19 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde üzerimize düşen her şeyi yapacağız!

Erdoğan Bayraktar: Kentsel dönüşümde üzerimize düşen her şeyi yapacağız!

Erdoğan Bayraktar, ilkim değişikliği ve çevre sorunlarıyla ilgili, 'Biz Türkiye olarak kim ne yaparsa yapsın, insanların geleceğini ilgilendiren bu ortak problemi çözmek için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz' dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ev sahipliğinde ATO Congresium’da düzenlenen 3. Sanayi Şurası'nın bakanlar oturumunda, küresel ısınma ve çevre sorunlarının dünyanın en önemli sorunları olduğunu belirterek, bu sorunların sanayi ve tarımı etkileyen özelliği de düşünülerek kapsamlı olarak ele alınması gerektiğini savundu.


Bugün çevre sorunları ve iklim değişikliğinin dünyanın en önemli gündemi olduğuna dikkati çeken Bakan Bayraktar, artan küresel sorunları nedeniyle Birleşmiş Milletler nezdinden Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun kurulduğunu, bu komisyonla kalkınma ve çevrenin birlikte ele alınmaya başladığına dikkati çekti.


İklim değişikliği ve çevre sorunlarına düzenlen uluslararası organizasyonlarla çözüm arandığını anımsatan Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:


"Ülkemizde elektrik tüketiminin 10 yıl içerisinde 2 kat artacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda yeşil enerjiye ağırlık vermeliyiz. Kyoto Protokolü konusunda bazı ülkelerin isteksiz davrandıklarını görüyoruz. Japonya ve Kanada protokolden vazgeçti, ABD ve Çin gibi ülkeler bu sürece tam olarak dahil olmuyor. Biz Türkiye olarak kim ne yaparsa yapsın, insanların geleceğini ilgilendiren bu ortak problemi çözmek için üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz."


Bakan Bayraktar, kişi başına sera gazı emisyon oranın OECD ülkelerinde 15, ABD'de 19, Rusya'da 11 ton karbondioksit eşdeğerinde olduğunu belirterek, Türkiye'de bu oranın 5 ton seviyesinde bulunduğunu bildirdi.


Türkiye'nin gelişen bir ekonomi olduğu göz önünde bulundurulduğun da söz konusu oranın bir miktar daha artacağını dile getiren Bakan Bayraktar, gerek iklim değişikliği gerekse de çevre sorunlarıyla ilgili düzenlemeleri ve eylem planlarını hayata geçirdiklerini bildirdi.


-"Şimdi kaçak yapılaşmadan söz eden var mı?"


Bir soru üzerine Bakan Bayraktar, Türkiye'nin kentsel dönüşümde dünyada öncü olduğunu belirterek, şunları söyledi:


"Bizim şehirlerimiz 1945’li yıllardan sonra bir kamplaşma şeklinde oluştu. Bizim gibi ülkelerde büyük, global şehirler oluştu. Maalesef siyaset ve seçim dönemlerinde şehirlerde kaçak yapılaşmalar arttı. Şimdi ise önümüzde yerel seçimler var. Kaçak yapılaşmadan söz eden var mı? Yok. Bizim hükümetlerimiz döneminde bunlar olmadı. Kentsel dönüşümde biz devlet olarak ortamı oluşturuyor, düzenlemeler yapıyoruz ama iş, belediyeler eliyle yürüyor. Parti ayrımı gözetmeksizin yardımlar yapıyoruz ve oralardaki sosyolojik yapıyı son derece önemsiyoruz. Kentsel dönüşümü vatandaşın rızası ve talebi doğrultusunda yürütüyoruz.”



Geri Dön