19 / 04 / 2024

Erzurum çarpık yapılaşmadan kurtuluyor!

Erzurum çarpık yapılaşmadan kurtuluyor!

Erzurum'da, Osmanlı döneminde Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılan, yaklaşık 450 yıllık Muratpaşa Camisi, hamamı ve medresesi, etrafındaki çarpık yapılaşmadan kurtarılıyor.



Erzurum' Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut,  yaptığı açıklamada, caminin etrafının açılması için 5 milyon liralık kamulaştırma bedeli ödendiğini söyledi. Külliyenin cami, medrese ve hamamdan oluştuğunu belirten Korkut, şunları kaydetti:


"Bu şaheserlerin etrafı bilindiği gibi yapı örüntüleriyle adeta işgal edilmiş durumdaydı. İlk önce belediye olarak burada kamulaştırma çalışmaları yaptık. Bu kamulaştırma çalışmalarını yaklaşık 5 milyon liralık bir kaynakla gerçekleştirdik. Bu iki eseri birbirine kavuşturduk. Şimdi ise burada hızlı bir şekilde peyzaj çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda yol kotunu da bir miktar aşağıya çekerek, bu iki eserin daha fazla gün yüzüne çıkmasını sağlayacağız. Şu an çukurda kalıyor, basamaklarla inişleri var. Bu yol kotunu indirdikten sonra burası tabii zeminine kavuşacak. Ve bunun ardından seyri daha güzel bir konuma gelecek."


Korkut, Yakutiye Medresesi, Lala Paşa Camisi, Boyahane Camisi ve hamamında da daha önce peyzaj düzenlemeleri yaptıklarını anlattı.


Oralarda da kamulaştırma çalışmaları yaptıklarını ve bu nedenle tecrübelerinin olduğunu aktaran Korkut, şöyle konuştu:

"Burada da aynı ilkeler doğrultusunda hareket ediyoruz. Genelde bodur ve çalı gurubu ağaçlarla birlikte sert zeminin daha fazla kullanılabileceği bir rekreasyon düzenlemesi çalışmaları gerçekleşecek. 


Hedefimiz, yaklaşık 2,5 ayda burayı tamamlamak. Buranın ihale bedeli 1 milyon liranın biraz üzerinde ancak öngörülemeyen bazı pozlar da çalışmalar anında ortaya çıkıyor. Bunların değerlendirmesiyle beraber yüzde 50 keşif ihalesi belki yapılır veya yapılmaz onu bilemiyoruz, süreç içerisinde ortaya çıkacak. Bununla beraber yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olacak. Burası şehrimize ciddi manada değer katacak. 


Tamamlandığında bay ve bayan tuvaletleri arka tarafta yer altında olacak. Bu caminin yine arka tarafında da vatandaşlarımızın gelip vakit geçireceği, dinlenebileceği ve çay içebileceği alanlar oluşturulacak. Yeşil ve mükemmel bir alan oluşturacağız.

Belediye olarak tarihi eserlere önem verdiklerini ifade eden Korkut, daha önce yaptıkları Yakutiye Kent Meydanı gibi 100 dönümlük bir alan üzerinde ikinci bir meydan oluşturacaklarını bildirdi.



Habertürk


Geri Dön