığ gibi, afetler sebebiyle ülkemiz, coğrafyamız ciddi bir hayati risk altında” diye ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’nın Meclis’ten ve Cumhurbaşkanı’nın onayından geçtiğini anımsatan Bakan Bayraktar şöyle konuştu: “Bu kelimenin teknik anlamını aşan bir yasa. Dolayısıyla sadece geçmişte olduğu gibi kentsel dönüşüm yasası değil. Bu yasayla biz işsizliği azaltmayı hedefliyoruz, ekonomiyi canlandırmayı hedefliyoruz, inşaat sektörünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Tüm mühendislik disiplinliklerini, harita mühendisleri, jeoloji, jeofizik mühendisleri, inşaat mühendisine ve hatta mimarına varıncaya kadar hepsini geliştirmek istiyoruz. Teknik müşavirlik sistemini çok ciddi manada geliştirmek istiyoruz. Çünkü bir ülkede teknik elemanlar kalifiye bir şekilde yetişirse, inanın o ülke kalkınır.”


Tasarruflu binalar yapılacak


Bakan Bayraktar, afet riski alanların dönüştürülmesiyle birlikte Türkiye’nin salaş yapılardan, kaçak yapılardan kurtarılacağına dikkat çekerek, “Enerjiyi iktisadi olarak tüketen binaların üretilmesi. Konfor üreten mekanların üretilmesi. Yeşil alanları olan, sosyal donatısı olan, modern hayatın gerektirdiği bütün sosyal donatıları kendi içinde barındıran, hem deprem ve sel hem de diğer afetler yönünden, ve hem de güvenlik yönünden modern yerleşim birimlerinin üretilmesi gerek. Biz bunu yapmak zorundayız, bunu yapacağız, bunun maddi karşılığını da bulacağız” dedi. Bakanlığının ilk görevinin bu yasayı işler hale getirmek olduğuna vurgu yapan Bakan Bayraktar, “Öncelikle afet riski taşıyan binaları tespit etmektir. Ondan sonra benzer alanı, stok alanı oluşturmak, vatandaşa bu işi kabullendirmek var. Zaten şu anda Belediye Kanunu’nda, İmar Kanunu’na göre bir bina yıkılmak üzereyse o binayı belediye yıkmak zorunda. Ama yürümüyor bu, ülkemizin şartlarından dolayı yürümüyor” şeklinde konuştu.


Türkiye’nin yaklaşık yarısının birinci bölge deprem bölgesinde olduğunu ifade eden Bakan Bayraktar, “İstanbul, Bursa,  İzmir  gibi büyük şehirlerimiz deprem bölgeleri içindedir. Bu iller ile birlikte afetler açısından risk taşıyan bölgelerde ciddi taramalar yapılacaktır. Ülkede bulanan yaklaşık 19 milyon konuttan yaklaşık 6.5 milyon konutun depreme dayanaksız olduğu tahmin ediyoruz. Öncelikle riskli binalar vatandaşlar tarafından, bakanlıkça lisanslandırılan kurumlara tespit ettirilecek. Bu tespitler ile birlikte deprem riski taşıyan alanlar da ilgili belediye ve idarelerce tespit edilecektir. Bu tespitler yapılmazsa bakanlık resen yapacaktır. Vatandaş tespitlere itiraz edebilecektir. Bu durumda akademisyenlerden ve bakanlığın atadığı kişilerden oluşan bir üst kurula itiraz edilecektir.”


YIKIMDA SİYASET OLMAYACAK


İnşaat sektörü bakımından Türkiye’nin yeterli deneyimi ve birikimi olduğuna dikkat çeken Bakan Bayraktar “Türkiye’deki 6.5 milyon civarındaki afet riski taşıyan, ciddi afet riski taşıyan konutları devralarak bunların 700 binini, 800 binini, 1 milyonunu değiştirdik” diye konuştu. “Biz iyi niyetlerle yürüyeceğiz. Burada siyaset olmayacak, bu işi siyaset dışı, siyaset üstü bir anlayışla beraber götüreceğiz. İnanın Türkiye’ye çok ciddi şekilde katkı sağlayacak, çok ciddi şekilde moral getirecek, hepimize moral getirecek” diyen Bakan Bayraktar şöyle konuştu:  “Biz vatandaşa, diyeceğiz ki siz riskli binanızı yıkmak zorundasınız. Siz bunu kendiniz yaparsanız biz devlet olarak sizin yanınızdayız. Biz sizinle beraber bunu ne gerekiyorsa imar yönünden, kentsel tasarım yönünden, kredi desteği yönünden biz size yardımcıyız.


Onun dışında bina yıkıldıktan sonra eğer parsel üzerinde, ada üzerinde tasarruf bakımından sizi kısıtlayan varsa nitelikli çoğunlukla, üçte iki çoğunlukla karar verdiğiniz zaman biz size yardımcı olacağız. Siz o anlaşma sağlamayan üçte birin haklarını ekspertiz değeri üzerinden açık artırmayla size satacağız, alın. Alamıyorsanız veya almıyorsanız biz Hazine olarak onu alacağız, sizin emrinize vereceğiz. Diyeceğiz ki, bizim hissemiz sizin emrinizdedir, kat karşılığı mı, satış mı, yapma mı, arsa olarak durdurma mı, neyse tasarruf yetkisi sizde. Yani, devlet olarak biz kendimiz kazma küreği alıp bu işin hepsini biz yapacak değiliz. Acil olan yerlerde tabii ki yapacağız, örneklemeyi tabii ki yapacağız, belediyeler yapmazsa tabii ki yapacağız. Ama esas olan halkın kendisinin yapmasıdır, belediyelerin bu işi uç beyleri olarak, takımlar olarak bu işin belediyenin götürmesidir, TOKİ’ye de tabii bir kısım görev vereceğiz. Ama yapılmazsa biz Bakanlık olarak, bu işin ana oyun kurucusu olarak biz bu işi götürmek zorundayız.”


Yapı ruhsatı almak 5 GÜNE İNİYOR


Yapı ve İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle mevcutta 30 gün olan yapı ruhsatı düzenleme süresi 5 güne indirilecek. Bakan Bayraktar “Düzenlemeyle gereksiz belgeler kaldırıldı” dedi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Yapı ve İmar Kanunu’nda yapılacak değişiklikle mevcutta 30 gün olan yapı ruhsatı düzenleme süresi 5 güne indirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Yapı Denetimi Kanunu taslağına göre, hem projelerin hazırlanmasına esas belgelerin idarelerce verilmesi hem de yapı ruhsatı düzenlenmesine ilişkin sürelerin kısalacağını söyledi. Projelerin hazırlanmasına esas belgelerin en geç 5 gün içinde verilmesi zorunluluğunun getirildiğini, elektronik ortamda doğrudan erişilenler için ayrıca idareye başvurma ya da idarece istenme zorunluluklarının kaldırıldığını belirten Bayraktar, sadece projeler hazırlandıktan sonra bir kez idareye başvurulmasına yönelik düzenleme yapıldığını anlattı. Bayraktar, mevcutta 30 gün olan yapı ruhsatı düzenleme süresinin 5 güne indirildiğini, eksiklik bulunması halinde yeniden başvuruda ise bu sürenin 3 güne düşürüldüğüne dikkati çekti. Yapılacak değişikliklerle yapının temel ve diğer taşıyıcı sisteminde değişiklik gerektirmeyen bazı projelerin, ruhsat sonrasında idareye verilmesinin de sağlanacağını anlatan Bayraktar “Düzenlemeyle, idarece mükerrer evrakların yeniden istenmesi engellenmekte, ruhsat esaslı düzenden denetim esaslı düzene geçilmektedir. Kanunda belirtilen işleri yine belirtilen sürelerde gerçekleştirmeyen görevliler hakkında, idari ve cezai müeyyidelerin uygulanması sağlanmaktadır” dedi. Bayraktar, düzenlemeyle, gereksiz bilgi ve belge isteme zorunluluğunun kaldırıldığını sözlerine ekledi. AA


Türk tarihini hamur ederek binalara şekil vereceğiz


Bayraktar “Sıfır kaçak yapı, sıfır gecekondu, sıfır salaş yapı, depreme dayanıklı yapı yapacağız. Bu yapılar mimari bakımdan dizaynı güzel olan yapılar olacak. Tarihten gelen mimarimizi; Gaznelilerden, Karahanlılar’dan, Harzemşahlar’dan, Selçuklular’dan, Osmanlılar’dan ve Cumhuriyet dönemimizin klasik mimari, Avrupa mimarisinden gelen yapı yöresel mimari, yöresel özelliklerin hepsini hamur ederek yeni bir konsept ortaya koyacağız” dedi.

Star



Geri Dön