20 / 04 / 2024

Erzurum'da 15 bin metruk bina yıkılacak!

Erzurum'da 15 bin metruk bina yıkılacak!

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Erzurum'un eskiden olduğu gibi ticari kimliğini ortaya koymak ve bölgesinde önemli bir şehir hüviyetine kavuşturmak için çalışma içinde olacağız" dedi...



Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Erzurum'un eskiden olduğu gibi ticari kimliğini ortaya koymak ve bölgesinde önemli bir şehir hüviyetine kavuşturmak için çalışma içinde olacağız" dedi. Korkut, yaptığı açıklamada, Erzurum'da tarihi ve metruk binaların bulunduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. 


Yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına 5 yıl önce başladıklarını ifade eden Korkut, "Tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için Erzurum'da çok ciddi tarihi eser var. Bunların dönemleri de çok farklı dönemler. 


Urartu döneminden başlayıp İlhanlı, Selçuklu, Osmanlı, cumhuriyetin ilk ve son dönemleri müthiş bir zenginlik. Bunların ön plana çıkması gerekiyordu. Şu ana kadar bunların hiçbiri oraya çıkmadı. Bizim çalışmalarımızla birlikte ilk defa Yakutiye ve Lalapaşa'yı gün yüzüne çıkardık. İstanbul Kapı gün yüzüne çıktı ve Üç Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Erzurum'da tarihi ve metruk binaların bulunduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışmalarının aralıksız devam ettiğini söyledi. 


Kümbetlerde ciddi biryıkım çalışması devam ediyor" diye konuştu. 

Korkut, yapılan çalışmalara destek vermeyen kişilerin olduğunu belirterek, belediye olarak amacının şehri güzelleştirmek ve layık olduğu yere getirmek olduğunu vurguladı. Yakutiye ilçesinde metruk alanların yoğunlukta olduğunu anımsatan Korkut, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buraların bir an önce gerçek kimliğine ve şehircilik anlayışına uygun bir şekilde yapılarak bir master plan doğrultusunda düzenli bir şehir konumuna gelmesi lazım. Bu doğrultuda biz yaklaşık 3 alanda kentsel dönüşüm kararı aldık. Hasani Basri ve etrafının açılması ile ilgili yapmış olduğumuz çalışma da başladı. Mehdi efendi dediğimiz mahallede bir çalışma gerçekleştirdik. 40 dönümlükbir alanın ihalesini yaptık. Şu anda 6(X) konutun inşaatı başlayacak. İki sene içeresinde de bunlar tamamlanacak. 


Hacıcuma'da yüzde 70 kentsel dönüşümde yıkım çalışmalarını bitirdik ve yüzde 30'luk kısmının kamulaştırmasına ivedi bir şekilde başlayacağız. 


Hedefimiz kış sezonu başında tamamen kamulaştırmaları tamamlamak. 

Şu anda 80 milyonluk bir kamulaştırma gerçekleştirildi. Bu dönem itibarıyla da yaklaşık bir bu kadar daha bir kamulaştırma bedeli ortaya koyacağız ve yıkım çalışmalarımız devam edecek. Bu bölgede 15 bin metruk binamız var bunların ivedi bir şekilde ortadan kaldırılması lazım." Korkut, şunları kaydetti: "Geçen dönem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Dağ Mahallesi, Şehitler ve Gaziler, Aziziye ve Mecidiye mahallelerini 'göçüntü'alanı ilan ederek orada kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bütün envanterleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik. Onlar da bizim gönderdiklerimiz doğrultusunda buranın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesi noktasında kararlarını ortaya koyacaklar. Büyükşehir ve Yakutiye olarak bu alanın da şehre bir değişik bir vizyon katacağını düşündüğümüz, güzel bir proje gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Erzurum'un bu makus, olumsuz kimliğini ortadan kaldırmak ve Erzurum'un eskiden olduğu gibi ticari kimliğini ortaya koymak ve bölgesindeki önemli bir şehir hüviyetine kavuşturmak için çalışma içinde olacağız."


Dokuz Sütun 


Geri Dön