26 / 04 / 2024

Erdoğan ve Aliyev, Star Rafinerisi'nin temelini attı!

Erdoğan ve Aliyev, Star Rafinerisi'nin temelini attı!

Petkim Aliağa Kompleksinde 1500 dönümlük alana inşa edilecek olan 5 milyar dolarlık Star Rafinerisi'nin temeli atıldı. Yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride Petkimin hammaddede dışa bağımlılığına tamamıyla son verilecek



Yatırımı Azeri-Türk ortaklığı SOCAR&Turcas gerçekleştiriyor.

Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev temelini attığı Star Rafinerisi, Türkiyenin tek noktaya yapılacak en büyük özel sektör yatırımı olma özelliğini taşıyor.

Erdoğan, Petkim Aliağa tesislerinde düzenlenen, AYPE-T fabrikasının açılışı ile Star Rafinerisi ve Haydar Aliyev Teknik ve Meslek Lisesi temel atma törenine katıldı.

"İNŞAAT AŞAMASINDA 10 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLACAK"

Azerbaycan ile Türkiye'nin el ele vererek, kardeşlik içinde çok büyük ortak yatırımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 10 bin kişinin burada inşaat aşamasında iş sahibi olacağını, rafineri açıldığında da bin kişinin buradan evine ekmek götüreceğini ifada etti.

Başbakan Erdoğan, İnşallah, Aliyev kardeşimle, bizim aramızdaki bu dayanışmayı, bu kardeşliği tüm dünyaya bir emsal olarak muhafaza edeceğiz. El ele, omuz omuza, en önemlisi de kalp kalbe, bu bölgede istikrar ve refahı tesis edeceğiz dedi.

Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçildiğini hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Cumhurbaşkanı Aliyev'i kutladı ve hayırlı olsun temennisini iletti.

Kısa süre önce Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyinde üye olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, Şimdi kardeş Azerbaycan bu süreci inşallah 2 yıl devam ettirecek. Birlikte çok güzel çalışmalar yaptık ve bu neticeye ulaşıldı. Ben kendilerini bir kez daha kutluyorum dedi.

İŞTE O DEV PROJE

2015 yılında devreye alınması planlanan Star Rafinerisi'nde yıllık 1 milyon 660 bin ton üretilecek nafta ile Petkim'in bugün yüzde 80'in üzerinde ithalatla karşıladığı üründe dışa bağımlılığı sıfır noktasına inecek.

Petkim Aliağa Kompleksinde yaklaşık 1500 dönüm arazide inşa edilecek, yılda 10 milyon ton kapasiteli rafineride, Petkimin ana hammaddesi Naftanın yanı sıra  5 milyon 950 bin ton ultra düşük kükürtlü motorin, 500 bin ton jet yakıtı, 500 bin ton reformat, 630 bin ton petrokok, 240 bin ton otogaz, 415 bin ton karışık ksilen, 74 bin ton olefinik LPG ile 145 bin kükürt üretiminin gerçekleştirilecek.

Bu üretimlerle Türkiyenin yıllık cari açığının 2 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.

Rafineri yatırımıyla inşa aşamasında yan sanayi ve servis hizmetleri ile birlikte en az 10 bin kişiye, faaliyet aşamasında ise en az 1000 kişiye kalıcı istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Naftanın yanı sıra rafineride,Türkiye-Azerbaycan işbirliği ve ortaklığı kapsamında, Aliağa ilçe merkezinde Haydar Aliyev'in adını taşıyan teknik ve endüstri meslek lisesi de 2012-2013 eğitim öğretim yılında hizmete açılacak. 22 dönüm arazide yapılacak 24 derslikli okulda 720 öğrencinin eğitim görecek.


Geri Dön