19 / 04 / 2024

Eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?

Eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili tasarruflarda bulunamıyor. Peki, eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?



Eş muvafakatnamesi nasıl hazırlanır?

Bankalar konut kredisinden ötürü teminat altına alacağı konutlarda konut sahibinin evli olması durumunda, konut malikinin eşinin rızasını  talep ediyor ve ipotek işlemleri için eş muvafakatnamesi alınıyor. 


Eş rızası olmaksızın alınan ipotekler, ileride muvafakati olmayan eşin açabileceği bir dava ile birlikte geçersiz hale gelebiliyor.


Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  tasarruflarda bulunamıyor.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini talep edebiliyor. 


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebiliyor. 


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline geliyor ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu oluyor.



Eş muvafakatnamesi örneği!


...........  ...........    Bankası A.Ş.

………………………..Şubesi

Eşim ……………………………….’ın Bankanız ile ………………………(“Borçlu”) arasında …………………. tarihinde akdedilecek olan/akdedilen …………………………….. TL/USD/EURO (Yazıyla …………………………………TL/USD/EURO) tutarlı …………………………….. Kredi Sözleşmesi (“Sözleşme”)’ne azami ……………………. TL/USD/EURO (Yazıyla ……………………………………TL/USD/EURO)’ya kadar kefil olmasına, Sözleşmeyi müteselsil kefil olarak imzalamasına, işbu kefaletin, belirtilen limit dahilinde kullandırılan herhangi bir kredinin kapatılması ile kapatılan kredi tutarı kadar açılacak limit tahtında kullandırılacak yeni krediler için de geçerli olmasına muvafakat ettiğimi beyan ve kabul ederim.


Muvafakat Edenin Adı – Soyadı :

İmzası : :


Muvafakatname örneği nasıl hazırlanır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön