19 / 04 / 2024

Erhan Boysanoğlu: Sektör büyürken konutçular küçüldü

Erhan Boysanoğlu: Sektör büyürken konutçular küçüldü

Yılın son günleri hızla yaklaşırken sektörün önemli oyuncuları, yavaş yavaş senenin hesabını çıkarmaya başlarken Erhan Boysanoğlu’da konut sektörünün sorunları mercek altına aldı



Yılın son günleri hızla yaklaşırken sektörün önemli oyuncuları, yavaş yavaş senenin hesabını çıkarmaya başlarken Erhan Boysanoğlu’da konut sektörünün sorunları mercek altına aldı.
Yılın son çeyreğinde konut sektörünü ele alan Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, geçtiğimiz iki yılda yaşanan negatif büyümenin ancak bu yıl atılabildiğini açıkladı. 2010 yılının ilk yarısında sayısal anlamda yüzde 9 büyüyen sektörün, konut alanında tersine bir gelişme gösterdiğinin altını çizen Boysanoğlu, “Genel anlamda bakıldığında inşaat sektörünü büyüdüğü görülüyor. Fakat bu kamu, altyapı, yol ve baraj gibi büyük ölçekli inşaatlarında bulunduğu bir hesaplama. Konut sektörünü özel olarak ele aldığımızda üretim yüzde 8 oranında azaldı” diye konuştu.
Boysanoğlu, “Bu durum sektörün tasarım kararlarının doğru olduğunu yani konut adet/metrekaresinin küçüldüğünü ifade etmektedir. Türkiye gibi depremin en yoğun yaşandığı bir ülkede konut ihtiyacı şu anki üretimimizle karşılanamaz “diye konuştu.
Sorunun sadece konut üretiminde bitmediğini, bu kapasiteye ulaşılsa bile mortgage sistemi tamamlanmamasının atını çizen Boysanoğlu, “Finans sektörü satılan konutlara destek olsa bile bu seferde satışta üretim sayısını yakalayamazsınız” şeklinde konuştu.

Karne zamanı
Kısa bir süre içinde sektörde yaprak dökümünün başlayacağını belirten Boysanoğlu, “Önümüzdeki dönemlerde sektörde bence elenme zamanı başlayacak. Yeni girenlerin 5-6 yıl önce ürettikleri konutlar teslim edildi veya edilemiyor. Artık konut sahipleri firmaların karnelerini vermeye başlayacak ve bu sonuç medya ilanlarından daha etkili olacak” dedi. Bu işlemin biraz zaman almasına rağmen etkili bir yöntem olduğunu belirten Boysanoğlu, müşteri memnuniyeti ve kaliteli konut kavramlarının firmalar tarafından değil, tüketiciler tarafından değerlendirileceğini kaydetti. Bu durumun çok etkili olacağını ifade eden Boysanoğlu, karnesi kırık olanların piyasadan çekileceklerini öngördü.
Hasılat ihaleleri kar marjını etkiledi

TOKİ ve Emlak GYO’nun Türkiye’de devreye girmesiyle arsaya dönük hasılat paylaşımlı işlerin ağırlığını arttığını vurgulayan Boysanoğlu, arsa değerlerinin çok yüksek tutulmasının kar marjlarını etkileyerek yüzde 10-12 civarına çektiğini belirtti. Sektörde tecrübesi az olanların da maliyet hesaplarında teslim sonrası harcamaları öngörmemelerinin önemli sorunlara yol açtığına vurgu yapan Boysanoğlu, “Bu harcamalar müşteri memnuniyetsizliği ve işlerin devamına sekte vurabilir. Ayrıca düşük kar marjları satış kampanyalarında kullanacağınız indirimlerde işlerin sonuçlandırılmasına negatif etki yapar” diyerek yapılan kampanyalarda dikkatli olunmasını istedi.

Sektörde karamsarlığa yer yok
Konut sektöründe karamsarlığa yer olmadığını belirten Boysanoğlu, “İhtiyacın büyüklüğünden dolayı karamsar olunamaz. Sorun, her arsa sahibinin sektöre girme isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu tip yaklaşımlar programsız olduğu için arz fazlasını dolayısı ile köpüğü oluşturuyor ve kısa süreli krizler oluşturuyor. Bunun dışında bazı üreticilerin sıkıntıya düşüp konutu teslim edememeleri veya kalite düşüklüğü de önümüzdeki dönemlerde sektörde güvensizlik ve sıkıntı yaratacaktır” diyerek herkesin inşaatçılık yapmamasını talep etti.

Ankara’da ucuz konut açığı var
Ankara’da konut sektörü İstanbul’a göre oldukça yavaş seyrettiğini belirten Boysanoğlu, “Ankara’da belli kategorideki konutlarda arz fazlası olduğunu tahmin ediyorum. Burada ucuz konut ihtiyacı halen devam ediyor. Burada sorun mortgage sisteminin devreye girmemesidir” diye açıklama yaptı.

Yeni proje yerine yeni etaplar geliyor
Yurtiçinde Ankara’da satışa sunabileceğimiz 1000 civarı konut potansiyelimiz var. İstanbul’da, Kartal, Kağıthane ve Kemerburgaz’da yeni projelere başlayacağız. Bahçeşehir’de TOKi arsası kalmadığı için artık biz mevcut projemize yeni etaplarla başlamak istiyoruz. Bunun dışında Polonya Varşova’da konut projeleri hazırlığı içindeyiz.


Geri Dön