19 / 04 / 2024

Ergün Turan: İnşaat sektörü ileriye gitmeli!

Ergün Turan: İnşaat sektörü ileriye gitmeli!

SABAH gazetesinin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ardından Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın ev sahipliğinde inşaat sektörünün dev isimleri akşam yemeğinde bir araya geldi.



Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın ev sahipliğinde inşaat sektörü akşam yemeğinde bir araya geldi. Albayrak, “Bizi diğer medya gruplarından ayıran millet sevgisi” dedi

SABAH gazetesinin düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın ardından Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak'ın ev sahipliğinde inşaat sektörünün dev isimleri akşam yemeğinde bir araya geldi.



Ergün Turan: İnşaat sektörü ileriye gitmeli!


DÖNÜŞÜMÜN ARKASINDAYIZ


Çırağan Sarayı'nda düzenlenen yaklaşık 50 kişinin katıldığı yemeğin açılışında kurultaya katılan tüm katılımcılara teşekkür eden Serhat Albayrak, "Turkuvaz Medya Grubu olarak diğer gruplardan farkımız, kârlılık gözetmeksizin ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi ve millet sevgimizdir. Bütün çalışma arkadaşlarımın bakış açısı da budur. Milletimizin daha konforlu hayat sürmesi, daha sağlıklı evlerde yaşaması tek temennimizdir. Kentsel dönüşüm sürecinin arkasındayız. Allah korusun, İstanbul'da yarın bir deprem olsa kaç kişi vefat eder. Biz bunun altından kalkamayız. Bir insanımızın canı bile bizim kurumumuz için çok önemli. Bu bilinçle hareket ediyoruz" diye konuştu. Millete hizmet etmenin işin en keyifli kısmı olduğunun altını çizen Albayrak, "Biz medya ayağında, bankacılar finans ayağında siz de inşaat ayağında olduğunuz sürece vatandaşlar için çok daha güzel, yaşanabilir bir hayat sağlarız. Önümüzdeki 5-10 yıllık planlarla inşallah çok daha güzel işler yapılacak. Biz medya grubu olarak sizlere her zaman destek vereceğiz" dedi.


DİZİLERİMİZ ÇOK ETKİLİ


Vatandaş olarak orta ve alt gelir grubuna daha fazla konut üretilmesi gerektiğinin altını çizen Albayrak, "Toplu Konut İdaresi bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. Ancak özel sektörün de bu konuya katkı sağlaması lazım" dedi. Kamu bankalarının 2008 krizinden bu yana ciddi mesafe katettiklerini belirten Albayrak, "Türkiye 2008 krizini atlatabildiyse bu kamu bankaları sayesinde oldu" diye konuştu. Turkuvaz Medya Grubu olarak, yabancıya mülk satışında çok büyük etki sağladıklarını kaydeden Albayrak, "Biz dünyaya Amerika'dan sonra en büyük dizi ihracatı yapan ülkeyiz. Bu kısa vadede çok hissedilmiyor ancak uzun vadede turistler dizilerde Boğaz'ı ve Taksim'i görerek İstanbul'a geliyor" dedi.


5 İL DE DAHA YAPACAĞIZ



Önceki gün ilki İstanbul'da gerçekleşen 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nın 5 ilde daha yapılacağını söyleyen Serhat Albayrak, "İlk etapta Bursa, İzmir, Antalya, Gaziantep ve  Ankara  olarak devam edeceğiz. İnşallah bütün Türkiye'de bu kurultayları yaparız" mesajı verdi.


ÜLKEYE ÇELME TAKILSA DA BÜTÜN VERİLER ORTADA


İlk fazının İstanbul'da gerçekleştiği kurultayın tüm Anadolu şehirlerinde de yapılması gerektiğini vurgulayan  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, "Anadolu'da çok büyük bir talep var. Bu işin paydaşları özel sektör, kamu ve basın olması lazım. Bu işbirliğiyle talep olan tüm şehirlerde bu tarz kurultaylar yapılmalı" dedi. Son dönemde inşaat sektörünün çok fazla eleştirilere maruz kaldığını belirten Başkan Turan, "Sektörle havadan para kazanıldığını, ülke ekonomisine hiç katkısının olmadığı düşünülüyor. Türkiye'ye ne kadar çelme takılmaya çalışılsa da veriler her şeyi gösteriyor. 2015'te 1 milyon 300 bin konut satıldı. İç ve dış mihraktan çelmeler takılmasına rağmen sektöre zarar veremediler" mesajı verdi.


SEKTÖR İLERİYE GİTMELİ


2023'te inşaat sektörünün daha ileriye gitmesinin hedeflendiğini belirten Turan, "Eğer bunun zıttını konuşacaksak sanayi neden geriye gidiyor diye tartışılabilir. Ama inşaat neden ileriye gidiyor diye tartışılmaz. Bu kurultayın tüm sektöre fayda getireceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


HER YERDE OLACAĞIZ


Kurultay sürecinin en başından beri takipçisi ve destekçisi olduklarının altını çizen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "İnşaat sektörü açısından böyle büyük bir organizasyon çok şey ifade ediyor. Daha önce Mütekabiliyet Yasası'yla ilgili çok olumlu gelişmeler oldu. İnşallah bu kurultayın kentsel dönüşümde çok önemli bir dönüm noktası olacağını düşünüyorum. Emlak Konut olarak da bize düşen ne varsa her zaman, her yerde olacağız" diye konuştu.


KURULTAY SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ


Vakıf Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Özgür Obalı, emeklilik fonlarıyla gayrimenkul sektörünün arasında ciddi bir köprü oluşturmayı kendilerine misyon edindiklerini belirtti. Obalı, "Emeklilik fonlarının gayrimenkul ve altyapı projelerine aktarılması belki bundan sonra gündeme taşınabilecek" dedi. Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, kurultayın sektör açısından çok büyük anlam ifade ettiğini kaydederek, "Kentsel dönüşüm ve akıllı şehirler birbirine entegre iki konu. Başlatılan dönüşüm süreci ağır ilerliyor. Yıllardır emek sarfediyoruz. Kendi adıma bir bölgede 2.5 yıldır kentsel dönüşüm çalışması yapıyorum. Fikirtepe'nin 4 yılı olmuş. Vatandaşın acil bilinçlenmesi lazım. Böyle organizasyonlarla dönüşüm konusunda daha hızlı yol alırız" dedi.


KAMUOYU OLUŞTURDUNUZ


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas her zaman SABAH'ın desteğini hissettiklerini söyleyerek, "Bu güçle beraber yürüdük. Türkiye'de meseleleri aşmanın yolu kamuoyu oluşturmaktan geçiyor. Talep ettiğimiz şey doğruysa, bir çekincemiz olmaması lazım. 2010'da Mütekabiliyet Yasası'yla ilgili yapılan haberler ciddi bir kamuoyu oluşturmuştu. Kentsel dönüşümde de benzer bir sonuca ulaşacağız" dedi. Sinpaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Çelik, inşaat sektörünün önünde ciddi engeller olduğunu kaydederek, bu çapta yapılan organizasyonların engelleri kaldırmada büyük rol oynayacağını ifade etti. Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan ise, 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda katılım bankacılığının tartışıldığını ve inşaat sektörü temsilcilerinin beklentilerini dinleme imkânına sahip olduklarını belirtti.


KANUNLARA KATKINIZ VAR


Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, SABAH'ın gücünü her zaman arkalarında hissettiklerini belirterek, "Son 5-6 yılda sektörümüzle ilgili ne kanun çıktıysa bunda gazetenizin çok büyük katkısı oldu. Yabancıya mülk satışı devlet politikası haline gelmeli. Bizlerin şirket olarak içselleştirmesi lazım ki çok ciddi girdi sağlayalım" dedi. YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da, "Kredi faizinde psikolojik eşik olan yüzde 1'in 0.99'a geldiğini görsek sektör canlanacak ve satışlar artacak. Bu etkinliğin sadece İstanbul ile sınırlı kalmaması sektör açısından çok önemli olacaktır" dedi. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da inşaat sektörünü her zaman desteklediklerini belirterek, "İyi projelerde bu desteği artırmaya devam edeceğiz. Faizlerin düşmesi için de biz elimizden geleni yapıyoruz. Biraz biz fedakârlık edeceğiz çok fazla faiz artırmayacağız, biraz da sektör oyuncuları fedakarlık edecek" dedi.


İNŞAATA SAHİP ÇIKIYORSUNUZ


Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, inşaat sektörüne tek sahip çıkan gazetenin SABAH olduğunu belirterek, "Grubunuz tüm mecralarıyla hep bizim yanımızda, hep destekçimiz. Diğer gazetelerin gözünde inşaatçılar rantçı. Bizi destekleyen tek gazete SABAH'tır" dedi. Çetinsaya, mütekabiliyet, kentsel dönüşüm ve 2B yasalarının SABAH'ın manşetleriyle çıktığını hatırlattı. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu ise, "SABAH Grubu'na bizi desteklediği için çok teşekkür ediyorum. Bu tarz organizasyonların tüm ülke genelinde yapılması inşaat sektörü açısından son derece önemli" dedi. Keleş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Keleş de, SABAH'ın inşaat sektörünün sesi olduğunu belirterek, bir an önce sektörün önündeki engellerin kalkması ve dönüşümde çözüm sürecine yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizdi.


Sabah



Haber Eskişehir Yenigün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünyada yaklaşık 900 milyon insanın gecekondu ve sağlıksız koşullarda yaşadığını vurgulayan Turan, sosyal konut üretiminin temel bir sosyal politika olduğuna vurgu yaptı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergim Turan, kurultayda önemli bilgiler verdi. Kurumun 19 yılda 43 bin konut üreten bir idareden son 13 yılda 710 bin konut üreten bir yapıya geldiğini belirten Turan, "2023 hedefimiz 1 milyon 200 bin konut, Bu yıl iştiraklerimiz hariç 60 bin sosyal konut inşa etmeyi planlıyoruz" dedi. Dünyada inşaat harcamalarının 2015'te nominal olarak değer bazında yüzde 4 artarken, Türkiye'de aynı dönemde yaklaşık yüzde 7 artışla 131 milyar liraya yükseldiğini belirten Turan, inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5.6 olduğunu söyledi. "Bütün kriz senaryo ve çığırtkanlıklarına rağmen, 2015'te konut satışları yüzde 11 artarak 1 milyon 300 bine ulaştı. Bu tüm zamanların rekorudur" diyen Turan, 2015'te yabancıya yaklaşık 23 bin konut satışı ile 5 milyar dolarlık satış gerçekleştiğine vurgu yapt.


Eskişehir Yenigün Gazetesi


Geri Dön