25 / 04 / 2024

Erman Ilıcak: Türkiye'de Rönesans İnşaat adını kullanamıyoruz!

Erman Ilıcak: Türkiye'de Rönesans İnşaat adını kullanamıyoruz!

Erman Ilıcak: Türkçe isim bulmakta çok zorlandık. Aklınıza gelemeyecek birçok isim, birileri adına tescillenmiş. Örneğin Rönesans'ı Rusya'da kurmuştuk. Türkiye'de Rönesans İnşaat adını kullanamıyoruz. Çünkü, başkası adına kayıtlı



3 yıl önce deneyip halka açılamadı, Şanlıurfa'ya ABD'li AGP'yle yerleşti O; ^ Vahap İ MUNYAR sasımamam ANLIURFA da ) Piazza Alışveriş  Merkezi'ne girdiğimizde bizi Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ile Rönesans Eğitim Vakfı Başkanı olan eşi Jale Ilıcak karşıladı. 


Erman Ilıcak, Piazza'yı gezerken sahip oldukları alışveriş merkezi sayısını aktardı: - Burası Türkiye'deki 11' inci alışveriş merkezimiz oldu. 

Ardından şu hesabı ortaya koydu: - Türkiye ve Rusya'da toplam 800 bin metrekare kiralanabilir alana sahibiz. 

Yıllık kira gelirimiz de 300 milyon doları buluyor. 

Bunun 3'te biri Rusya'dan geliyor. 

- Bu varlıklan gayrimenkul yatınm ortaklığı çatısı altında birleştirip, halka açılmayı düşünmüyor musunuz? 

- Aslında 3 yıl önce denedik. Halka açılmak için ortam müsait değildi. Hedeflediğimiz ilgiyi göremeyince halka açılmaktan vazgeçtik. 


- Bundan sonra halka açılmayı düşünmüyor musunuz? 

- Artık düşünmüyoruz. 

Rönesans Gayrimenkul Yatırımları adlı şirketimizin bazı projelerine ABD'li AGP'yi finansman ortağı olarak aldık. Yolumuza böyle devam edeceğiz. 

AGP ile yollarının 2007'de kesiştiğini vurguladı: - AGP ile bizi Deutsche Bank buluşturdu. 

Onların finansman ortaklığı ile  Adana  ve Novosibirsk'te (Rusya) iki alışveriş merkezi yaptık. 

Novosibirsk'tekini bir süre önce sattık. AGP oradan iyi para kazandı. 

• 2-2.5 yıl kadar önce Samsun, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'daki alışveriş merkezleri için toplam 800 milyon liralık yatırım yapmak üzere AGP ile anlaştıklarını kaydetti: - 3'ünü de bu yıl açmış olduk. İnşaatları birer yıl sürdü. Çok hızlı tamamladık. 

•V - AGP, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'a tereddütlü yaklaşmadı mı? 

- Başlangıçta, "Bizim oralarda ne işimiz var?" dediler. 

- Nasıl ikna ettiniz? 

- Kendilerine güvence verdik. Novosibirsk'teki alışveriş merkezinden kazançlı çıktıklarını anımsattık. Böylece verdiğimiz güvenceyle girdiler. Açılışlarda bulundular, şimdi memnunlar.


- Doğu da başka alışveriş merkezi düşünüyor musunuz? 

- Van için hazırlıklarımızı yapıyoruz. 

- Alışveriş merkezlerinizi kim işletiyor? 

- Kiralamalarını Avi Alkaş'ın şirketi yapıyor. 

İşletmesini biz yürütüyoruz. 

- Alışveriş merkezi yatırımına yoğunlaşmak doğru bir tercih mi? Türkiye, bu konuda doygunluğa doğru yaklaşmadı mı? 

- Avrupa'da 1000 kişiye düşen alışveriş merkezi ortalaması 250 metrekare. Ankara, 300 metrekare ile Avrupa'yı aştı. İstanbul dahil, diğer tüm kentlerimizde henüz doygunluk söz konusu değil. 

Rönesans Gayrimenkul Yatırım, ABD'li AGP ile Şanlıurfa'ya Piazza için 242 milyon lira yatırdı. Başlangıçta isteksiz davranan AGP'nin Başkanı Jason Lucas ı Şanlıurfa'da, "Bir rüyamız gerçeğe dönüştü" diyecek noktaya taşıdı. 

Kiracı.perakendeciler de mağazaları için toplam 200 milyon liralık harcama yaptı... 

Her ne kadar üretime dönük yatırım olmasa da Piazza, Şanlıurfa'da 2 bin kişiye doğrudan iş kapısı açtı... 

Türkçe isim bulamıyoruz Rönesans İnşaat'ı bile kullanmamız sınırlanıyor ERMAN Ilıcak a sorduk: - Şanlıurfa'daki alışveriş merkezine neden Piazza adını verdiniz? 

- Piazza, İtalyanca'da "meydan" demek. Türkçe isim bulmakta çok zorlandık. 

Çünkü, aklınıza gelemeyecek birçok isim, birileri adına tescillenmiş. Örneğin biz Rönesans'ı Rusya'da kurmuştuk. Türkiye'de Rönesans İnşaat adını kullanamıyoruz. Çünkü, başkası adına kayıtlı. 


Mimarı Hollyvvood'dan geldi RÖNESANS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak a Şanlıurfa Piazza'nın mimari projesini kimin hazırladığını sorduk: - Los Angeles'ta (Hollyıvood) 5+ adlı bir mimarlık şirketi var. Biz onlarla çalışıyoruz. 

Kendileriyle 70 proje yaptık. 


Piazza'yı da onlar tasarladılar. 

2 milyon lira ek burs açtı, İnönü Üniversitesi'nde 200 öğrenciyi kucakladı RÖNESANS/ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, geçenlerde Malatya İnönü Üniversitesi nin yeni ders yılı açılış töreninde "ilk ders" niyetine öğrencilere seslendi. 

Erman Ilıcak, Recai Kutan a fahri doktora unvanı verilen törendeki konuşmasını dar gelirli öğrenciler için önemli bir haberle tamamladı: - İnönü Üniversitesi öğrencilerinin yararlanmasına dönük kullandırdığımız bursa 2 milyon lira daha eklemeye karar verdik. 


Bu kaynak,İnönü Üniversitesi'nde 200 öğrenciye 4 yıl boyunca destek sağlayacak. 

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, 2 milyon lirayı duyunca mutlu oldu: - Acaba Malatyalı diğer işadamları da bu boyutlarda burs vermeyi düşünür mü? 

Hürriyet/Vahap Munyar


Geri Dön