26 / 04 / 2024

Erzurum'da Yeşil Yakutiye projesiyle dönüşüm sürüyor!

Erzurum'da Yeşil Yakutiye projesiyle dönüşüm sürüyor!

Yakutiye Belediyesi tarafından 2011’de başlatılan Kentsel Dönüşüm Projeleri, Erzurum’un gözde projeleri olarak yükselmeye başladı.



Belediye Başkanı Ali Korkut, 600 dönüm alanda 4 bin civarında bina kamulaştırdıklarına dikkat çekerek, "Erzurum’u yıkarak ruhuna uygun konuma taşımak, çağdaş yapıya kavuşturmak zorundayız. Merkezin dönüşümü hızlı olmalı. Yeşil Yakutiye Projesi, bizim için bir ilk örnektir. Şehir merkezinde 30 dönüm yeşil ve yaşam alanı olan başka bir örnek yok" dedi.


Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, kentsel dönüşümün Erzurum için yeni olduğunu belirtti. 1980 sonrası tarım alanlarına taşan yapılaşmayla şehrin kaderine terk edildiğini ifade eden Ali Korkut, "Şehir merkezi dar gelince yeni alanlar inşaata açıldı. Yenişehir, ardından Yıldızkent, Dadaşkent, Şükrü Paşa diye devam etti. Açılan her yeni yapılaşma alanı, aynı zamanda tarım arazilerinin katledilmesi, betona teslim edilmesinden başka bir şey değildi. Kimsenin aklına şehrin merkezini dönüştürmek gelmemiş. Bize nasip oldu."


Her kamulaştırma aş ve iş oldu

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, her kamulaştırmanın Erzurum insanı için iş ve aş kapısı olduğunu hatırlatarak , "Arsa üretip, ticareti canlandırıyoruz.. Emlak ve inşaat sektörü Yakutiye’nin kamulaştırmaları ve dönüşüm projeleriyle hareket kazanıyor..


Habipefendi mahallesinde kentsel dönüşüm yaptık. 43 dönüm arsa ürettik. 700 civarında aile, kamulaştırmayla değerinin çok üzerinde para aldı. Alınan para şehir ekonomisine döndü. İnşaat sektörü en durağan zamanlarında bizim dönüşümlerimiz ile canlılık kazandı. Üretim ve dönüşümümüz bu şehir için. Yine Erzurumlu insanımız ürettiğimiz arsalar üzerinde modern konutlar yapıyor. En önemlisi budur" şeklinde konuştu.


Yeşil Yakutiye ile dönüşüm sürüyor

Erzurum’un kentsel dönüşümde en kapsamlı alanını oluşturan Habibefendi mahallesinde üretilen 42 dönüm arsa üzerinde bugün modern konutlar hızla yükseliyor. Ali Korkut, "Muhteşem bir yaşam alanı anlayışı üzerine oturtulan projeyle, Türkiye ölçeğinde hatırı sayılır bir proje devam ediyor. 550 civarında konut hızla yükseliyor. Site tarzı bölgenin ilk örneği. 30 dönüm büyüklüğünde bir yeşil ve yaşam alanı olan site Türkiye genelinde bir değer arzeder diye düşünüyorum. İnşana ve yaşama dair her şeyin düşünüldüğü ve benim de çok önem verdiğim bir proje. Yakutiye’nin kentsel dönüşüm çalışması alanında ikinci ama en önemli projemiz diyebilirim. Elbette ardı gelecek. İşte Hacıcuma, Taş Mescit mahallelerini içerisine alan 100 dönüm büyüklüğünde bir dönüşüm çalışmamız daha hızla devam ediyor.

Yakutiye olarak Erzurum’a yeni değerler katmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Hürriyet





Bu haber Erzurum Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Yakutiye İlçe Belediyesi Başkanı Ali Korkut, Erzurum merkezini yeniden tanımlayacak devasa projelerini, yapılan kamulaştırma çalışmalarını, proje süreçleriyle ilgili son durumu basın mensuplarına anlattı.


Yakutiye İlçe Belediyesi Başkanı Ali Korkut, Erzurum merkezini yeniden tanımlayacak devasa projelerini, yapılan kamulaştırma çalışmalarını, proje süreçleriyle ilgili son durumu basın mensuplarına anlattı. Kalabalık bir Medya temsilcisiyle alanı gezen Ali Korkut, Hacıcuma, Taş Mescit, Narmanlı ve Kadana mahallesini çevreleyen 152 dönüm büyüklüğündeki kentsel dönüşüm alanındaki gelişmeleri aktardı. Korkut, 20 metre genişliğindeki yol ile çevrelenecek alanda 1000 ile 1200 civarında konutun yapılacağını belirtti. Ali Korkut, toplamda 450 dönüm alanda kamulaştırmanın tamamlanma noktasında olduğunu söyledi.


HACI CUMA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ


Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Hacıcuma Kentsel Dönüşüm Projesinde gelinen noktayı Medya temsilcileriyle paylaştı. Gazetecilere alanı gezdiren Ali Korkut, devam eden yıkım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Erzurum'un en kadim mahallelerini oluşturan Hacıcuma Taş Mescit, Kadana, Narmanlı, mahallelerini içerisine alan 152 dönüm alanda kentsel dönüşümde kamulaştırma sürecinin yüzde 90'ın üzerinde gerçekleştiğini söyledi. 75 milyon liranın üzerinde kamulaştırma bedelinin ödendiği alanda, kamulaştırma maliyetinin 100 milyon liraya ulaşması bekleniyor. 2000'in üzerinde parselde 700 konutun yıkıldığı, 150-200 civarında konutun Nisan ayına kadar kaldırılmasının hedeflendiği proje çerçevesinde Erzurum'un en vizyoner yapılaşmasına başlanılacak.


FARKLI BİR MİMARİ ZENGİNLİK KAZANDIRILACAK


Ali Korkut, "Bugün itibariyle sizlerle beraber Hacıcuma, Taşmescit, Narmanlı ve Kadana Mahallelerini içerisine alan yaklaşık 152 dönümlük alanda yaptığımız çalışmaları geziyoruz. Allah nasip ederse Nisan ayı itibariyle burada yaklaşık 1000’in üzerinde konutu hayatiyete geçirmek istiyoruz. Şuanda sizin de gördüğünüz gibi yaklaşık kamulaştırmada yüzde 90’ ların üzerinde. Hedefimiz birinci etap için tahmin ediyorum ki Şubat ayında bütün mahkemeler bitecek. Allah izin verirse ikinci etapta da hedefimiz Nisan ayında tamamen bitirmek. Yani 152 dönümlük alanı pırıl pırıl hale getirmek.


KAMULAŞTIRMA


Yaklaşık 2 bin 200 civarında biz parsel üzerinde kamulaştırma çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Şuanda 700’ün üzerinde bina yıkımı yapıldı ve bundan sonra da yine kamulaştırma çalışmaları devam edecek tahmin ediyorum ki yaklaşık 850 civarındaki bina yıkımıyla beraber bu işi noktalayacağız. Şuana kadar 72 trilyon civarında para harcanmış durumda ve bu kamulaştırma çalışmalarıyla beraber 80- 85 tabi sizin de bildiğiniz gibi bilir kişilerin ortaya koyacağı rakamlar dikkate alınarak bunları ifade ediyorum. Bu civarda bir rakamla burayı tamamlayacağız. İnşallah şehrimize de farklı bir mimari zenginlik katacak bir yapılaşma grubuyla Erzurumumuzu modern bir kent konumuna getireceğiz.


MAHALLEBAŞI SEMTİ MAKUS TALİHİNİ YENECEK


Gördüğünüz gibi burada tarihi silüet bakımından Erzurum’un en gözde yerlerden birisi. Biz bu tarihi silüeti de göz önünde bulundurarak, tarihi siluetimizin gün yüzüne çıkarılması, burada oturanların bu silüeti rahatlıkla izleyebilecekleri mekanlar oluşturarak şehre çok ciddi bir derinlik, güzellik katacağını düşünüyorum. Çünkü hem sosyal donatılarıyla beraber hem de yapılacak yapıların kimlikli yapılar olması dolayısıyla şehir mimarisine uygun bir yapılaşmayla Erzurum’a farklı bir vizyon katacağını düşünüyoruz. Çünkü burada sizin de dikkat ettiğiniz gibi Mahallebaşı’nı da bu kapsam içerisine dahil ettik. Mahallebaşı da artık o makus tarihini yenecek ve yeni bir yapılaşmayla farklı noktalara doğru gidecek inşallah" şeklinde konuştu.


YAKUTİYE MERKEZİNİ TEPEDEN TIRNAĞA DEĞİŞİYORUZ


Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, gazetecilerle yaptığı hizmet turunda Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde yapılan kamulaştırmalar, Üç Kümbetler'i tarihi adaya kavuşturacak 600 metre uzunluğundaki yeni yol ve Hasanibasri, Habibefendi mahallelerini içerisine alan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ali Korkut, "Üç Kümbetler'de kamulaştırma tamamlandı gibi. Mahkeme süreci devam eden 5-10 bina dışında alanda yapı kalmadı. 22 tescilli Erzurum konağı var. Bunların restorasyon, restüriksiyon projeleri hazırlanıyor. Vali Hafız Paşa okulunu da alandan kaldırmak istiyoruz. Burası Erzurum için en önemli projedir. Bahara yapım sürecine başlamayı hedefliyoruz. Bizden kaynaklanmayan gecikmeler oldu. Ama inşallah başara yapım için kazma vuracağız. 20 metre genişliğinde 600 metre uzunluğunda yol açıyoruz. Oda tamamlanmak üzere.


Bunun yanı sıra Hasanibasri çevresinde 29 dönüm alanda yapım süreci devam ediyor. Burasıda metruk yapılarla doluydu. Yine Habibefendi mahallesinde Yeşil Yakutiye Projemiz hızla yükseliyor. Site tarzında ve bölgede başka örneği olmayan bir yapılaşma var. 30 bin metrekare yeşil ve yaşam alanı olan başka bir site örneği Türkiye'de de nadirdir. Bunlar bir anlayışın, ufkun eseridir. 3 yıla kadar Erzurum merkezine bir şekil vermiş olacağız. O zaman insanımız bütünlük içerisinde yapılanları daha iyi görebilecek." ifadelerini kullandı.


Haber Vahdet Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


ERZURUM merkez ilçesi Yakutiye'de, belediye tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Hacıcuma Mahallesi'nde kamulaştırılan binalann yıkımı yapıldı. Yıkım çalışmalarını yerinde inceleyen Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, "Yaklaşık 2 bin 200 parsel üzerinde kamulaştırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 700'ün üzerinde bina yıkıldı, devam edecek. 850 bina yıbmıyla bu isi tamamlayacağız" diye konuştu. 


Vahdet Gazetesi


Geri Dön