19 / 04 / 2024

Erhan Boysanoğlu: Konut satışları karsız yapılıyor!

Erhan Boysanoğlu: Konut satışları karsız yapılıyor!

Mesa Mesken Sanayii A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu söyledi



MESA Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şu anda konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen karsız satışlar yapıldığını belirterek, "Sektör bu fiyatlarla devam edemez, mevcut stokların eritilmesinden sonra, zannediyorum 2010 yılı ikinci yarısından sonra sektörün zamları basa basa yürümesi lazım" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan inşaat sektörünün önde gelen firmalarından Mesa Mesken Sanayii A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin de
inşaat sektörü olduğunu söyledi. Türkiye'deki krizlerin sektöre olumsuz etkisinin maksimum bir yıl sürdüğünü, fakat bütün dünyayı kapsayan bir ekonomik krizde sıkıntının çok daha büyük olduğunu kaydeden Boysanoğlu, yaşanan ekonomik krizlerde ilk etkilenen sektörün gayrimenkul sektörü olduğunu ve toparlanması en zor olan sektörün de yine aynı sektör olduğunu vurguladı.

Boysanoğlu, "Krizin ardından bu yıl sektörde yüz ölçümü olarak (inşaat yapılan alan) yüzde 19,6, bina sayısı olarak yüzde 14,8, değer olarak yüzde 25,1, sayı olarak da yüzde 17,2'lik gerileme oldu. Bunlar sektör için çok büyük rakamlar" diye konuştu.

Şirket olarak iş yaptıkları Kazakistan, Letonya gibi ülkelerin krizden ilk etkilenen ülkeler olduğunu belirten Boysanoğlu, bu süreçte oralardaki yatırımları dondurduklarını, Libya, Azerbaycan ve Polonya'da ise faal durumda bulunduklarını, Suriye'yi de incelediklerini bildirdi.

-TÜRK MÜTEAHHİTLER AFRİKA ÜLKELERİNİ İNCELİYOR
 Müteahhitlik sektörünün ve şirketin yurt dışı faaliyetleri konusunda bilgi veren Boysanoğlu, şu anda Türk müteahhitlerinin hedef ülkesinin Afrika ülkeleri olduğunu, altyapı şirketleri ve kendileri gibi üst yapı şirketleri ile
hep birlikte bu ülkeleri incelediklerini söyledi.

Afrika ülkelerinin yeni konutlara ve altyapı yatırımlarına ihtiyaçlarının çok büyük olduğunu, fakat yeterince maddi varlıklarının bulunmadığını anlatan Boysanoğlu, "Şu anda özellikle Libya ilgi çeken bir pazar. Libya Afrika'daki
ülkelere destek çıkan bir takım şeyler de yapmak istiyor ve Türkiye'yi de yanında görmek istiyor. Türkiye'de yapım işini iyi bilen insanlar var. Orada yeni pazarlar olabilir" diye konuştu.

-KONUT FİYATLARI
Ekonomik krizle birlikte konut satışlarının azaldığını ve konutlarda ciddi indirimlere gidildiğini anlatan Boysanoğlu, şöyle konuştu: "Farkındaysanız arka arkaya projeler çıkıyor. Bir öncekini kurtarmak
için ardarda projeler üretiliyor. Zincir kopabilir mi, evet, durum düzelmezse kopabilir. İnşaat maliyetleri de arttı. Dolayısıyla şu anda mevcut konutlardaki fiyatlar olabilecek en düşük rakamlardır. Satışlarda kar filan yok. İndirimler son noktasına dayandı artık. Bir çok firma bir anlamda çarkı döndürmeye çalışıyor. Bu fiyatlardan daha aşağı fiyat olamaz. Sektör bu fiyatlarla devam edemez. Mevcutların eritilmesi bazında baktığınızda önümüzdeki senenin ilk yarısında, Mart'tan sonra bu fiyatlarla artık gidemez bu sektör. Zamları basa
basa yürümesi lazım. 2010'un birinci yarısı değil ama ikinci yarısından sonra konut fiyatları yükselmeye başlar."

-TOKİ'NİN SEKTÖRDEKİ DURUMU
TOKİ'nin hasılat paylaşımı yöntemi ve sosyal konut şeklinde iki tür konut yaptırdığını anlatan Boysanoğlu, zenginden alıp fakire verenler gibi TOKİ'nin bir taraftan hasılat paylaşımı ile iyi alanlarda konutlar yaptırdığını, onlardan oluşan nema ile de çok ucuz konut üretmek istediğini kaydetti.

Devlet arsalarının tümünün imar hakkı kendinde bulunan TOKİ'nin enteresan ir şekilde ucuz ve çok konut yapma savaşına girince, bir takım aksaklıklar oluşmaya başladığını dile getiren Boysanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "TOKİ tünel kalıp teknolojisi gibi sektöre bir takım artılar kazandırdı.

Bunu kullanınca ölçülerde belli standartlar elde ediyorsunuz. Ama sadece bu yetmiyor, konutun içinde yaşıyorsunuz, doğramasından su kaçmayacak, kapınız doğru kapanacak, izolasyonunuz adam gibi olacak, tesisatınız iyi olacak vs.. Çünkü hayatınızın önemli bir bölümü evinizde geçiyor, konfor çok önemli. Hasılat paylaşımı işleri kastetmiyorum, sosyal konutlardan bahsediyorum.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Mesa: Sektör kârı unuttu, 2010'un ikinci yarısı zamlarla yürümeli

Mesa Mesken Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şu anda konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen karsız satışlar yapıldığını belirterek, "Sektör bu fiyatlarla devam edemez, mevcut stokların eritilmesinden sonra, zannediyorum 2010 yılı ikinci yarısından sonra sektörün zamları basa basa yürümesi lazım" dedi.
İnşaat sektörünün önde gelen firmalarından Mesa Mesken Sanayii A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu söyledi. Türkiye'deki krizlerin sektöre olumsuz etkisinin maksimum bir yıl sürdüğünü, fakat bütün dünyayı kapsayan bir ekonomik krizde sıkıntının çok daha büyük olduğunu kaydeden Boysanoğlu, yaşanan ekonomik krizlerde ilk etkilenen sektörün gayrimenkul sektörü olduğunu ve toparlanması en zor olan sektörün de yine aynı sektör olduğunu vurguladı.

Sektör geriledi
Boysanoğlu, "Krizin ardından bu yıl sektörde yüz ölçümü olarak (inşaat yapılan alan) yüzde 19.6, bina sayısı olarak yüzde 14.8, değer olarak yüzde 25.1, sayı olarak da yüzde 17.2'lik gerileme oldu. Bunlar sektör için çok büyük rakamlar" diye konuştu.
Şirket olarak iş yaptıkları Kazakistan, Letonya gibi ülkelerin krizden ilk etkilenen ülkeler olduğunu belirten Boysanoğlu, bu süreçte oralardaki yatırımları dondurduklarını, Libya, Azerbaycan ve Polonya'da ise faal durumda bulunduklarını, Suriye'yi de incelediklerini ifade etti.

Hedef Afrika
Müteahhitlik sektörünün ve şirketin yurtdışı faaliyetleri konusunda bilgi veren Boysanoğlu, şu anda Türk müteahhitlerinin hedef ülkesinin Afrika ülkeleri olduğunu, altyapı şirketleri ve kendileri gibi üst yapı şirketleriyle hep birlikte bu ülkeleri incelediklerini söyledi.
Ekonomik krizle birlikte konut satışlarının azaldığını ve konutlarda ciddi indirimlere gidildiğini anlatan Boysanoğlu, şöyle konuştu:
"Farkındaysanız arka arkaya projeler çıkıyor. Bir öncekini kurtarmak için ardarda projeler üretiliyor. Zincir kopabilir mi, evet, durum düzelmezse kopabilir. İnşaat maliyetleri de arttı. Dolayısıyla şu anda mevcut konutlardaki fiyatlar olabilecek en düşük rakamlardır. Satışlarda kar filan yok. İndirimler son noktasına dayandı artık. Bir çok firma bir anlamda çarkı döndürmeye çalışıyor. Bu fiyatlardan daha aşağı fiyat olamaz. İnşaat sektörü bu fiyatlarla devam edemez. Mevcutların eritilmesi bazında baktığınızda önümüzdeki senenin ilk yarısında, marttan sonra bu fiyatlarla artık gidemez bu sektör. Zamları basa basa yürümesi lazım. 2010 yılının birinci yarısı değil ama ikinci yarısından sonra konut fiyatları yükselmeye başlar."
Radikal

2010 yılında zamları basa basa yürümemiz lazım 

Adından MESA Mesken A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, şu anda konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen karsız satışlar yapıldığını belirterek, "Sektör bu fiyatlarla devam edemez, mevcut stokların eritilmesinden sonra, zannediyorum 2010 yılı ikinci yarısından sonra sektörün zamları basa basa yürümesi lazım" dedi.

Boysanoğlu, krizin ardından bu yıl sektörde bina sayısı olarak yüzde 14.8 küçülme olduğunu söyledi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE KÂR FALAN YOK

Boysanoğlu, şöyle konuştu: `'Farkındaysanız arka arkaya projeler çıkıyor. Bir öncekini kurtarmak için ardarda projeler üretiliyor. Zincir kopabilir mi, evet, durum düzelmezse  kopabilir. İnşaat maliyetleri de arttı. Dolayısıyla şu anda mevcut konutlardaki fiyatlar olabilecek en düşük rakamlardır. Satışlarda kâr filan yok."
Star

İnşaatçı zammı özledi
MESA Başkanı Erhan Boysanoğlu konut fiyatlarının olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen kârsız satışlar yapıldığını söyledi

ŞİMDİ STOK ERİTİLİYOR
İnşaat sektörünün önde gelen firmalarından MESA Mesken Sanayii'nin Başkanı Erhan Boysanoğlu, konut fiyatlarının şu anda olabilecek en düşük rakamlarda seyrettiğini ve tamamen kârsız satışlar yapıldığını söyledi. Sektörün son iki yılda ortaya çıkan konut stokunu eritmeye çalıştığını hatırlatan Boysanoğlu, fiyatların stoklar eridikten sonra 2010'un ikinci yarısında yükseleceği tahmininde bulundu.

DAHA AŞAĞI FİYAT OLMAZ

Ekonomik krizle birlikte konut satışlarının azaldığını ve konutlarda ciddi indirimlere gidildiğini anlatan Boysanoğlu, şöyle konuştu: "Farkındaysanız arka arkaya projeler çıkıyor. Bir öncekini kurtarmak için ardarda projeler üretiliyor. Zincir kopabilir mi? Evet, durum düzelmezse kopabilir. İnşaat maliyetleri de arttı. Dolayısıyla şu anda mevcut konutlardaki fiyatlar olabilecek en düşük rakamlardır."

İNDİRİMLER SONA DAYANDI

Firmaların satışlarda kâr elde edemediğini vurgulayan Erhan Boysanoğlu, "İndirimler son noktasına dayandı. Bir çok firma bir anlamda çarkı döndürmeye çalışıyor. Ama sektör bu fiyatlarla devam edemez. Mevcut stoklar eriyince, 2010'un ilk yarısında, marttan sonra bu fiyatlarla artık gidemez bu sektör. Zamları basa basa yürümesi lazım. 2010'un ikinci yarısında konut fiyatları yükselmeye başlar" dedi.

HER ALANDA GERİLEDİ

Erhan Boysanoğlu, "Krizin ardından bu yıl sektörde inşaat alanı olarak yüzde 19.6, bina sayısı olarak yüzde 14.8, değer olarak yüzde 25.1, konut sayısı olarak da yüzde 17.2'lik gerileme oldu. Bunlar çok büyük rakamlar" diye konuştu. Boysanoğlu bu süreçte, Kazakistan, Letonya gibi ülkelerdeki yatırımlarını dondurduklarını, Libya, Azerbaycan ve Polonya'da ise faal durumda bulunduklarını bildirdi.
Posta


Geri Dön