28 / 03 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde elemana ihtiyacımız var!

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde elemana ihtiyacımız var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlar ihtiyacının arttığına dikkat çekti



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlar ihtiyacının arttığına dikkat çekti. Bayraktar, bu ihtiyacın 4+4+4 eğitim sitemi ile çözüleceğini söyledi


Bayraktar, yaptığı açıklamada, yakında TBMM gündemine gelecek, Yapı denetim Kanun da yapılacak değişiklikle yapı denetim firmalarının teknik müşavirliğe dönüştürülmesiyle Türkiye’nin dünyada oyun kurucu olacağını söyledi. Bayraktar, Türkiye’nin mühendislik sektörü bakımından dünyada ikinci sıra da olduğunu ancak oyun kurucu özelliğini henüz geliştiremediğini bunun  teknik müşavirlik sistemi ile değişeceğinin ifade etti.


Türkiye’nin, şartnameler, sözleşmeler, projeler ve tasarımlar yaptığına ancak hak ettiği yerde olmadığına işaret eden Bayraktar, ”Dünyanın 100-120 devletinde mühendislik ve teknik müşavirlik ofisleri var. 30 bin personel çalıştıran teknik müşavirlik büroları var. Bunlar pastayı yiyor. Biz, işin biraz ameleliğini yapıyoruz” dedi.


Bakan Bayraktar, teknik müşavirlik ve kentsel dönüşüm projesiyle Türkiye’nin amelelikten kurtulup proje üreteceğini ve dünya da oyun kurucu olacağını söyledi.


KALEM EFENDİSİ DEĞİL  ARA TEKNİK ELAMAN YETİŞTİRMELİYİZ


Kentsel dönüşüm sürecinde eli keser tutan, mala tutan, teknoloji okuyan, kaliteli mal üreten ara teknik elemanlar ihtiyacının arttığına dikkat çeken Bayraktar, bu ihtiyacın 4+4+4 eğitim sitemi ile çözüleceğini söyledi:


Bayraktar şunları söyledi:


“Türkiye  Cumhuriyetin tarihinde eğitimde  zaman zaman yapılan olumsuz uygulamalarla ara teknik eleman yetiştirilmesinde geriye düşüldü. Dışarıda yüz binlerce vatandaşımız işsiz dolaşırken tezgahında, atölyesinde işverenimiz, ustamız iş bilen personeli adeta mumla arıyor. 4+4+4 eğitim sistemi işte yetişmiş eleman hasreti çeken sanayi bölgelerinin derdine derman olacak.” 


Türkiye'nin inşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci sırada bulunduğunu belirten Bayraktar, şunları vurguladı:


"İş alıyoruz ama o doğrultuda bize para gelmiyor. Çünkü oyun kurucu değiliz. Oyun kurucu AB ülkeleri, ABD ve Japonya mühendislik ve müşavirlik firmalarıdır. Onlar projeleri yaparak şartnameleri hazırlıyor. İhaleleri biz kazanıyoruz ama istediğimiz hak edişi elde edemiyoruz. Biz adeta amelelik yapıyoruz. Dönüşüm seferberliğimiz amelelikten kurtulmak için büyük bir fırsattır. Dönüşüm seferberliğimiz sayesinde inşaat sektörümüz derinlik ve yeni boyutlar kazanacak. Teknik Müşavirlik sektörümüz de gelişecek; bu sayede gelecekte dünyada oyun kurucu olacağız. Bu da Türkiye'nin ayağa kalkmasına vesile olacak."


Geri Dön