19 / 04 / 2024

Erkan Yaşacan: İzmir'de imar uygulamaları konusunda iflası yaşıyoruz!

Erkan Yaşacan: İzmir'de imar uygulamaları konusunda iflası yaşıyoruz!

Sabah Gazetesi Egeli ekinde yer alan habere göre; İzmir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan, "Ne yazık ki kentimizde imar uygulamaları konusunda iflası yaşıyoruz" dedi



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşün konusunda İzmir'deki üst düzey yöneticisi Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan ağır konuştu. İmar yönünden son 30 yılda İzmir'e ihanet edildiğini öne süren Yaşacan şöyle dedi: "Ne yazık ki İzmir'de imar yönünden iflası yaşıyoruz. Yani önüne gelenin istediği gibi bina yapabildiği bir süreç yaşanmış. İzmir'e gerçekten de imar yönünden ihanet edilmiş. Bu ihanet 1970'lerin sonundan başlayarak devam etmiş. Bizim hem bakanlık hem de yerel idare olarak amacımız bunu rehabilite ettirmek. Bunu rehabilitasyona sokmak. Tarihi binaların yıkılarak yerlerine hiçbir altyapıyı, yol genişliğini hesaba katmadan 8-9 katlı binaların yapılmış olduğunu göz önüne aldığınızda çok doğru bir ifade bence. Kentin her yerine bakın. Her yer parsellenmiş durumda. Herkes kafasına göre bir bina yapmış, planlar çizmiş. Kentin her yeri denetimden uzak, mühendislik hizmeti alamamış binalarla dolu.  İzmir  bunu gösteriyor. İmar yönünden maalesef 30 yıllık süreç içinde çeşitli tecavüzler olmuş. Kentin bu tecavüzlerin ortadan kaldırılıp imar yönünden rehabite edilmesi gerekiyor. Bu şart. Bence körfez kirliliği, deniz vesaire bunların hepsi hikaye." İzmir'in genel yapısına bakıldığında kaçak yapılaşmaların yoğun olarak görüldüğüne dikkat çeken Erkan Yaşacan, "Kaçak yapılaşmalara ilişkin olarak normal mevzuat içinde, İmar Kanunu kapsamında işlem yapılması lazım. Cezai işlemler ve yıkım işlemleri yapılmalı. Ama İzmir'de artık ipin ucu kaçmış durumda. Bu bugünün sorunu değil. Bir beş yılın sorunu da değil. bu 70'lerin sonu 80'lerin başından bu yana gelen bir süreç. Bu noktada ne yazık ki 80'lerden sonra İzmir'in değerleri korunamamış. İzmir'in herhangi bir Anadolu kentinden farkı yok. İzmir bu noktada kendini ortaya çıkartacak, mimari dokusunu, özelliklerini ortaya çıkartacak yapılaşmalar yapılması, öngörülmesi lazım" diye konuştu. 


"YUNANLAR KORUYOR" 

4.5 yıldan bu yana İzmir'de görev yaptığını belirten Yaşacan şunları ekledi: "İzmir'in eski halini bilmem mümkün değil. Ama bilmeyeceğimiz anlamına da gelmiyor. Prof. Doktor Çınar Atay'ın İzmir Ticaret Odası aracılığı ile hazırladığı "İzmir rıhtımında ticaret. Kordon boyunda yaşam' adlı bir kitap var. Bu kitabın içinde İzmir'in kuruluşundan bu yana fotoğrafları var. O kitaba baktığımızda bu gün o mimari dokudan ya da o zamanki tarihi dokudan hiçbir iz kalmadığını görüyoruz. Bugün ancak Kordon'daki birkaç binada o izleri yakalıyoruz. Birinde lokanta diğerinde ise beğenmediğimiz Yunanistan Elçiliği var. Ne yazık ki bizim en değerli mirasımızı Yunan yetkililer koruyor."


Sabah Gazetesi Egeli eki


Geri Dön