20 / 04 / 2024

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü restore edilecek!

Erzurum Yusuf Ziya Paşa Köşkü restore edilecek!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum'un tarihi varlıklarını ve kültür mirasını koruma çalışmaları kapsamında, Köşk Mahallesi'nde yer alan tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün restore ettirileceği belirtildi.



Erzurum Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Erzurum'un tarihi varlıklarını ve kültür mirasını koruma çalışmaları kapsamında, Köşk Mahallesi'nde yer alan tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün restore ettirileceği belirtildi. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şehrin köklü geçmişine sahip çıkarak, kültürel kimliğinin kaybolmasına asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti.


Tarihi Yusuf Ziya Paşa Köşkü'nün de şehir kültüründe önemli bir konuma sahip olduğunu dile getiren Sekmen, şunları kaydetti:"Erzurum'da 1795-1798 senelerinde valilik yapan Yusuf Ziya Paşa tarafından inşa ettirilen köşk, 1824, 1921 ve 1986 yıllarında birkaç onarım görmesine rağmen esaslı bir restorasyona ihtiyacı bulunmaktadır. Bu nedenle restorasyon çalışmasına start verdik. Erzurum'un kıymetli eser ve mekanlarını gelecek kuşaklara aktarmanın tek yolu, şehir tarihini korumaktan geçer. Bu yüzden hazırladığımız projelerimizle şehrimizin kültür varlıklarına gereken değeri veriyoruz."


Tarihi kaynaklarda, "yeşil cennet" anlamına gelen "Nüzhet-ül Hazra" adıyla anılan tarihi köşk, büyük bir havuz ile çeşitli ağaçların bulunduğu bahçeye sahip bulunuyor. İki katlı olan köşk, katlarına ayrı giriş kapılarından ulaşılmasıylada da dikkat çeken bir mimariye sahiptir. 


Radikal


Geri Dön