26 / 04 / 2024

Erzincan Çayırlı'da icradan 94.5 milyon TL'ye maden sahası!

Erzincan Çayırlı'da icradan 94.5 milyon TL'ye maden sahası!

Erzincan, Çayırlı'da bulunan 4. grup maden (Krom) alanı Çayırlı İcra Dairesi tarafından 14 Mayıs 2015 günü saat 13:30 ile 15:00 arası ihaleye çıkarılıyor.



Erzincan, Çayırlı'da bulunan 4. grup maden  (Krom) alanı Çayırlı İcra Dairesi tarafından 94 milyon 578 bin 413 TL'ye satışa çıkarılıyor.


İhale açık artırma usulüyle Çayırlı İcra Müdürlüğü'nde yapılacaktır.


Kıymeti: 94.578.413,50 TL

Satış Günü: 14/05/2015 günü 13:30 ile 15:00 arası 


 

Erzican İli Çayırlı İlçesi sınırlarında yer dahilinde yer alan yukarıda bilgileri verilen IV. Grup (Krom) işletme ruhsat sahalarına gidilerek.mahallinde tetkik işlemi yapılmış,sahadan elde edilen verilen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden işleri Genel Müdürlüğü (MIGEM) arşivlerinde bulunan işlem dosyaları üzerindeki inceleme ile piyasa araştırmaları sonucunda hesaplamalar ve tespitler yapılmıştır.Kıymet takdiri belirleme işlemi, sahadaki ulaşılabilen ocaklar, mostra inceleme ve değerlendirmeleri, makroskopik anlamda yapılabilen jeolojik edüt çalışmaları ve büro çalışmaları, tespitler ve incelemeler şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ruhsat sahasında açılan, mevcut imkanlar dahilinde ulaşılabilen krom ocakları ve çevresi baz alınarak, makro jeolojik olarak ruhsat sahasının jeolojisi değerlendirilmiştir. Ayrıca, sözkonusu ruhsat sahaları için Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilen işletme projesi, faaliyet bilgi formları, satış bilgi formları, aynı çevre yönelik çalışma ruhsatlarının işletme faaliyet raporları ve satış bilgi formları vs.gibi teknik ve bilimsel verilerin hepsi birlikte değerlendirilmiştir.


Krom yatakları mağmatik kaynaklı olup, bazik ve ultrabazik ofiyolotik kayaçlara bağlı olarak ve bu kayaçların içerisinde çeşitli seviyelerde bulunmaktadırlar. Bölgenin jeolojik yapısı ve farklı kayaçların bir arada bulunması nedeniyle bölge, çeşitli madenlerin içinde bulunduğu zengin bir maden provensi konumundadır.Türkiye'nin iki ana aktif tektonik hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fayı Erzincan II sınırları içerisinden geçmektedir. Bu fayın hareketine bağlı olarak, tarih boyunca değişik zamanlarda oluşan depremler bölgede önemli tahribatlara neden olmuştur. Erzincan İli oliyolitik kuşak içerisinde yer almakta olup, krom açısından Önemli bir potansiyele sahip ilimizdir. Bölgenin en önemli maden yatağı, rezerv ve tenor açısından Türkiye’nin sayılı yatakları arasında yer alan Kop dağı krom cevherleşmesidir. Tercan İlçesi (Coşan,Eren,Ezan Ocakları) ile Refahiye, Üzümlü ve Çayırlı yörelerinde irili ufaklı ve genellikle yüksek tenörlü yataklar bulunmaktadır. MTA tarafından geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda bölgede çok sayıda krom yatak ve zuhuru tespit edilmiştir. Türkiye krom potansiyeli açısından Guleman (Elazığ) bölgesinden sonra ikinci öncelikli olan bölgede, 1950Tİ yıllardan bu yana üretim çalışmaları yapılmaktadır.Türkiye krom üretiminin 1.5-2 milyon tonlara ulaştığı 1990’Il yılların ortalarında bölgeden yılda 400-500 bin ton civarında krom üretimi yapıldığı bilinmektedir.


İşletme projesinde belirtilen görünür rezerv göz önüne alınarak kıymet takdiri için öngörü yapılabilmiştir. Söz konusu ruhsat sahalarının kıymet takdiri değerlendirilirken ülkemizin ekonomik koşulları, ruhsata konu madenin (krom) bölge, ülke ve dünya pazarlarındaki durumu (arz - talep ilişkisi) ve sahadaki ocak işletmeciliğinin proje kapsamında rantabilitesinin dikkate alınması gerektiğinin ayrıca önemli olduğunu vurgulamak gerekmektedir.


Ruhsat sahası için MIGEM'e verilen İşletme Projesi ve yıllık Faailiyet Bilgi Formu ruhsat sahibi tarafından verilmiş, bu beyanlar Genel Müdürlükçe de kabul edilmiş, söz konusu beyanlara göre aşağıdaki hesaplamalar yapılmıştır.


Satış şartları :

1- İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin %50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşinci günden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin %50 sini, rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.


2- Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin % 20'si oranında pey akçesi veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV, 1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellâliye resmi, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir.


3- ipotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.


4- Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse İcra ve iflas Kanununun 133üncü maddesi gereğince ihale feshedilir, ihaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır, ihale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa Öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.


5- Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.


6- Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2012/48 Tlmt. sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur.20/02/2015



Geri Dön