25 / 04 / 2024

Erzurum Yenişehir'in kentsel dönüşüm sorunsalı!

Erzurum Yenişehir'in kentsel dönüşüm sorunsalı!

Yenigün Gazetesi'nin köşe yazarı Eren Aksoy bugün köşesinde "Yenişehir birinci marketlerde kentsel dönüşüm sorunsalı" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



Yenişehir Semti, Erzurum' un yıllardan beri en canlı ticaret merkezlerinden birisi olarak biliniyor. 2009 Yılı' nda Doğu Anadolu Bölgesi' nin ilk alışveriş merkezi olan Forum Avın' nin de açılmasıyla birlikte doğal olarak ticaretin kalbi o bölgede atmaya başladı. Düzenli kentleşmesi, yemyeşil bahçeleri ve parklarıyla da tanınan bu semtimizde ne yazık ki çağımıza ve 11 modern kent dokusuna yakışmayan, tabiri caizse görüntü kirliliği yaratan 1. ve 2.  Marketler mevcudiyet gösteriyor... 


Hatırlarsanız, eski Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 1. Marketler' i yıkmaktan yanaydı ve " REKA AVM " diye bir proje ile esnafın karşısına çıkmıştı. 

Aslında güzel bir proje olarak görünüyordu ama esnaf için alışveriş merkezinin üstünde plaza kısmı oluşturulacak ve esnaf bu plazaya taşınacaktı. İşlerinin eskisi gibi canlı olmayacağını düşünen esnaflar, doğal olarak bu projeye destek olmamışlardı... 


Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar ise 3 Haziran 2016' da esnafla kahvaltıda bir araya gelmişti. Bir aile olduklarını ve sorunların üstesinden beraberce geleceklerini müjdelemişti. 

Çarpık yapılaşmanın, Palandöken İlçesi' ne yakışmadığını ve yeni imar düzenlemeleri ile bu probleminde üstesinden geleceklerini müjdelemişti. 

Tabi, bu arada Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen' e de desteklerinden ötürü teşekkür etmişti... 


Bende geçen günlerde 1 .Marketler esnaflarıyla sohbete vakıf oldum. Erzurum Büyükşehir Belediyesi' nin de dönüşümden yana olduğunu ama belediye olarak marketlerin üst katlarında konut yapılmasını arzuladıklarını öğrendim. 1. Marketler esnafı ise üst katların konut olmasıyla birlikte bu bölgedeki çarşı kültürünün elden gideceğini düşünüyorlar. Kısacası dönüşümü destekliyorlar ama mevcut yapıların yıkılıp yenilerinin yapılmasından yanalar. Şimdiki haliyle marketlerin alt katlarının yani bodrum katlarının olmadığından dolayı da dert yanıyorlar. Dönüşümü dört gözle beklemekle birlikte bodrum artı iki kat için imar izni istiyorlar... 


Çarşı esnafı, aylardır Erzurum Büyükşehir Belediyesi' nin meclis kararını dört gözle beklemekte...Erzurum halkı da bu harabe yapıların biran önce yıkılmasından yana...Ne diyelim? 

Karar, yüce meclise bağlı... 


Yenigün




Geri Dön