26 / 04 / 2024

Erhan İçöz: Ege Bölgesi’ndeki madenler S.O.S veriyor!

Erhan İçöz: Ege Bölgesi’ndeki madenler S.O.S veriyor!

Karaman Ermenek'te 18 madencinin su basmasından dolayı mahsur kalmasının yankıları sürerken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Erhan İçöz, Ege'deki madenler için önemli bir uyarıda bulundu.





Karaman Ermenek'te 18 madencinin su basmasından dolayı mahsur kalmasının yankıları sürerken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şubesi Başkanı Erhan İçöz, Ege'deki madenler için önemli bir uyarıda bulundu. İçöz, "Ege deprem kuşağı üzerinde olan bir bölgedir. Son dönemlerde bölgede yaşanan hareketlilik madenlerde de can kaybına neden olacak kazalar meydana getirebilir. Acil önlem alınmalı" dedi. İçöz, önlem olarak da madeni açmadan önce jeofizik tarama yapılması gerektiğini söyledi.


Yasal zorunluluk

Madenler açılmadan önce jeofizik taramalarının yapılması gerektiğini söyleyen İçöz, "Maden ocakları yeraltı su seviyesinin altındadır. Bu yüzden taramaların çok iyi yapılması gerekir. Yeraltının elektrosu çekilir. Ancak bu uygulamadan kaçınılıyor veya gerekliliğine inanılmıyor. Madencilikte kazanmadan önce yatırım yapıyorsunuz. Patronlar da maliyeti yükseltmek istemiyorlar. Ne kadar pahalı olursa olsun bu önlemler alınmalı. Siz yürüyorsunuz bastığınız yer çürük bunu önceden bilirseniz oraya basar mısınız. Yerin altında zayıf yerler kazılmadan tespit edilerek bilinirse oraya gelinirken önlem alınır. Sorun çıktığında kaybedilen insan canıdır. Genel ocak maliyetinin yanında devede kulak kalır. Bu bakımdan Torba Yasa ile bazı önlemler alındı ama bu önlemlerin yasal zorunluluk olması gerekiyor. Çünkü Türkiye'yi biliyoruz. Yasal zorunluluk olmadan kimse ciddiye almıyor" dedi. 

İçöz, son günlerde Ege'de yaşanan depremlerin madenlerde risk oluşturduğunu da söylerken, "Ege deprem olarak hareketli bir bölgedir. Maden sayımız da oldukça fazladır. En son Ege'de Soma faciasını yaşadık biliyorsunuz. Farklı bir kaza tipi ancak bu kazaların temelinde yerin yapısı yatar. Dolayısıyla yerin yapısı da jeofizik ve jeoloji ile çözülür. Yerin yapısını önceden çözmezseniz. Her türlü sürprize ve kazaya da açık hale gelirsiniz. Deprem maden alanından uzakta bile olsa ocağı etkileyebilir. Zayıf yerler kırılır. Çukurlar dolar. Böylece gaz sızıntıları ve su basmaları görülür. Şu sıralarda da çok hareketli bir dönemini yaşıyor. Özellikle İzmir çevresinde Çeşme, Torbalı'ya doğru 4 büyüklüğünde depremleri hissediyoruz" diye konuştu. 




Yeni Asır


Geri Dön