29 / 03 / 2024

Ersin Özince: Bankalar boylarını aşan projeleri finanse ediyor!

Ersin Özince: Bankalar boylarını aşan projeleri finanse ediyor!

Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "7 yıl vadede konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? Aferin verin derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001’de olduğu gibi" dedi.



Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, "7 yıl vadede konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? Afferin verin derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001’de olduğu gibi" dedi.


Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 2015’in bankacılık ve finans sektörü açısından iyi geçmediğini belirterek, bunun sonucunda yabancı yatırımcının ilgisinin oldukça azaldığını vurguladı. Özince, 2016’dan da umutlu olmadığını söyledi. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜ- GİAD) tarafından düzenlenen “Büyüyen Firmaların Alternatif Finansman Kaynaklarına Erişimi” konulu paneline katılan Özince, konuşmasında 2001’de yaşananlara atıfta bulundu.


Özince, “7 sene ortalama vadede konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? Afferin verin derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001’de olduğu gibi” diye konuştu.


Boyundan büyük işler


Özince, Türk bankalarının riskli bir model uyguladığını belirterek KOBİ’lerin kendi sermaye piyasalarını oluşturmalarını önerdi. Özince, “Çok şükür ki bankaların kredilerinin önemli bir bölümü ticari kesimde ama malum bankalarımız artık büyük projelere soyunuyorlar. Kanımca güçlerinin çok üstünde projelere soyunuyorlar. Biz uluslararası ihalelere kalkışıyoruz. İkincisi vade açısından gücümüzün çok üzerinde işlere giriyoruz. Bunlar ülkemize gerekli şeyler ama eskiden devletimiz bizi bu tür işlere koymazdı. Eskiden büyük işlere heves ettiğimizde Hazine’miz ‘Hayır bunlar uluslararası işlere açık konulardır. Bunlara sizin boyunuz yetmez’ derlerdi. Şimdi boyumuz yeter diye demogojiye girmeye gerek yok. Bizim mevduatımızın vadesi herkesin malumu olduğu üzere 2.5 ay. Peki nereden bulsun KOBİ’ler finansmanı?” diye konuştu.


Ramazan topu misali Kapitalizmde başarılı olabilen ülkelerin gayrimenkulu menkulleştirecek derecede sermaye piyasalarını geliştirdiklerini kaydeden Özince, “Tersini yapanlar ise menkulleri gayrimenkulleştirmişlerdir. Bizim ülkedemizde durum budur. Bugün bankacılığın sadece proje finansmanı değil bireysel finansmanda da mesela en ilgimizi çeken hatta aman sürdürün diyeceğiniz, konulardan bir tanesi gayrimenkul finansmanıdır. Evet şimdi turizmde sıkıntıya girdiğinde konut finansmanının sürdürebilmesi ne kadar hayati bir durum oldu. Ama ben kaç senedir bunu söylüyorum bu bizim boynumuzun yeteceği bir konu değil. Neden değil? Ramazan topu misali. İki buçuk ay bizim mevduatımızın vadesi. 7 sene ortalama vadede konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? Afferin verin derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001’de olduğu gibi. Ya da hep beraber ödeyeceğiz vergi mükellefleri olarak” değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye’nin çok ciddi iç ve dış siyasi risklere muhatap olduğunu da vurgulayan Özince, “Beklentilerimizin iyileşmesi için ülkemizin bir istikrar ülkesi olması lazım. Bu konuda herşeyden önce bir vatandaş olarak talepkarım, bir iş adamı olarak değil” dedi.


Cumhuriyet


Geri Dön