19 / 04 / 2024

Erman Ilıcak: AVM sayısı 520ye ulaşacak!

Erman Ilıcak: AVM sayısı 520ye ulaşacak!

  Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, "Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkılması ve AVMlerin toplam sayısının 520ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi  



 

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Türkiyede perakende sektörünün bugün 520 bin kişiye istihdam sağladığını belirterek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkılması ve AVMlerin toplam sayısının 520ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Fransanın Cannes kentinde Uluslararası Gayrimenkul ve Perakende Fuarı MAPICe katılan Türk katılımcılar için Graydalbion Otelinde bir akşam yemeği düzenleyen Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, 2005 yılında MAPICe 7-8 Türk firmasının katıldığını ve bir evin misafir odası büyüklüğündeki stantta tüm Türk firmalarının toplandığını söyledi. O günlerde iki tane portakal sandığı büyüklüğündeki stantlarına koydukları Türk lokumları ile misafirlerini ağırladıklarını anlatan Ilıcak, şunları söyledi:

"Standımızın bulunduğu alanda daha çok Güney Avrupadan gelen İspanya, Portekiz gibi ülkelerin firmaları vardı. Onlar bizlere küçümseyerek, alay ederek yaklaşırlardı. Ama biz yılmadan, usanmadan önümüzden geçen her yatırımcıya bir şeyler ikram eder, önümüze oturtur Türkiyenin potansiyelini ve Türkiyedeki değişimi anlatırdık. Bizi hep merakla ve ilgiyle dinlerdi, fakat kuşkuyla yaklaşırlardı. Özellikle projelerimize bakıldığı zaman o dönemde yine Güney Avrupa ülkeleriyle aramızda belki 20 yıl olduğunu ve daha çok çalışmamız gerektiğini söylerlerdi. Bugün siz önde (Başbakan Yardımcısı Ali Babacan), bizler arkada bir ordu gibi giderken hepimiz o günleri hatırladık ve gurur duyduk. Bugün o zamanlar bize kuşkuyla yaklaşan firmaların pek çoğu yoktu, biz 320 kişilik katılımcı ordusuyla beraber koridorlarda gezinirken ne kadar gurur duyduğumuzu anlatamam."

2003 yılında çoğu küçük olmak üzere Türkiyede 60 kadar alışveriş merkezi (AVM) bulunduğunu, bugün ise bu sayının 5 kat artarak 292ye ulaştığını kaydeden Ilıcak, Türkiyede her yıl ortalama 30 kadar büyük AVM açıldığını söyledi.

Bugün Türkiyede perakende sektörünün dünyanın 10uncu büyüğü olduğunu ve 520 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Erman Ilıcak, "520 bin kişinin 300 bini alışveriş merkezlerinde istihdam edilmektedir. Cumhuriyetimizin 100. yılında inşallah perakendecilerimizin istihdamında 1,2 milyon sayısına çıkmasını ve AVMlerin toplam sayısının 520ye ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Ülkeler arasında yapılan ticari gayrimenkul yatırımlarının toplam tutarının bu yıl Avrupada 100 milyar avroya ulaştığını belirten Ilıcak, 2007 yılında bu rakamın 250 milyar avro olduğunu ve Türkiyenin bu rakamdan sadece binde 3ünü çekebildiğini kaydetti. Ilıcak, "Önümüzde gitmemiz gereken büyük yok var. Bizim düşüncemiz yıllık yaklaşık 8-10 milyar avro civarında bir rakamı Türkiyeye çekilebilmesi" diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de MAPICe daha önceki yıllarda ticari olarak katıldığını, bu yıl ise kurumsal olarak katıldıklarını söyledi. Fuarda Ankaranın 6 ilçe belediyesini stantlarıyla tanıttıklarını kaydeden Bezci, Ankarayı marka bir şehir haline getirmek için çabaladıklarını bildirdi. Ankaralılar olarak bankaların İstanbula taşınmasından çok mutsuz olmadıklarını ifade eden Bezci, başkentin fuar, sağlık, moda ve savunma sanayinde önemli bir şehir haline gelebileceğini bildirdi. Bezci, "Örneğin savunma sanayinde yatırımlar Ankarada yapılıyor. Bildiğim kadarıyla bu alanda çalışanların da maaş durumları ve eğitim düzeyleri oldukça yüksek. Biz Ankaralı olarak farklı noktalardan ilgi çekmeye çalışıyoruz" dedi.

AA

 


Geri Dön