19 / 04 / 2024

Erzurum Yakutiye Kentsel Dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Erzurum Yakutiye Kentsel Dönüşüm projesinin temeli atıldı!

Erzurum'da kentsel dönüşüm projesi temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "Kentsel dönüşüm iki kelime ama yapmaya kalktığınızda inanılmaz zorlukları olan bir iş." dedi..



Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, kentsel dönüşüm çalışmalarında en fazla beşeri problemlerin olduğunu belirterek, "Razı olmamak, hakkından fazlasını istemek, 'Şurası öyle değil, böyle olsun' demek, siyasetçilerin işin yürümemesi için manipülasyon yapmaları, engel olmaları yani insanları yanlış yöne yönlendirmeleri var" dedi.


Açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Güllüce, Müceldili Konağı'nda kahvaltı programına katıldı. Güllüce, ardından ablası Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Medine Güllüce, Vali Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile Erzurum-Tekman karayolundaki Uzunahmet Tabyası'nı gezdi.


Burada tarihi yapıyı inceleyen Güllüce, tabyada tarihte yaşanan mücadeleyi anlattı. Tabyanın restore edilmesi gerektiğini belirten Güllüce, Petersburg'da bir abideyi ziyaret ettiklerini ve orada çocuk, kadın herkesin tarihe sahip çıktığını söyledi.


Şehitler Mahallesi'nde düzenlenen "Yakutiye Kentsel Dönüşüm Projesi 3. ve 8. İçme Suyu Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı"nın temel atma törenine katılan Güllüce, konuşmasında, projenin Erzurum için önemli olduğunu söyledi.


Bakan Güllüce, şunları kaydetti:


"Kentsel dönüşüm iki kelime ama yapmaya kalktığınız da inanılmaz zorlukları olan bir iş. Bunun finans zorluğu, mühendislik zorluğu, mimari zorluğu, proje zorluğu var ama bunlar kolay aşılabilen şey. En fazla beşeri problemlerle ilgili bir zorluğu var. Razı olmamak, hakkından fazlasını istemek, 'Şurası öyle değil, böyle olsun' demek, siyasetçilerin işin yürümemesi için manipülasyon yapmaları, engel olmaları, yani insanları yanlış yöne yönlendirmeleri var. Kentsel dönüşüm şu an da 161 yerde yapıyoruz, her yerde de çeşitli zorluklarla karşılaşıyoruz ama bunu mutlaka yapmamız lazım."


Yakutiye'deki projeye pozitif ayrımcılık yapıldığını vurgulayan Güllüce, daha az yoğunluklu, daha yüksek maliyetli binalar seçildiğini, hektar başındaki yoğunluğun az, bu yüzden de ekonomik bakımdan Bakanlığı zora sokacak bir proje olduğunu belirtti.


Erzurum'un en büyük dertlerinden birinin göç olduğunu dile getiren Güllüce, yeni ekonomik teşviklerle ve dünyanın değişen şartlarından dolayı gelecekte Erzurum'un göç vermeyeceğini, alacağını söyledi.


Güllüce, "Hükümet, Ankara'nın doğusunun daha fazla gelişmesi için çok ciddi teşvikler veriyor. O teşviklerle de yatırımların arttığını görüyoruz" ifadesini kullandı.


- "Size hizmet etmeyi, Hakk'a hizmet etmek olarak görüyoruz"


Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da yeni Türkiye'de yenileşme demenin herkesin kazanması demek olduğunu, herkesin kazanacağını ve kimsenin mağdur olmayacağını, herkesin daha fazla gelir elde edeceğini söyledi.


İnsanların daha güzel evlerde oturacağının, daha güzel sosyal ve yeşil alan sahibi olacağının altını çizen Ala, "Yeni Türkiye'nin önünde durmak demek, herkesin kazanacağı bir düzenin önünde durmak demektir. İşte biz buna itiraz ediyoruz. Bir çivisi olmayanlar, bir çivi çakmayı becerememiş olanlar bu kadar güzel işleri yapanların önünde birlikte ittifak kuruyorlar ve engel olmaya çalışıyorlar. Benim Erzurumlu kardeşim, 78 milyon Türkiyeli buna fırsat vermeyecek inşallah" diye konuştu.


Ala, herkesin kazandığı bir yöntemle çalışmaların yapılacağını belirterek, "Size hizmet etmeyi Hakk'a hizmet etmek olarak görüyoruz. Siz zaten buna fazlasıyla layıksınız. Biz de elimizden geleni ardımıza koymayacağız. Siz de inşallah desteğinizi bizi güçlendirecek şekilde verirseniz inşallah biz de Türkiye'yi, Erzurum'u en gelişmiş ülkeler arasına sokacağız" dedi.


- 97 hektarlık alana 5 bin konut 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen ise Yakutiye'deki kentsel dönüşüm projesi alanında 97 hektarlık alanda yaklaşık 5 bin konutun yapımını planladıklarını belirterek "Bu planlama, üç ve sekizinci etaptan oluşuyor. Her yeri yıkıp, bir anda yapmamak adına etap etap yapıyoruz" diye konuştu.


Projenin içinde değişik programlarının olduğunu anlatan Gürgen, "Bu projenin başlamasıyla beraber üstyapı projelerini de başlatacağız. Hep bakanlık, devlet, belediye projeyi yaparken kira yardımlarımızı yapacak mı? Evet, projenin sonuna kadar kira yardımları devlet tarafından yapılacaktır. Vatandaşlarımızı hiçbir şeye zorlanmayacağımızı, kendileriyle anlaşma yapıp, kendilerinin arzu ettikleri konutları, iş yerlerini vereceğimizi söylemiştik. Hala da bu kurgunun arkasındayız" dedi.


Vali Altıparmak da dönüşümün hızlı ve etkin olması için vatandaşların da destek vermesi gerektiğini çünkü bölgenin birinci derece deprem bölgesinde yer aldığını dile getirdi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen ise Erzurum'un tarihinde bir dönüm noktası, bir başlangıç yaptıklarını vurgulayarak, afetlerin dünya coğrafyasında fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıpları doğuran olaylar olduğuna dikkati çekti.


Temel atma töreninin ardından Güllüce ile Ala, Erzurum Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek, Başkan Sekmen'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.


AA


Geri Dön