24 / 04 / 2024

Ertuğrul Şen: Akıllı apartman yönetici izolasyonla faturasını yarı yarıya düşürebilir!

Ertuğrul Şen: Akıllı apartman yönetici izolasyonla faturasını yarı yarıya düşürebilir!

Kötü yalıtım yüzünden her yıl 12 milyar dolar kaybediyoruz. Doğalgaz ve elektriğe daha fazla para ödüyoruz. İzoder Başkan Yardımcısı Şen, “Akıllı yönetici izolasyonla faturasını yarı yarıya düşürebilir” dedi...



Kötü yalıtım yüzünden her yıl 12 milyar dolar kaybediyoruz. Doğalgaz ve elektriğe daha fazla para ödüyoruz. İzoder Başkan Yardımcısı Şen, “Akıllı yönetici izolasyonla faturasını yarı yarıya düşürebilir” dedi .


Türkiye’nin 2013 toplam ithalatı 251 milyar dolar oldu. Bunun 56 milyar dolarlık bölümünü ise enerji oluşturdu. Yani ithalat için ödenen her 100 liranın 22.2 dolarını enerji ithalatı oluşturdu. Cari açığın en önemli kalemlerinden birisi olan enerjide faturayı düşürmenin yolu ise evlerden geçiyor. 


12 milyar $ uçup gidiyor


İzoder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 40’ının binalarda kullanıldığını belirterek, “Konutlar, fabrikalar, hastaneler, okullar, üniversiteler vs tüm binalardan bahsediyoruz. Bu yapıların ısıtılması ve soğutulması için ciddi bir enerji harcıyoruz. Mevcut binaların yüzde 90’ında yalıtım olmadığı için her yıl Türkiye 12 milyar doları bacadan, pencereden ve kapıdan atıyoruz.” dedi.


Yılda 1.800 lira kazanç


Yalıtım sayesinde bir dairenin aylık ısınma giderinin en az yüzde 50 azaldığını İzoder Başkan Yardımcısı Şen, “İyi yalıtımla sadece ısınma değil, soğutma faturası da düşüyor. Hesaplarımıza göre yalıtım sayesinde konutlarda her ay 150-175 lira arasında tasarruf sağlanıyor. Bu sayede bir konut sahibinin her yıl cebinde minimum 1.800 lira kalıyor” bilgisini verdi. Ertuğrul Şen, ‘Peki ama yalıtım yaptırmanın maliyeti nedir?’ sorusuna ise şu cevabı veriyor: “Dairenin büyüklüğü, apartmandaki daire sayısı ve binanın yaşına göre değişmekle birlikte ortalama 5 bin lira diyebiliriz. Bizim hesaplarımıza göre hane sahipleri 3 yılda bu parayı geri alabiliyor. Sonrasında ise kârâ geçiyor...”


Devlet 1 koyup 5 kazanır


Batı ülkelerinde ‘enerji tasarrufu’nun bir devlet politikası olarak algılandığını anlatan Şen, 

“Türkiye’de de son yıllarda güzel gelişmeler oldu. Ancak bunun bir devlet politikası haline getirilmesi için Çevre ve Şehircilik, Maliye Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı’nın bu konuda bir uzlaşıya varması gerekiyor. AB ülkelerinde olduğu gibi evine yalıtım yaptıranlara özel vergi teşvikleri veya düşük faizli krediler tahsis edilebilir” diye konuştu. Şen’in verdiği bilgilere göre eğer devlet önümüzdeki 10 yıl içinde 35 milyar liralık bir teşvik sağlarsa ülke ekonomisi tam 153 milyar lira tasarruf etmiş olacak. Şen, “Biz bu çalışmamızı ilgili kurumlara arz ettik” dedi.


Sadece 165 bin bina kimlik belgesi aldı


1 Ocak 2011’de Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında konutlara enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu getirildi. Enerji Kimlik Belgesi yeni yapılan binalarda zorunlu iken eski binalara 2017’ye kadar geçiş süresi tanındı. Eski binaların sayısı 9 milyona yakın. Bunun sadece 7500 tanesi bu belgeyi aldı. Yani yüzde 1’i bile henüz belge sahibi olamadı. İzoder Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, “Son 3 yılda 165 bine yakın binaya enerji kimlik belgesi verildi. Bunun yüzde 5’i eski binalardan oluşuyor. Geriye kalanların tamamı yeni bina. Halbuki bizim asıl amacımız 2011 öncesinde inşa edilmiş binaları sisteme katmak. Yazılım noktasında bazı sorunlar yaşanıyor. Bunun çözülmesi içinde herkes elinden geleni yapıyor” dedi.


Apartman yöneticisinin eli artık çok daha güçlü


Bir apartman veya sitede yalıtım yaptırmak istediğinizde karşınıza çıkan ilk sorun daire sahiplerini ikna etmek oluyor. Kat Mülkiyeti Kanunu yakın bir zamanda revize edildi. Daha önce apartmanlarda ortak kullanım alanlarıyla ilgili tüm çalışmalar için oybirliği şartı aranıyordu. Yeni düzenleme ile ‘oybirliği’ şartı kaldırıldı, ‘oy çokluğu’ karar için yeterli oldu. Artık yönetimin aldığı karar yeterli oluyor, üstelik karşı çıkanlardan bile parayı tahsil edebiliyorsunuz. Şen, “Bu konuda Şekerbank ile kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Evsahipleri bankaya aylık taksitler halinde bunu ödeyebiliyor. Dolayısıyla izolasyon yaptırmak isteyenler açısından finansman koşulları da son derece elverişli” dedi.


Ufuk Şanlı/Vatan Gazetesi 


Geri Dön