19 / 04 / 2024

Erişim Makina, 20 milyon TL'lik yeni fabrika kurdu!

Erişim Makina, 20 milyon TL'lik yeni fabrika kurdu!

Ankara 1'inci OSB'de 20 milyon TL'lik yatırımla 2 bin 500 metrekare idari bina, 6 bin metrekare imalat alanına sahip yeni fabrika kuran Erişim Makina, ocak ayında bu fabrikada imalat kapasitesini iki katma çıkardı...



Ankara 1'inci OSB'de 20 milyon TL'lik yatırımla 2 bin 500 metrekare idari bina, 6 bin metrekare imalat alanına sahip yeni fabrika kuran Erişim Makina, ocak ayında bu fabrikada imalat kapasitesini iki katma çıkardı. Üretiminin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini belirten Genel Müdür Fevzi Naib Aker, 2013 yılında girdikleri Irak pazarında bu yılın ikinci yarısında yeni sözleşmelere imza atacaklarını söyledi. Alçı ve alçı plaka fabrikaları, perlit, kalsit ve kuru karışım fabrikaları kuran ve bu sektörlere yönelik makine ve üniteler üreten imalat ve taahhüt firması Erişim Makina'nın 1993 yılından bu yana faaliyet gösterdiğini belirten Aker, zaman içinde 'Erişim Endüstriyel' ile birlikte hizmet verdiklerini aktardı. 


Toz alçı, alçı ve çimento bazlı sıvalar, alçı plaka, kalsit, kireç ve perlit üretimi için muhtelif kapasitelerde ve müşterileri istekleri doğrultusunda komple fabrika kurduklarını belirten Fevzi Naib Aker, bu alanda fabrikanın kurulumu, devreye alınması ve ilk üretimlerin yapılmasına kadar geniş bir yelpazede hizmet verdiklerini söyledi. 20 müyon TL'lik yatırımla 2 bin 500 metrekare idari bina, 6 bin metrekare imalat alanına sahip yeni fabrikalarında ocak ayında imalata başladıklarını aktaran Aker, idari ve yönetim binasını da yıl ortasında taşıyacaklarını ifade etti. 


Bu yatırımla birlikte imalat kapasitesini iki katma çıkardıklarını kaydeden Aker, üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini belirterek "2013 yüında girdiğimiz Irak pazarı, öncelikli hedeflerimiz arasında" dedi. 2014-2015 yılları arasında ise toplam satışlarında ihracatın payının yüzde 80'in üzerinde seyredeceğini öngören Fevzi Naib Aker, 2013 yüında girdikleri Irak pazarında yılın ikinci yarısında yeni sözleşmelere imza atacaklarını açıkladı. 


Irak'ta inşaat sektörünün meydana getireceği ihtiyacı karşüamak için yatırımcüann ve maden sahiplerinin inşaat malzemeleri, alçı ve alçı plaka üretim hattı, kuru karışım tesisi gibi yatırımlara yöneldikleri büdiren Aker, Irak'ın çeşitli bölgelerinde yatırımcı talepleri doğrultusunda irili ufaklı projeler için görüştüklerini aktardı. Aker, bu projeler için olumlu geçen müzakereler çerçevesinde yılın ikinci yarısında sözleşme imzalayacaklarını açıkladı. 


"Ortadoğu ve Afrika'daki istikrarsızlık yatırımları etkiliyor" Yurt içi ve dışı piyasalarda 2013 yüında yaşanan dalgalanmaya rağmen şirket olarak hedeflerine ulaştıklarım belirten Fevzi Naib Aker, "İhracat odaklı ve dönem dönem satışlarının neredeyse tamamım yurtdışına yapan bir firmayız. 

Özellikle Ortadoğu ve Afrika'daki istikrarsızlıklar yatırım kararlarının ertelenmesine ve zaman zaman da durdurulmasına neden oluyor. Bu durum bize de yansıyor. Fakat firmamız büyüklüğü ve yurtdışı pazarda ulaştığı lokasyon, ürün ve hizmet çeşitlüiği sayesinde farklı pazarlarda yer alarak 2013 yüını başarıyla bitirdi" şeklinde konuştu. Irak'a mal ihracatında genellikle sorun yaşanmasına karşın Kuzey Irak dışında kalan bölgelerdeki istikrarsızlığın montaj ve süpervizörlük gibi hizmet için bulunulan bölgelerde zorluğa neden olduğuna dikkat çeken Aker, bu konuda devletler arası ve hükümetler arası üişküerin küit önem taşıdığını vurguladı. 


Türkiye'nin politikalarının ve ikili ilişkilerin düzeyinin ticari ilişkileri etkilediğini belirten Aker, "Irak istikrar kazandıkça ticari ilişkiler de Kuzey Irak'ta olduğu gibi, çok büyük hızla gelişme potansiyeline sahip" dedi. Gelişmekte olan ekonomüerde kalkınma ve büyümenin yansıdığı en önemli alanın inşaat sektörü olduğunu ifade eden Aker, "İnşaat sektörüne malzeme üreten yatırımların da önü bu anlamda açıktır. Bu büyümenin önkoşulu da iç barış ve istikrardır. Ortadoğu bölgesindeki birçok ülkede durum benzerdir. Barış ve istikrar olduğu sürece ihracatımız artacak" yorumunu yaptı. 


Dünya Sektör Araştırması 


Geri Dön