19 / 03 / 2024

Erol Altan: Bankaların kampanyaları ile konut satışları 2013'te yükseldi!

Erol Altan: Bankaların kampanyaları ile konut satışları 2013'te yükseldi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3. çeyrek konut satışlarını açıkladı. Açıklamaya göre 2013 yılının son çeyreğinde Türkiye genelinde 293 bin 318 konut satışı gerçekleşirken, satışlarda ilk üç sırayı İstanbul-Ankara-İzmir aldı.



TÜİK’in açıklaması üzerine konut sektörünü değerlendiren Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan, bankaların konut satışını destekleyen kampanyalar sunması ve faiz oranlarının düşmesi gibi nedenlerin konut satışlarını yükselttiğini belirtti.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’ndan yapılan açıklamaya göre 2013 yılı son çeyreğinde Türkiye genelinde 293 bin 318 konut satışı gerçekleşti. Konut satışlarında İstanbul 54 bin 34 adet ile en yüksek paya sahip olurken,  Ankara  34 bin 269 adet ile ikinci,  İzmir  ise 17 bin 940 adet ile üçüncü oldu. Aynı çeyrekte, en az satış ise 24 konut ile Hakkâri’de gerçekleşti. Yükselen konut fiyatlarına karşın artan konut satışları ile ilgili bir değerlendirme yapan Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan; “Türkiye’de inşaat sektörü hızla gelişiyor. Her geçen gün gelişen sektörde neredeyse her hafta yeni bir proje başlıyor. Tüm projelerin içinden ise konut tercihi yapmak zorlaşıyor. Evin kaç odalı olduğu, odaların genişliği, manzarası, çevre düzenlemesi, sosyal tesisleri konut sahibi olmak isteyenler için büyük önem taşıyor. Projelerin özellikleri kadar bulundukları lokasyon da çok önemli.” dedi. 


İstanbul’un özellikle son yıllarda konut satışında atağa kalktığını belirten Altan, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2013 yılı son çeyrek verilerinin de bunu kanıtladığını söyledi. Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan sözlerine şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kriz ülke ekonomisini büyük ölçüde etkiledi. Krizin ardından faiz oranlarında rekor düzeyde düşüş yaşanması konut alımını destekler nitelikte oldu. Bankaların sunduğu fırsatlar ve faiz oranlarında yaşanan rekor düşüş, tüketiciyi konut alımına teşvik ediyor. Yıl içinde bankaların sunduğu konut kredisi faiz oranları aylık yüzde 0,69’lara kadar düştü. Beraberinde gelirin de artmasıyla konuta talep çoğaldı. Faiz oranları tüketici için oldukça önemli. Çünkü artan gelire ve faiz oranına bağlı olarak alım artıyor ya da azalıyor.” 


Maketten Konut Satışında Cayma Hakkı da Tüketiciye Güven Verdi

2013 yılının ilk üç çeyreğinde Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışının yüzde 42’si konut kredisi, yüzde 39,3’ü ise ipotekli satışla oldu. 2013 yılında konut kredisi ve ipotekli konut satışının yüzde 30’larda seyrettiğini belirten Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırma sonucu, geçtiğimiz yıl 270 bin olan konut satışının 2013 yılının son çeyreğinde 293 bin 318’e ulaştığını gösterdi. Geçen yıla kıyasla artan konut satışlarıyla ilgili değerlendirme yapan Yeşildağ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altan; “Türkiye’de konut satışları her geçen gün artıyor. 2013 konut alım profiline baktığımızda kredili, düşük faizli ve ipotekli satışların ön planda olduğunu görüyoruz. Artan projeler, konut alımını teşvik edici fırsatlar, ilgiyi gittikçe tetikliyor. Bununla birlikte geçtiğimiz günlerde gündeme gelen maketten konut satışına ilişkin yasa tasarısıyla da devletin tüketiciye sunduğu güvence, konut satışına olan ilgiyi artıracak nitelikte. Resmi gazetede yayınlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, ön ödemeli konut satışında tüketiciye 14 gün içinde satış sözleşmesinden cayma hakkı tanınıyor. Bu kanun da konut alıcısının sektöre olan güvenini artırıyor.” diyor.



Geri Dön