28 / 03 / 2024

Eşek ve Bulamaç Adaları bizim ama fiilen Yunan işgali altında!

Eşek ve Bulamaç Adaları bizim ama fiilen Yunan işgali altında!

Didim'in karşısında bulunan Eşek ve Bulamaç adalarının Kanuni Sultan Süleyman döneminden bu yana Türk toprağı olduğunu iddia eden MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Yunanistan bu adalara pikniğe giden Türklerden nasıl pasaport isteyebiliyor” diye sordu



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise “Ege Denizi’ndeki bazı adacıklar ve kayalıklarla ilgili, aidiyet dahil bir dizi sorun bulunduğunu ve Türkiye olarak kalıcı çözümarzuladıkları” yanıtını verdi.

‘462 YILDIR EGEMENLİĞİMİZDE’
MHP’li Akçay, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Didim açıklarında bulunan Eşek ve Bulamaç adalarının 462 yıldır bütün resmi belgelerde Türk egemenliğinde görüldüğünü belirtti.

‘KALICI ÇÖZÜM’
Buna karşılık 2004 yılına kadar Türklerin günübirlik pikniğe gittiği adaya bu tarihten sonra Yunan yerleşimi başladığını, Yunan askerinin adaya yerleştiğini, 2008’de Yunanistan Genelkurmay Başkanı, 2009’da da Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın adalara gidip askerleri ve vatandaşları ziyaret ettiğini, denize haç atma töreni düzenlendiğini ifade eden Akçay, önergesinde Türklerden de pasaport sorulmaya başlandığı aktarıldı.

Akçay bu iki adayla ilgili iddialarını sıraladıktan sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na, “Adalar hangi ülkeye ait Resmi statü nedir İddialar doğruysa bakanlık ne yapıyor” diye sordu.

Bakan Davutoğlu, soruya verdiği yanıtta, Doğu Ege adalarının aidiyeti ve silahsızlandırılmış statülerine ilişkin temel belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris barış antlaşmaları olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Ülkemiz ile Yunanistan arasında Ege Denizi ile alakalı olarak bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti dahil bir dizi sorun bulunmaktadır. Bu sorunların tümümevcut diyalog kanalları çerçevesinde bu ülkeyle ele alınmaktadır. Ülkemiz, bu sorunların tümüne hakkaniyete uygun olarak ve ülkemizin temel hak vemenfaatleri dikkate alınarak kalıcı çözümler getirilmesini arzulamaktadır.”

'HAK İDDİA ETMEKTEN ACİZ'
Akçay, Davutoğlu’nun verdiği yanıta tepki gösterdi ve şöyle dedi: “Yunanlı bakanlar kendilerine ait olmayan ada üzerinde hak iddia edip fiilen işgal ediyorlar ama bizim bakan kendisine ait ada üzerinde hak bile iddia etmekten aciz. ‘Aidiyet sorunu var’ diyor. Oysa 1549 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde alındıktan sonra, adanın Yunanlılara geçtiğini gösteren bir belge yok. Lozan da Paris Antlaşması da iki adanın Yunanistan’a bırakıldığına ilişkin hüküm içermiyor. Demek ki ada resmen bizim olmaya devam ediyor, ama üzerinde Yunanlıların fiili işgali söz konusu. Bunun peşini bırakmayacağız.”

Saliha ÇOLAK/ Habertürk


Geri Dön