25 / 04 / 2024

Eren Enerji Termik Santrali denize yapay resifler bırakacak!

Eren Enerji Termik Santrali denize yapay resifler bırakacak!

Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Eren Enerji Termik Santrali, balıklara yaşam ortamı oluşturulması amacıyla, denize yapay resifler  bırakacak  



Zonguldak’ın Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Eren Enerji Termik Santrali, balıklara yaşam ortamı oluşturulması amacıyla, denize yapay resifler (balıkların rahatça üreyebileceği yavru balıkların trollerden saklanacağı küp şeklinde bir çok deliği olan betondan yapılmış yuva) bırakacak.
        
Eren Holding Koordinatörü Erol Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin yapay resif uygulaması konusunda kendilerine teklif getirdiğini, bunun üzerine uygulamanın başladığını söyledi. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile diyaloğa geçerek projelerini anlattıklarını belirten Orhan, şöyle konuştu:
        
"Fakülteden gelecek heyet, resiflerin atılacağı yerleri tespit edecek. Böylelikle balıklara toplu konut edindirmiş olacağız. Balıkların yumurtalarını bıraktığı yerlerin güvenli olması gerekiyor. Denize bırakılacak blok betonlar bu görevi üstlenecek. Oluşturulan blok betonların içi odacıklar şeklinde tasarlandı. Yani balıklar yumurtalarını güvenle resiflere bırakacakları için üremeleri ve korunmaları daha kolay olacak. Resiflerin olduğu alanları ekipler periyodik dalış yaparak kontrol edecekler. Olumlu sonuçlar alınmaya başlandığında ise resif sayısını artıracağız. Hep insanlar için toplu konutlar inşa ediliyor, biz de balıklara yapıyoruz." Orhan, yaklaşık 100 bin liraya mal olabilecek proje çerçevesinde yaz aylarında 40-60 adet arasında resiflerin denize bırakılacağını kaydetti.
        
Yaklaşık 11 yıl önce Zonguldak Valiliğinin hazırladığı proje kapsamında başlatılan "Balıklar İçin Toplu Konut Projesi" kapsamında yaklaşık 150 resif Zonguldak’ın Uzunkum, Kapuz ve Kilimli açıklarına atılmış, proje ilgisizlik nedeniyle sürdürülememişti.
AA        


Geri Dön