29 / 03 / 2024

Ergünkent İnşaat, projeleriyle Bursa'yı büyütüyor!

Ergünkent İnşaat, projeleriyle Bursa'yı büyütüyor!

Bursa Olay Gazetesi yazarı Feridun Eyüpoğlu Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Demirel'le bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj...




Bursa Olay Gazetesi yazarı Feridun Eyüpoğlu Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Demirel'le bir röportaj gerçekleştirdi. İşte o röportaj...


Bursa ekonomisini inşaat sektörüyle büyüten Ergünkent İnşaat bu haftaki durağımız. Geçmişin birikimiyle, genç ve enerjik bir yönetimi biraraya getiren şirket... Özellikle kentsel dönüşümde örnek çalışmalara imza atıyor. Konuk olduğumuz Ergünkent İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Demirel'le... İnşaat sektörü, konut piyasası ve kentsel dönüşüm üzerine sohbet ettik. Kentsel dönüşüm konusunda özel bir uzmanlığı olan Demirel... Şirketin profilini ve hedeflerini de paylaştı.



- Sohbetimize sizi tanıyarak başlayalım.

 

“Evli ve bir çocuk babasıyım. İstanbul'da başlayan iş hayatım 4 yıldır Bursa'da devam ediyor.

Bursa'daki sektörel çalışmalarım Ergünkent İnşaat'ın projelerinde yönetici olarak sürmekte. Ağırlıklı olarak kentsel dönüşüm çalışmalarında faaliyet gösteriyorum”.

 

- Peki Ergünkent İnşaat'ın doğuşu nasıl gerçekleşti?

 

“Ergünkent İnşaat 2013 yılının son çeyreğinde kuruldu. Firma kurucuları Fatih Ergün ve Mehmet Adanur.

Yani Ergünler İnşaat ve Adanur İnşaat'ın güçbirliğine gitmesiyle oluştu Ergünkent İnşaat.

Bursa'ya değer katmak...

Ve kentin 2023 hedefine maddi, manevi üst düzey katkıda bulunmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Şu anda şirketin yönetim kurulu başkanlığını Emin Adanur yürütmekte”.

 

- Firma hangi yönleriyle öne çıkmakta?

 

"Firmamız, Ergünler İnşaat ve Adanur İnşaat'ın ortaklığıyla oluşan güçlü bir yapıyı temsil ediyor.

Her iki firmanın da uzman olduğu farklı alanlar mevcut.

Yol, kavşak, köprü ve enerji santralları gibi altyapı yatırımlarında uzmanlaşmış bir firma Ergünler İnşaat.

Adanur İnşaat ise üst yapı yatırımlarında öne çıkmakta. Dolayısıyla ikisinin birleşimi çok geniş bir perspektifte... Ve yüksek kalitede proje üretilmesine fırsat veren Ergünkent'in... Bursa'ya çok yönlü katkılar yapmasını sağlamış durumda! Özellikle kentsel dönüşüm projeleriyle öne çıkma hedefine sahibiz".

 

Projeleriyle kentsel dönüşümde lider kurum



Projeler bazında bakıldığında Ergünkent İnşaat...

Özellikle kentin merkez bölgelerinde kentsel dönüşüm açısından kritik olan noktalarda... Kendine pozisyon yaratarak hızlı bir gelişimi hedef edinmiş durumda. Neticede Bursa'yı büyüten kentin ekonomisine güç katan... Ve binlerce insana ekmek kapısı yaratan projeler... Ergünkent İnşaat'ın özellikle kentsel dönüşümde de markalaşmasıyla öne çıkmasını sağlamış durumda. "Kentsel dönüşüm, ağırlıklı olarak proje porföyümüzü oluşturmakta. Özellikle yerel yönetimlerile yürütülen istişareler sonrasında 0,5 emsal kararının çıkması... Birçok sektör temsilcisini de kentsel dönüşüme yöneltmiş durumda. Emsal kararıyla sektörünönü açıldı. Nilüferde, Osmangazi'de ve Yıldırım'da artık daha fazla kentsel dönüşüm örneğini bu sayede görmeye başladık."

 

- Firmanızın sağladığı ekonomik katkıyı nasıl özetlersiniz?

 

"Ergünkent İnşaat yerel yönetimlerin de desteğiyle kentsel dönüşümde öncü oldu. Merkezdeki riskli yapıların rehabilite edilmesi lazım. Kentsel dönüşüm bizim projelerimizden de yansıdığı gibi...

Pek çok alt sektörüyle binlerce insana istihdam sağlıyor. Yıkım ve hafriyat alanında yepyeni iş alanları açılmış vaziyette.

 

- Vatandaşın kentsel dönüşüme bakışı nasıl?

 

"Vatandaşın algısı çok önemli. Yerinde dönüşümle olumlu algı gelişmeye başladı. Nilüfer Sitesi'nin dönüştüren Park Nilüfer projemiz bu anlamda örnek oldu. Vatandaşın önyargılardan kurtulup hakkını alabileceğine... Ve sağlıklı konutlara kavuşabileceğine olan inancı kentsel dönüşüme ivme katacaktır".

 

- Firma bazında halihazırda hangi projeler yürütülüyor?

 

“Ergünkent İnşaat halihazırda 3 adet kentsel dönüşüm projesi yürütülmektedir. Bu projelerden 2 tanesinin ruhsatı alınmış, diğer proje ise yıkım aşamasındadır.

Nilüfer Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi yani Park Nilüfer...

Bağlar Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi, Konak Yaşama Evleri...

Ve Özyuvam Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi de Konak Yaşam Evleri 2 adıyla devrede.

Firmamız Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesi ile alakalı bölge için de ön protokol imzalandı”.

 

Simge projeler



Ömer Demirel'in çizdiği tabloda yoğun bir dönüşüm trafiği göze çarpıyor. Ancak, kentsel dönüşüm anlamında emsal kararları ile birlikte öne çıkan Nilüfer Sitesi... Bursa adına adeta bir simge konumunda.

Çok hızlı ve hummalı bir çalışma ile yıkılan sitenin yerine yepyeni bir yaşam alanı şekillenmekte.

Ama görünen o ki yakında Akpınar yeni gözde olacak!

"Akpınar'daki 1050 Konutlar'ın dönüşümü için yoğun bir ön çalışma içindeyiz.

Taraflarla iyi niyet protokolü imzaladık. Ev ev gezip vatandaşa dönüşümü alatıyoruz. Kat malikleriyle görüşmelerimiz çok iyi gidiyor. Projeye başlamamız yönünde büyük bir ilgi oluşmuş durumda. ".

 

- Bursa'da öne çıkan loksyonlar öne çıkıyor?

 

"Kayapa'ya doğru yeni imar alanları dikkat çekiyor. Ancak, uzaklık nedeniyle cazibe hala merkezden yana!

Dönüşümün yaygınlaşmasıyla birlikte... Merkezde Nilüfer, Yıldırım ve Osmangazi'deki lokasyonların değeri de artacak. "

 

- Projelerde ne tür beklentiler ağırlıkta?

 

"Standartlar yükseldi. Vatandaş bilinçlendi ve kalite çıtası da yükseldi haliyle. Doğal oalark maliyet yük de artmış durumda.. Vatandaş tercih yaparken banka desteği almış garantili projeleri tercih etmeli. Çünkü hem daha uygun koşularda kredi maliyetleriyla karşılaşma şansları artar. Hem de projenin yarım kalma riski ortan kalkar!"

 

- Peki faizlerde durum nasıl?

 

"Bankaların riski almadığı noktada riski biz alıyoruz. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri nbankalarca henüz vatandaşa tam olarak yansıtılamadı. Ama gelecek yıl bankaların vatandaşa bu indirimleri yansıtacağını düşünüyoruz".

 

- Sektör temsilcilerine önerileriniz var mı?

 

"Firmalar siyasi ve ekonomik olası risklere karşı finansal yapılarını güçlü tutmalı. Keza maliyet muhasebesi çok iyi yapmalı! Satılacak yere proje yapılmalı. Yani lokasyon çok önemli. Doğru lokasyon seçimi en önemli yatırımdır çünkü!".

 

- Vatandaş konut alırken nelere dikkat etmeli?

 

"Teknik anlamda öncelikle zemin iyileştirmesinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli. Temel standartları, yalıtım, enerji sistemleri, sosyal donatı alanları, kapalı otopark günümzde olmazsa olmaz nitelikte.

Ayrıca binaların birbirine olan mesafesine de bakmalı". Park Nilüfer projemizle örneklendirisek...

Maliyetleri göze aldık ve 18 bin 105 metrekarenlik alanın altını tamamen kapalı otopark yaptık.

Sosyal donatı alanları ve yeşillikleri maksimize ettik. Ve bina mesafelerini 35 metre gibi geniş aralıklara çektik" Demirel'e göre lokayson ve firma güvenirliği de fiyatlar kadar önemli.

 

Biraz da sektördeki genel duruma bakalım.

 

"Sektörde 15 Temmuz sonrası yaşanan durgunluk... Alınan tedbirler sayesinde çabuk atlatıldı.

Ve istatistiklere yansıyan konut satışlarındaki canlanma kalıcı bir özellik taşıyor. Bir firma olarak hızlanıyoruz mesela. Halihazırda 3 proje devem ederken 3-4 proje için de görüşmelerimiz sürüyor!

Eğer sektöre sosyal dönüşüm yolula yeni alanlar açılmaya devem edilirse... Sektörel performansın daha da artacağını düşünüyorum.”

 

Peki ya Bursa?

 

"Bursa göç almaya devam ediyor. Yabancılar da Bursa'yı sevdi. Artan ulaşım bağlantılarının da etkisiyle...

2017 yılı teşviklerin de artması halinde sektör için çok daha iyi bir yıl olmaya aday görünüyor".

 

Ergünkent'in proje büyüklükleri

 

​Nilüfer Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi yeni adıyla ParkNilüfer 6 blok, 340 adet daireden oluşmaktadır.

Bağlar Sitesi dönüşümü yani Konak Yaşama Evleri 1 projesi 32 daire ve 600 metrekare ticari alandan oluşuyor.

Özyuvam Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi olan Konak Yaşam Evleri 2'de 52 adet daire ve 900 metrekare ticari alan mevcut.

Akpınar Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Akpınar Kentsel Dönüşüm Sosyal Yardımlaşma Derneği ile ön protokol imzalanmış durumda.

 

Sosyal hayat ve hobiler

 

Ömer Demirel'in sosyal hayatı iş hayatının yoğunluğu arasına sıkışmış vaziyette. Yakaladığı boş zamalarında ailesine ve 5 yaşındaki kızına vakit ayırma çabası öne çıkmakta. “İş temposu çok yoğun. Aileme vakit ayırma gayretindeyim. Ama kentsel dönüşüm ağırlıklı bir iş hayatınız olunca...

Kat malikleri aileniz oluyor adeta! Outdoor sporları seviyorum. Ancak, yapabilme fırsatı bulmak hayli zor.

Koşu yapmaya çalışıyorum. Klasik müziği sevdiğim için müzik eşliğinde koşabildiğim kadar koşma gayretindeyim. Bursaspor maçlarını takip etmeye çalışıyorum. Çok enerjik bir insan aoan Yönetim Kurulu Başkanımız Emin Adanur'la... İşteki yakınlığımız sosyal hayatta da çeşitli etkinliklere yansıyor”.


Feridun Eyüpoğlu/Bursa Olay


Geri Dön