19 / 04 / 2024

Erman Ilıcak: İstanbul gayrimenkulde bölgenin merkezi oldu!

Erman Ilıcak: İstanbul gayrimenkulde bölgenin merkezi oldu!

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, İstanbul'un bölgenin merkezi haline dönüştüğünü belirterek, 'Azerbaycan'da, Suriye'de para kazanan birinin yatırım yapacağı birinci yer İstanbul' diye konuştu



 

Ilıcak, Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.şž. ile Amerikalı yatırımcı AGP'nin iştiraki Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi'nin, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi'nin (ICSC) Paris'te düzenlenen konferansında, Türkiye'den 2011 Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülüne layık görülen tek alışveriş merkezi olması nedeniyle düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı.

“Arap baharının ” en çok Türkiye'yi etkilediğini ifade eden Ilıcak, Libya'daki ve Suriye'deki projelerin bekleme durumunda olduğunu, Ortadoğu'nun ellerinden kayıp gittiğini söyleyerek, “İnşallah taşlar yerine oturduğu zaman Türkiye bu pazarlara çok daha güçlü girecek. Türk firmaları artık her durumda rekabet edecek güçte. Eşit şartlarda rekabet ettiğimiz zaman hep biz kazanıyoruz aslında. Türkiye ciddi rekabetçi oldu ” şeklinde konuştu.

Arap baharı nedeniyle yeni pazar arayışları olup olmadığına ilişkin de Ilıcak, “Maalesef bu pazarların boşluğunu dolduracak bir pazar şu anda yok ” dedi.

Ilıcak, Türkmenistan'a, Rusya'ya, Irak'a odaklandıklarını söyleyerek, Türk müteahhitleri olarak başarı kaydettikleri yerlerin, riskin yüksek, büyümenin hızlı gerçekleştiği yerler olduğunu belirtti. Ilıcak, Zeytinburnu'ndaki Zeyport projesiyle ilgili de şunları kaydetti:

“Zeytinburnu'ndaki proje, İstanbul için büyük bir açılım, çılgın projelerden bir tanesi aslında. Kanuni engeller müspet bir şekilde sonuçlanırsa, o projeye başlamak üzere bütün hazırlıkları yaptık. Danıştay aşamasında. Tahminim adli tatilin bitmesiyle beraber birkaç ay içinde biter. Müspet sonuçlanırsa biz hazırız. 70 bin kişiye istihdam sağlayacak devasa bir proje. ”

Türkiye'deki gayrimenkul sektörünü de değerlendiren Ilıcak, İstanbul'un bölgenin merkezi haline dönüştüğünü, İstanbul'da ofisle ilgili çok ciddi büyüme potansiyeli bulunduğunu anlattı.

Ilıcak, Azerbaycan'da, Suriye'de para kazanan birinin yatırım yapacağı birinci yerin İstanbul olacağını belirterek, “İstanbul'da her şey şu anda çok ucuz. İstanbul değerinin şu anda üçte birinde belki. Önümüzdeki beş yılda İstanbul'daki gayrimenkul fiyatlarının üç katına çıkacağını düşünüyoruz. Sultanahmet, şžişli mutlaka değer kazanacak. Biz aynı filmi Moskova'da seyrettik. Bu işin nasıl başladığını, bölgesel merkez haline dönüştüğünü gördük. Moskova'da en ucuz konut metrekaresi 3.500 dolar, 10 senede 8 kat arttı ” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul bölgesel merkez olduğunda yabacı yöneticilerin ülkeye gelmeye başlayacağını söyleyen Ilıcak, bölgesel merkez olma konusunda İstanbul dışında başka bir kuvvetli aday olmadığını kaydetti. Erman Ilıcak, Kanal İstanbul projesinin de İstanbul için doğru bir proje olduğunu belirtti.

“TÜSİAD'IN TEK İSTEDİÄžİ UZLAşžI ”

Aynı zamanda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi olan Ilıcak, TÜSİAD'ın son siyasi gelişmeleri nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:

“Yapısal değişiklikleri yapıp, bunlardan bir şekilde kurtulmamız lazım. Maalesef Türkiye suistimale açık. Zaten piyasalar çok etkilendi. Tekrardan bir genel seçim olursa bu hepimizi çok etkiler ama Türkiye bunları artık aştı. Hedefler belli. Yargı reformu, anayasadaki değişiklikler, bunlar şart. Ayağımıza engel bunlar. Bizim bunları bir şekilde artık çözmemiz lazım. Bunun mutlaka bir araya gelerek, uzlaşı ile yapılması lazım. TÜSİAD da bunu söylüyor zaten, sadece uzlaşı, tek istediği o. ”

TÜSİAD'ın temeline baktıklarında, iyi niyetle, “Bu ülkeyi nasıl kalkındırırız, ülkenin önündeki engelleri nasıl aşarız ” derdinde çalışan insanlar olduğunu ifade eden Ilıcak, TÜSİAD'ı eskiden patronların kendi şahsi çıkarları için projelerin üretildiği yer olarak “ düşündüğünü, ancak hiç öyle olmadığını anladığını vurguladı.

Ilıcak, “Ümit Hanıma (Ümit Boyner) bakarsak, Ümit Hanımın çıkarını kovaladığı işi yok. Beymen mağazasından beğenmiyorsan alışveriş etmezsin. Devletin ihalelerini takip eden veya kendi imalathaneleri olan, tekelleşmeye çalışan yapısı yok. Diğer üyeler de öyle ” diye konuştu.

 


Geri Dön