23 / 04 / 2024

Ergün Turan: Konut teşvikleri sektörü canlandıracak!

Ergün Turan: Konut teşvikleri sektörü canlandıracak!

Ergün Turan, hükümetin konut teşviklerinin alt ve orta gelir grubunda sosyal konut edinmek isteyen vatandaşlar içinçok iyi bir motivasyon kaynağı olacağını ve sektöre de çok ciddi bir canlılık getireceğini söyledi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, "Kur, 2,70-2,75 seviyelerinde dengelenirse bunun yüzde 2-3 mertebesinde konut fiyatlarına yansıması olacaktır dedi. 


Turan, Hükümetin konut sektörüne yönelik teşviklerine ilişkin değerlendirmede bulunan Turan, sektörde özellikle, alt ve orta gelir grubunda sosyal konut edinmek isteyen vatandaşlar için bunun çok iyi bir motivasyon kaynağı olacağını ve sektöre de çok ciddi bir canlılık getireceğini söyledi. 


Dolardaki yükselişin konut fiyatlarına yansımasına ilişkin görüşlerini aktaran Turan, şunları söyledi: "Piyasadaki her bir hareketin, mutlaka üretimlerimize, maliyetlerimize yansıması olacaktır. Ama biz bu yıl 50 bin konutu aşmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar 16-17 bin konutun ihalesini yaptık. Bu şu demek; biz sektörde en büyük üretici konumundayız. Türkiye'de 13 yılda yapılan konutların yaklaşık yüzde 8'ini idare tek başına yaptı. Sektörden farklı bir pozisyonda durmuyoruz. Biz şu anda yılda 50 bin, 60 bin konut üreten idarenin başı olarak bir 'S.O.S' görmüyoruz. 


Piyasa kendini regüle edecek düzeydedir. Kısa süreli kur hareketleri çok etkili değil, nerede kalıcı olacağına bakmak lazım bunun. 

Şu anda buna göre oturup da kura göre yeni bir strateji tayin edelim noktasında değiliz. Kur, 2,70-2,75 seviyelerinde dengelenirse bunun yüzde 2-3 mertebesinde konut fiyatlarına yansıması olacaktır." TOKİ'yi gayrimenkul piyasası içinde farklı bir yere konumlandırmak gerektiğini dile getiren Turan, kendilerinin asla kar odaklı bir kurum olmadıklarını kaydetti. 

Ürettikleri konutların yüzde 85'inin direkt sosyal konut olduğunu ifade eden Turan, "Konut almakta zorlanan vatandaşlara yönelik konutlardır. 

Bizim kar bakış açımız olmadığı için, bedel yükseldikçe ona bağlı olarak kar da yükselir. Biz öyle bir yaklaşımda olmadığımız için kur bu seviyelerde kalırsa, yüzde 2-3 gibi bir fark olabilir" diye konuştu. 


Sektör açısından kurdaki artışın fiyatlara yansımasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Turan, sözlerine şöyle devam etti: "Sektörü şöyle görüyorum. Sektör arza ve talebe bağlı olarak gelişen bir sektör. Bir şehrin o bölgesinin cazip olması başka bir şeydir. 


Kayaşehir'de yapılan bir bina ile Levent'te yapılan bina arasında çok fark yok. 

Buna değer veren arz ve talep dengesidir. Ben sadece, dövizdeki hareketlilikle gayrimenkul sektöründeki fiyatların yukarı ya da aşağı oynamasının çok etken olduğunu düşünmüyorum.

Döviz sabitken, gayrimenkul fiyatları ciddi fiyatlara tırmandı. Bunu belirleyen şey, arz ve taleptir. 

Dövizin fiyatlara getireceği artı, eksi şey, yüzde 2-3 mertebesindedir. 

Gayrimenkul sektörü hareketli bir sektör olduğu için, bir yıldan yıla bakarsınız bir bölgede yüzde 20-30 daireler ya da arsalar fiyatı an mı ştır. Ciddi bir etkisi olacağı kanaatinde değilim. 

Türkiye'de gayrimenkul sektörü ve onun aktörleri, bunu (kurlardaki artış) regüle ve sübvanse edebilecek büyüklüktedir." 


Adana İleri


Geri Dön