29 / 03 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Enerji sorununu çözmek için nükleer haricinde yol yok!

Erdoğan Bayraktar: Enerji sorununu çözmek için nükleer haricinde yol yok!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin enerji ithalatı için yıllık 60 - 70 milyar dolar para harcadığını belirterek, " Sinop'a nükleer santral kurulması için Japonya ile anlaştık" dedi...




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin enerji ithalatı için yıllık 60 - 70 milyar dolar para harcadığını belirterek, " Sinop'a nükleer santral kurulması için Japonya ile anlaştık. Nükleer santralin olumsuz bir yanı mevcut. Ama faydası yüzde 80 - 90. Enerji sorununu çözmek için başka yol yok." dedi. 


Samsun'da katıldığı temel atma törenin ardından karayoluyla Sinop'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Sinop Valiliği önünde Vali Yavuz Salim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, vali yardımcıları ile kurum müdürleri karşıladı. Polis mangasını selamlayan Bakan Bayraktar Valilik defterini imzaladı Valilik makamına geçerek Vali Yavuz Selim Köşger'den Sinop ile ilgili brifing alan Bakan Bayraktar, burada basın mensuplarının sorularını cevapladı.


Bakan Bayraktar “Bildiğiniz gibi Sinop son dönemde çok önem verdiğimiz bir vilayetimizdir. Burasını böyle bir sapa yer olmaktan çıkartıp hem Samsun'a bağlantısını sağlamak, hem Kastamonu'ya bağlantısını sağlamak, Çorum'a bağlantısını sağlamak ve buradaki özellikle karayollarına, karayolları yatırımlarına ciddi ağırlık veriyoruz. Yollar, viyadükler, köprü, kavşaklar, tüneller yapma konusunda çalışmamız hızlı bir şekilde devam ediyor. Aynı şekilde havaalanını da burada açtık ama havaalanını işler vaziyete getirmek içinde çalışmalarımız inşallah devam ediyor. Sinop'un kendi özelliği nedir? Ormancılık alanında, tarım alanında nedir? Bunları araştırıyoruz. Bunları öne çıkartmak için çalışmalarımız var. Buradaki katı atık düzeni depolama tesisi, arıtma tesisi noktasında belediyeye gerekli yardımlarımız, desteklerimiz oluyor. Milletvekili arkadaşlarımızla da görüşüyoruz" dedi. 


Türkiye’nin ikinci nükleer santralinin Sinop'ta yapılacağını hatırlatan Bakan Bayraktar, "Burada biliyorsunuz nükleer santrali yapmak için Japonya'yla anlaşmış vaziyetteyiz. Sinop doğalgaz projesinin ihalesi yapıldı. Sinop içme suyu, Sinop-Samsun yolu bitmek üzere. Yakakent Gerze-Sinop yolu, Ayancık ve Durağan Hastaneleri yeni bina yapımı, sağlık kompleksi yapımı, olimpik kapalı yüzme havuzu projesi, gençlik merkezi yapım projesi, Sinop Kültür Evleri projesi, Sinop Sevgi Evleri projesi, yine eğitim yatırımları. TOKİ'nin de burada yatırımları var. Kentsel dönüşümde de burada çalışmalarımız var. Kentsel dönüşüm noktasında çok ciddi çalışmalarımız var.” diye konuştu.


Nükleer santral kurulduğu zaman deniz suyunun aşırı ısınması ve bu sonuçta balıkların zarar göreceğine dair endişelerin olduğunu soran bir gazetecinin sorusu üzerine Bayraktar; "O konuda bir araştırma yapmadım. Gerçi çevreyi de ilgilendiriyor. Çevreyi de etkilediği için buranın ÇED raporu verme, çevresel etki ve değerleri araştırmak bizim görevimiz. Bunları yapıyoruz. Nükleer santralin olumsuz tarafı bir miktar var. Onu doğru konuşmak lazım. Ama yüzde 80-90 faydası var arkadaşlar. Biz ülke olarak toplam yıllık enerji ithalatımız için harcanan para 60-70 milyar dolar civarında bir para. Biz bunu halletmek zorundayız. Petrolümüz yok, doğalgazımız yok, o bakımdan nükleerin dışında başka bir yöntemler olan HES ve RES'ler ile bu açığımızı kapatma imkanımız görünmüyor. Artık dünyada yeni teknolojiyle yapılan nükleer santrallerin çevreye zarar vermediğini biliyoruz. Hem dizayn sistemi hemde çevresel etki yönünden çok yeni teknolojiler kullanıyor Biz Sinop'a çevre bakımından zarar getireceğini düşünürsek bizim için önce insandır, önce sağlıktır, önemli olan çevremizin ekolojik yapısıdır. Bunu yapmayız" ifadelerini kullandı.Bakan Bayraktar daha sonra yaya olarak AK Parti Sinop İl Başkanlığı'na geçti


Cihan


Geri Dön