28 / 03 / 2024

Ergün Turan: Mega projelere de sertifika için çalışıyoruz!

Ergün Turan: Mega projelere de sertifika için çalışıyoruz!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, gayrimenkul sertifikalarının mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını dile getirdi.



29-31 Mart’ta talebin toplanacağı Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracına küçük ve kurumsal yatırımcılardan ciddi ilgi beklediğini belirten  TOKİ  Başkanı Turan, sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi.


TOKİ Başkanı Ergün Turan, 29-31 Mart’ta talebin toplanacağı Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası ihracından sonra TOKİ’nin iştirakleri ile birlikte sertifikaların gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceğini belirterek, sertifikaların mega projelerde kullanılması için de çalıştıklarını söyledi. Gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirmesi ve küçük yatırımcıların gayrimenkule yatırım yapabilmesini amaçlayan ilk gayrimenkul sertifikası ihracı TOKİ-Makro İnşaat ortaklığında gerçekleştirilecek. Talebin 29-31 Mart’ta toplanacağı ihraç öncesinde basınla bir araya gelen Turan, TOKİ ve iştiraki Emlak Konut GYO’nun yeni sertifika ihracı planı bulunup bulunmadığı ile ilgili soru üzerine, “Hem finansal piyasalar açısından, hem de gayrimenkul piyasası açısından da önemli bir hadise. Bu konuda öncü bir rol alıyoruz... Yıl içerisinde buna benzer şeyler olacak mı? Tabii. Yoksa bir tek ihraç yapıp bırakırsak, bu bir derinlik kazandırmaz” dedi.


GELİŞİMİNE KATKI


Turan, şunları söyledi: “Buradan edineceğimiz tecrübelerle hem yıl içerisinde, hem daha sonrasında biz ve iştirak şirketlerimiz inşallah bu gayrimenkul sertifikası konusunun gelişmesi için katkı göstereceğiz. Bunun hemen peşinden ne olur diye baktığımız projelerimiz var. Başka hayallerimiz de var. Ama onlar için şu anda erken.” 


Turan, gazetecilerin bu hayallere mega projelere yönelik sertifika ihraçlarının dahil olup olmadığı  yönündeki sorusu üzerine, “Büyük yatırımlar da inşallah... Gelecekte bunlar (sertifikalar) çok önemli projelerde yer alabilecek. Bunlar için çalışıyoruz. Ama birşey söylemek için henüz erken” diye konuştu.


Yatırımcılardan büyük ilgi


TOKİ ve Makro İnşaat’ın hasılat paylaşımı modeliyle hayata geçireceği Park Mavera 3 projesine yönelik gerçekleştirilecek sertifika ihracında toplam tutarın 143.24 milyon lira olması bekleniyor. Pay bedelinin 42.5 TL olacağı ihraçta, fazla talep gelmesi durumunda 95.99 milyon liralık ek ihraç daha gerçekleştirilecek. TOKİ Başkanı Ergün Turan “İlk gayrimenkul sertifikası ihracında hem küçük hemde büyük yatırımcılardan ciddi bir ilgi olacağı kanaatindeyim. İlk izlenimimiz bu yönde. Proje doğru bir konumda seçildi ve TOKİ’nin garantör olması da önemli bir etken” diye konuştu.


TOKİ Başkanı Turan, Suriye’de sınır güvenliği için yapımına karar verilen duvar ve yollara ilişkin çalışmaların önemli bölümünün tamamlandığını belirterek nisan sonu itibarıyla duvarın yüzde 90 oranında tamamlanmış olacağını söyledi. Türkiye’nin Suriye ile yaklaşık 900 kilometrelik sınırı bulunurken sınırda duvarın bir bölümü Milli Savunma Bakanlığı ve valilikler tarafından inşa edildi. Sınırın 600 kilometrelik bölümüne ise TOKİ, duvar ve sınır güvenlik yolunu inşa ediyor. Bölgede yer yer mayınlı araziler de bulunuyor. Güvenlik duvarı prefabrik olarak inşa ediyor.


Star 





Geri Dön