26 / 04 / 2024

Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık WAF'de ödül aldı!

Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık WAF'de ödül aldı!

Mimarlık mesleği alanında nitelikli projeleri ödüllendirmek amacıyla gerçekleşen ve mimari alanında dünyanın en prestijli etkinliği olarak tanımlanan Dünya Mimarlık Festivali'nde Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık öd&



Her yıl dünyanın dört bir yanından mimarları bir araya getirmek, mimarlık mesleği alanında nitelikli projeleri ödüllendirmek amacıyla gerçekleşen ve mimari alanında dünyanın en prestijli etkinliği olarak tanımlanan Dünya Mimarlık Festivali, (The World Architecture Festival-WAF) kapsamında  gerçekleştirilen WAF ödülleri sahiplerini buldu. 3-5 Kasım tarihleri arasında Barselona’da gerçekleştirilen festivalden ilk kez Türk mimarlar da büyük ödülle döndü. Geçtiğimiz yıl Tuz Ambarı projesi ile Ulusal Mimarlık Ödülünü kazanan Erginoğlu & Çalışlar Mimarlık, aynı proje ile bu kez dünyanın en önemli mimarlık ödüllerinden birinin sahibi oldu.
Dünyanın her köşesinden 1300’ü aşkın başvurunun olduğu yarışmada, 14 ayrı kategoride finale kalan 236 mimar büyük jüriye sunum yaptı. Sunumların sonunda dünyanın en iyi “Eski/Yeni Yapı”sının DDB Medina Turgul’un Kasımpaşa’daki ofisi, Tuz Ambarı olduğu ilan edildi.
WAF’ta 4 farklı kategoride yarışan Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık’ın kurucu ortakları Kerem Erginoğlu ve Hasan Çalışlar, aldıkları dünya birinciliği için şunları söylediler: “Bu ödül  bizler için hakikaten gurur verici. Türkiye’den pek çok değerli proje, bu yarışmada temsil edildi. Hepsi çok başarılı sunumlar yaptı. Bu ödül Türkiye’de gelişmekte olan mimarlık kültürüne verilmiş bir ödüldür ve umarız tüm sektörü bu anlamda heyecanlandırmaya ve yüreklendirmeye faydalı olur. Yarışmada genel seviye yüksek olduğu için jüri üyeleri oldukça zorlandı. Kendi kazandığımız ‘eski ve yeni’ kategorisinde dünya birinciliği aldığımızı duyunca şaşırdık ve çok sevindik. Umarız kısa zamanda bu tür başarıları tekrar etme şansı buluruz.“

Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık’ın dünya 1’inciliği kazandığı Tuz Ambarı, 170 yıllık geçmişiyle İstanbul’un endüstriyel geçmişinin izlerini taşıyor. Cam ve çelik konstrüksiyonlarla yeniden tasarlanarak reklam ajansına dönüşen yapının tüm mimari özellikleri korunarak yeni bir işlev kazandırıldığından, finale kalan 16 proje arasında öne çıktı ve birinciliğe değer bulundu. Jüri, diğer adayların Tuz Ambarı’ndaki mimari dönüşümün başarısına ulaşamadığını açıklarken şöyle dedi: “Mimarlar Haliç kıyısındaki bu taş binanın yeniden kullanımında yükleneceği işlev hakkındaki fikirlerini işverenlerine çok iyi aktararak diğer mimarlara örnek olacak mükemmellikte bir yapı dönüşüm projesi gerçekleştirmişler. Projede binanın tarih boyu gösterdiği değişim izlenebilirken, kapladığı bütün alan genetik bir implantasyon sonucu yeşeren tohumları andıran bir değişimi yansıtıyor. Mimarları, işverenlerini ve binayı kullananları kutluyoruz.”

WAF Program Direktörü Paul Finch de Barselona’nın nefes kesen mimari dokusu içinde bu mesleğin onurlandırıldığını belirterek ödül hakkında şunları söyledi: “Bu yıl 61 ülkeden başvuru olması ve çok farklı ülkelerden çok kaliteli tasarımlar gelmesi sevindirici oldu. Özellikle yeni gelişen ekonomilerin uluslararası deneyim sahibi yerel mimarlarını görmemiz de büyük kazanç. Gerçekten olağanüstü niteliklere sahip olan bu projenin yaratıcılarını kazandıkları ödülden dolayı kutluyorum.”

WAF Ödülleri, yerel tasarımları uluslararası mimari platformuna taşıyan bir organizasyon olarak diğer mimarlık yarışmalarından ayrı bir yerde konumlanıyor. Festivalin özelliği, mimarların projelerini halka açık bir ortamda, büyük jüriye bizzat sunum yaparak anlatması. Ön eleme sonrasında bu yıl ilk defa ve dört dalda WAF’a katılan Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık dört dalda da finale kalma başarısı gösterdi.


Geri Dön