28 / 03 / 2024

Esenler Havaalanı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm Mayıs'ta bitecek!

Esenler Havaalanı Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm Mayıs'ta bitecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm projelerini inceledi. Sarı, Esenler Havaalanı Mahallesi’nde 2012’de başlatılan kentsel dönüşüm projesinin mayıs ayında bitirileceğini söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Projelerini inceledi. Bakan Sarı, temeli 5 Ekim 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Esenler Havaalanı Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm Konutları’nı gezdi.


2 bin 373 konut, 55 işyeri bulunan 72 bin metrekarelik alanda inşa edilen projede çalışan işçilerle bir araya geldi. İşçilerle sohbet edip yemek yiyen Sarı, güvenlik için baret takmanın önemine işaret etti.



Esenler Havaalanı Mahallesi ndeki kentsel dönüşüm Mayıs ta bitecek!

‘KÂR AMACI YOK’

Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Ofisi’ni de ziyaret eden Bakan Sarı, Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’dan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgiler alarak örnek daireyi gezdi.

Türkiye’deki kentsel dönüşümün başlatıldığı Esenler’de yaklaşık 400 bin metrekarelik Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yaklaşık 24 ay gibi kısa süren bir zaman diliminde hayata geçirildiğini anlatan Sarı, projenin kâr amacı gütmediğini söyledi.


MAYISTA TESLİM

Projenin sonunda mevcut yapılaşmanın ne kadar insan sağlığına ve can güvenliğine aykırı olduğunun çok net görülebildiğine dikkat çeken Bakan Sarı, “Kentsel dönüşüm kapsamında öncelikli hedefimiz; mimarisi, statiği, bütün altyapısı, yeşil ve sosyal donatı alanlarıyla düşünülmüş bir yaşam alanı oluşturmak. Esenler Belediyesi bu noktada, Türkiye’ye örnek bir çalışmaya imza attı. Kura çekimi inşallah martta olacak, mayısta Cumhurbaşkanımız ve bizlerin burada bulunduğu bir ortamda evlerin teslimi yapılacak. Vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olsun diyoruz” dedi.


Habertürk




Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye'nin ilk kentsel dönüşüm projesi Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları'nı inceledi. Esenler'de dönüşmesi gereken 100 bin konutun fotoğraflarını inceleyen Sarı, "Bu fotoğraflar her şeyi gösteriyor. Kentsel dönüşümü, rant için değil, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yapıyoruz" dedi. Aynı günün akşamında Fikir Sofrası tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Bakan Sarı, inşaatın patronlarına Doğu'ya yatırım çağrısında bulundu. Bakan Sarı, "Doğu ile Batı arasındaki köprüyü birlikte kuralım. Orada da projeler yapın" dedi. İstanbul Esenler Belediyesi'nde kentsel dönüşümün başarıyla uygulandığını vurgulayan Sarı, şunları anlattı: "Esenler Belediyesi bu konudaki tecrübelerini Silopi'de de paylaşacak. Esenler ile Silopi'yi kaynaştıracağız."



Sabah



Bu haber Bölge Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


RANT İÇİN DEĞİL CAN İÇİN DÖNÜŞÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm projesi Esenler Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Konutları’nı inceledi. Bakan Sarı, Türkiye’de kentsel dönüşümün rant için değil vatandaşların can ve mal güvenliği için yapıldığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından ilk riskli yapı alanı ilan edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ekim 2012 tarihinde Türkiye’deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Havaalanı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde incelemelerde bulundu. Esenler Kaymakamı Yüksel Ünal ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’nun karşıladığı Bakan Sarı, ilk olarak projede görev yapan işçilerle birlikte öğle yemeği yedi.

ESENLER TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLUYOR

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, yemeğin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’ya hem proje hem de ilçe genelinde biten ve devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Esenler’de dönüşmesi gereken 100 bin konutun olduğunu anlatan Başkan Göksu, ilçedeki sorunlu yapı stokunu da birbirinden çarpıcı fotoğraflarla gözler önüne serdi.

Proje alanında yıkım sırasında çekilen ve imalat hatalarının gözler önüne seren fotoğraflar karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Bakan Sarı, mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen yapıların can ve mal güvenliği bakımından büyük risk oluşturduğunu belirterek, “Kentsel dönüşümü rant için yaptığımızı lanse ediyorlar. Bu fotoğraflar her şeyi gösteriyor. Kentsel dönüşümü, rant için değil, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için yapıyoruz. Türkiye’nin her yerinde bu projelere ihtiyaç var. Esenler, kentsel dönüşüm konusunda Türkiye’ye örnek oluyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“SİLOPİ’DE YIKIM İŞLEMİNE BAŞLADIK”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, daha sonra Cizre ve Silopi’de yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Cizre ve Silopi’de çalışmaları başlattıklarını ifade eden Bakan Sarı, “İstanbul’da fotoğrafla belgelenmiş olan bu yapılaşma maalesef Silopi’de de, Cizre’de de aynı şekilde. Silopi ve Cizre’de buradaki kötü yapılaşmaların, altyapısı bozuk yaşam alanlarının yenilenmesi için bir çalışma başlattık. Silopi’de yıkım işlemlerine başladık. Cizre’de çalışmalar tamamlandı. Yaklaşık 2 bin 700 ağır hasarlı veya yıkılmış bina tespit edildi. Biz bu alanlarda kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız. Biz burada gösterdiğimiz hassasiyeti orada da göstereceğiz” dedi.

BAKAN SARI PROJEYİ GEZDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, daha sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ak Parti Esenler İlçe Başkanı Gökhan Taran, Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, Esenler Belediye Başkan Yardımcıları ve diğer ilgiler ile birlikte 760 milyon TL. yatırımla yapımı devam eden Havaalanı Kentsel Dönüşüm Konutlarını gezdi. Çalışmalar hakkında ilgililerden tek tek bilgi alan Bakan Sarı örnek daireyi de gezdi ve çok beğendiğini söyledi. Bakan Sarı, son olarak Başkan Göksu ‘dan Esenler Belediyesi’ne devredilen ve yaklaşık 90 bin bağımsız bölümü kapsayan dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi Esenler 2023 hakkında bilgi aldı.

2 BİN 373 KONUT VE 55 İŞYERİ İNŞA EDİLDİ

Esenler Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü ve inşaatını Emlak Konut GYO’nun üstlendiği Havaalanı Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında 2 bin 373 konut ve 55 işyerinin inşa çalışmaları tamamlandı. Konut ve işyerlerinin teslimine Mayıs ayı sonunda başlanacak.



Bölge Gazetesi


Geri Dön