24 / 04 / 2024

Erenler'deki dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Erenler'deki dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak!

Erenlerdeki dönüşümün Türkiye'ye örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu belirten Belediye Başkanı Cavit Öztürk, "Biz tüm gövdemizi taşın altına atarak bu yola çıktık" dedi.



Erenler Belediyesi, modem ve dayanıklı binalarla Kentsel Dönüşüm'de örnek projelere imza atıyor. Erenlerdeki dönüşümün Türkiye'ye örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu belirten Belediye Başkanı Cavit Öztürk, "Biz tüm gövdemizi taşın altına atarak bu yola çıktık" dedi. 


Erenler Belediyesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile başlattığı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde gelinen aşama basın mensuplarına gezdirildi. Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Sakarya Parkta bulunan Nehir Sefası'nda düzenlenen programda yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi. 


TANITIM TURU 


Erenler'de devam eden kentsel dönüşüm tanıtım filmi basın mensuplarına izletilmesinin ardından Başkan Öztürk, gazetecilere projelerin devam ettiği inşaat alanını gezdirdi. Romanların yaşadığı bölgeler ile birlikte 1 Şubat'ta yapımına başlanan 280 konut ve 1 işyeri merkezinin yapılacağı inşaat alanı gazetecilere tanıtıldı. 


İMAR SORUNU VAR 

Başkan Cavit Öztürk burada yaptığı açıklamada; kentsel dönüşüme zorunluluktan dolayı başladıklarını ifade etti. Erenler'de İmara açık alanın çok az olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Eski yapılanma bölgesinde olduğumuz için bizim Kentsel Dönüşümden başka bir çaremiz yoktu. 

Bu zaruret neticesinde Bakanlığa müracaat ettik. Bakanlığa müracaatımızda bize bu işe girmeyin sizi aşan bir proje sıkıntı doğar demişlerdi. Ancak biz kendimize güvendik. 

İnandık. Neticede Türkiye'de Bakanlık tarafından ilk onaylanan kentsel dönüşüm projesi oldu" dedi. 


'PROJEYİ BAKANLIĞA BIRAKMADIK" 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'projeyi siz mi yürüteceksiniz yoksa bize mi bırakacaksınız?' diye sorduğunu belirten Öztürk, "Israrla bizim yöneteceğimizi söyledik. 

Bakanlığa bırakmış olsaydık biz burada hiçbir şeye müdahil olamazdık. Bütün sorumluluğu üzerimize aldık. Biz tüm gövdemizi taşın altına atarak bu yola çıktık. Sayın Bakanımız ve Kentsel Dönüşüm Dairesi Genel Müdürü Vedat Gürgen sayesinde her sıkıntıyı onlarla birlikte aştık. 6 buçuk ayda inşaatların ne hale geldiğini herkes görüyor. Böyle başladık ve bu günlere kadar geldik" dedi. 


'YÜZDE 100 MUTABAKAT'

Vatandaşlar ile ilgili görüşmeler hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Başkan Öztürk, "İlk etapta 49 hak sahibi vatandaşımız vardı. Sadece bir tanesi ısrarla ben anlaşmak istemiyorum dedi. Biz onun parasını Bankaya yatırdık. Ama parayı az buldu herhalde mahkemeye verdi. Sonucu bekliyoruz. Yani %100'e yakın bir mutabakat var. Her şeyi değerlendirmeye tabi tutmak sureti ile hak sahibi olan vatandaşa değer biçildi. Denildi ki senin yerin karşılığı şu kadar metrekare anahtar teslim inşaat vereceğiz dedik. Muvafakatlarımız bu şekilde oldu" dedi. 


İKİNCİ ETAP KONUTLAR 

İkinci etap ile ilgili vatandaşlarla görüşmelerin devam ettiğini belirten Başkan Öztürk; "184 dönümlük bir alan ve 1071 konut üreteceğiz. Hak sahibi sayısı da fazla. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. 'Ben vermeyeceğim, kabul etmiyorum' diyen yok. 

Görüşmeler bitip muvafakatlar tamamlandıktan sonra ihalesine çıkıp inşaatlara başlayacağız" dedi. 


'HERKES KONUT SAHİBİ OLABİLECEK

Kentsel Dönüşüm Bölgesinde yeri olmayan vatandaşlar ile ilgili açıklama da yapan Başkan Öztürk; "İsteyen Vatandaşımız buradan mülk sahibi olabilecek. Neticede burada üretilen konut sayısı çok fazla. Ancak ilk aşamada burada hak sahipleri alacak. 

Geri kalanını şu anda satmıyoruz. Bir sonraki etaba bırakıyoruz. Ancak büyük ihtimalle resmi satışlarımız önümüzdeki yıl başlar" dedi. 

DEPREM HASSAYETİ Son olarak Binaların katları hakkında değerlendirmelerde bulunan Başkan Öztürk açıklamalarını; "Deprem konusunda en hassas olanlardan biriyim. Depremde tek katlı binalarda yıkıldı 6 katlı binalarda ayakta kaldı bunları hep yaşadık gördük. 5 kata neye göre nasıl karar verdik. Öncelikle zemin etütleri yapıldı. Kararı tek biz vermedik7' dedi. 


10 ŞİDDFETİNE DAYANIKLI KONUTLAR 

Bakanlıkça yapılan zemin Bakanlık burada yapılan zemin etütleri çalışmaları sonucunda şu şartlar yerine getirilmek kaydıyla bu kat yapılabilir şeklinde bu kararı verdi. Yeraltına bir kat iniyoruz bodrumumuz var. Onun yanında zeminden 15,5 m derinlikte yani kazı itibari ile 12 m derinliğe her binanın altına 100 ila 130 arasında olmak kaydıyla 80 cm çapında beton bloklar kazıklar çaktık ve kayaya sapladık. Bu hesaplamalar yapılırken 10 şiddetindeki deprem baz alınarak yapıldı" ifadelerini kulandı. 

Kentsel dönüşüm porejesi gezisi ve Yapılan tüm bilgilendirmeler sonrasında program yine başladığı yer olan Nehir Sefası Tesis'lerinde sona erdi. 


Akşam Haberleri Gazetesi


Geri Dön