28 / 03 / 2024

Esenler kentsel dönüşüm laboratuvarı oldu!

Esenler kentsel dönüşüm laboratuvarı oldu!

Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, “Esenler, ülkemizde kentsel dönüşümün laboratuvarı durumunda. İki kentsel dönüşüm projemizde 544 konutu teslim ettik. Vatandaşlar güvenle evlerinde oturuyor. " dedi.



Andy-Ar’ın araştırmasına göre; Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu, ‘hizmet’ ‘halka yakınlık’ ve ‘tanınırlık’ kategorilerinde Avrupa yakasında en üst sıralarda. Peki Göksu’yu bu sonuca hangi projeler ve hizmetler ulaştırdı? Cevabı bu röportajda...


- Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nda Esenler halkının memnuniyet oranı zirvede görünüyor. Bunu neye bağlıyorsunuz? 


Öncelikle çok çalışmaya, sonra samimiyete bağlıyorum. Bir kere çok çalışmadan başarı yakalanamaz. Sadece çalışmakla da olmaz. Buna samimiyet eklemek gerekir. Yani yüreğinizi ortaya koyacaksınız ki halkınızla gönül bağı kurasınız. Vatandaşla gönül bağı kurulmayan, halkın onayı alınmayan hiçbir proje ve çalışma takdir görmez ve başarıya ulaşmaz. 


- Yani işin sırrı kendinizi anlatabilmek... 


Memnuniyet birkaç cümle ile özetlenebilecek bir durum değildir. Halkımızla güzel bir gönül köprüsü kurduk, güven sağladık. Her projemizde halkın yararını düşünüyoruz. Onların hayat standartlarını nasıl yükselteceğimizi kurguluyoruz. Ve yeri geldiğinde onların hakemliğine başvuruyoruz. Sandığı ortaya koyuyoruz. Eğer halkımız onay verirse o projeyi hayata geçiriyoruz. Çocuk Sokağı buna çok güzel bir örnektir mesela. Menderes Mahallesi 330. Sokak için Burayı kontrollü olarak trafiğe kapatıp Çocuk Sokağı yapacağız diye referanduma gittiğimizde o sokakta oturan vatandaşların yüzde 85.7’si onay verdi ve projeyi öyle hayata geçirdik. Artık halkımız biliyor belediye onların fikirlerine önem vermiştir ve söz verdiklerini bir bir yapmıştır. 


- Mesela neler yapmıştır? 


Bir taraftan şehrin çehresini değiştirici fiziki projelere imza atarken bir taraftan da sosyal projelerle herkese kucak açtık. Göreve geldiğim 2009’da Esenler halkının öncelikli olarak benden 5 isteği vardı. Bunlar kamu kurumu binası talebi idi. Hükümet Konağı, Belediye Binası, Hastane, Askerlik Şubesi, İtfaiye. Okulların dışında devlete ait Esenler’de hiçbir kamu binası yoktu. Tüm devlet kurumları kiralık binalarda hizmet veriyordu. Bunların hepsi yapıldı. Yeni çocuk parkları, otoparklar, meydanlar, kültür merkezleri, spor salonları, gençlik merkezleri, yüksek gerilim hatlarının kaldırılması, havai elektrik hatlarının yeraltına alınması, prestij cadde düzenlemeleri gibi diğer birçok çalışmayı da fiziki projelere dahil edebiliriz. 


- Halkın günlük hayatına dokunduğunuz diğer sosyal ve kültürel projeleriniz neler?


Doğumdan ölüme kadar halkla iç içe olan bir belediyeyiz. Bunu laf olsun diye söylemiyorum. Gerçekten halka olan iletişimimiz daha doğumla başlıyor. Esenler’de doğan her bebeğe, içinde yenidoğan bebek için ihtiyaç olan her türlü malzemenin bulunduğu Esenbebek çantası veriyoruz. Böylece doğumda halkın yanında bulunmuş oluyoruz. Aynı şekilde cenazelerde de yine biz yanlarındayız. Hem İstanbul içi, hem de İstanbul dışına gidecek cenazeler için ulaşım hizmeti veriyoruz. Taziye evlerine ikramlarda da bulunuyoruz. İşverenle iş arayanları buluşturan Esenler Belediyesi’nin istihdam merkezi ESKAM’ı (Esenler Kariyer Merkezi) kurduk. İstanbul Ticaret Odası ile ortaklaşa yürüttüğümüz “Yüzde 100 Hayat- Madde Bağımlıları Rehabilitasyonu ve Meslek Edindirme Projesi” ile bir şekilde bu illete bulaşmış çocuk ve gençleri sağlığına kavuşturup meslek ve iş sahibi yaparak topluma kazandırmayı amaçlıyoruz. Başarı ile devam eden projemizde şimdiye kadar onlarca genci uçurumun kenarından hayata bağladık. Yetimlerle Dayanışma projesi kapsamında ilçemizde yaşayan yüzlerce yetim ailesi için çeşitli organizasyonlar düzenleyerek sosyal hayata daha güçlü tutunmalarını sağlıyoruz. 


Hayata dair ne varsa belediyemizde bir karşılığı, bir hizmeti mutlaka vardır.



'HERKESE DOKUNAN PROJELERİMİZ VAR'


“Kadınından yetimine, öğrencisinden kimsesizine, gencinden yaşlısına, sporcusundan engellisine, işsizinden esnafına kadar her bir bireye dokunan çalışmalarımız var.”


ÖNE ÇIKAN HİZMETLER: YOKSULLUĞU GİDERMEK, İŞSİZE İŞ BULMAK


“Biz şehri sosyal, kültürel ve mekânsal dönüşüm olarak ele alıyoruz. Şehirde ilk dönüşmesi gereken sosyal dönüşümdür eğer biz bunu kuramazsak, daha doğrusu yaşayan insanlar kendilerini şehre ait hissetmezse mekânsal dönüşüm karşılıksız kalır. Bu yüzden biz ilk olarak sosyal dönüşüme başladık. Sosyal dönüşüm insanın beşeri ihtiyaçlarını karşılarken şehrin kendine sunduğu nimetleri içselleştirmesi ya da şehirde yaşarken talep çıtasını yükseltmek. Mesela sanatla, kültürle buluşturmak, yoksulluğunu gidermek, işsizse iş bulmak gibi. Sorunları ele aldık mesela güvenlik sorunu var, kültür sanat üretmiyoruz, yoksulluk ve istihdam var bunları çözmemiz lazım dedikten sonra istihdam merkezi kurduk. Beş yılda 20 bin kişiyi işe yerleştirdik. Diğer yandan kronik yoksulları kardeş ailelerle çözdük. Her bir kronik yoksulu bir kardeş aileye zimmetledik. 90 aileye böyle baktırıyoruz. Geçici yoksullarımız için ‘Hayır Marketi’ var. Bizde yoksullara koliyle dağıtım yapmak yok. Bir kartımız var, her yoksula veriyoruz. Bu Türkiye’de ilk olarak yapılan bir çalışmadır. Kartıyla bizim marketimize gidiyor, istediği şeyi alıyor. Her altı ayda bir güncelleniyor bu kart. Kart sahibine üç ay sonra iş teklifinde bulunuyoruz. İlk işi beğenmeyebilir. İkinci üç ayda ikinci iş teklifinde bulunuyoruz. Eğer onu da kabul etmezse kartımızı geri alıyoruz.”


'KENTSEL DÖNÜŞÜM LABORATUVARIYIZ'


“Esenler, ülkemizde kentsel dönüşümün laboratuvarı durumunda. İki kentsel dönüşüm projemizde 544 konutu teslim ettik. Vatandaşlar güvenle evlerinde oturuyor. Üçüncü projemiz olan Havaalanı Mahallesi Projesi’nde ise sona yaklaştık. 72 bin metrekarelik alanda yürütülen ve 2 bin 373 konut ile 55 işyerinin inşa edildiği projede kura çekimi 31 Mart 2016 Perşembe günü yapılacak. 31 Mayıs 2016 tarihinde ise konut ve işyerleri hak sahiplerine teslim edilmeye başlanacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız planladığımız şekilde Çiftehavuzlar ve Tuna mahallelerinde devam edecek.”



‘KÜLTÜR-SANATLA SUÇ ORANINI DÜŞÜRDÜK’


- Esenler, kentsel dönüşümün pilot bölgelerinden. Peki ya kültürel dönüşümü nasıl sağlıyorsunuz? 


Biz kentsel dönüşümden önce kültürel dönüşümün geldiğini inanıyoruz. Esenler’de 2009 yılında toplam koltuk sayımız 400 civarındaydı. Kültür altyapısına yaptığımız yatırımlar, geldiğimiz noktayı da ortaya koyuyor. 6 yılda koltuk sayımızı 400’den 5 bin 116’ya çıkardık. Yakında hizmete açılacak kültür merkezimiz ile 6 bin koltuk sayısına ulaşacağız.


İstanbul’da suç ve suç işleme oranında 2009 yılında ilk üçte olan Esenler, bugün en son sırada bulunuyor. Bu noktaya kültür ve sanatla geldik, insanlara aidiyet bilinci kazandırdık ve geleceğe bakmalarını sağladık. Esenler Sanat Evi ESEV’de 10 bin mezun verdik, şu an 2 bin 500 öğrencimize 42 ana dalda eğitim veriyoruz. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’mizde 2015 yılında 1 milyon kişiyi kültür-sanatla buluşturduk. Merkezimiz neredeyse günün 24 saatinde dolu. En fazla kültürel etkinliğin düzenlendiği Esenler, kültürel etkinliklere katılım oranının da en fazla olduğu ilçe. Biz, kültürel etkinlikleri fantastik ihtiyaç olarak değil, toplumsal inşa olarak görüyoruz. 


Türkiye’nin ilk % 100 dijital kütüphanesi olan Adnan Büyükdeniz Dijital Kütüphanesi’ni hizmete açarak kütüphanecilik anlayışına yeni bir boyut getirdik. İlçenin en merkezi noktasında yıllardır atıl durumda bulunan ve halk arasında kilise kalıntısı olarak bilinen tarihi yapıyı restore ederek dijital kütüphane ve gençlik merkezi haline getirdik. Kütüphanemizde ansiklopedilerden sözlüklere, 100 temel eserden fen bilimlerine, yerli ve yabancı klasik öykü ve romanlara kadar geniş bir yelpazede 15 binden fazla elektronik kitap bulunuyor. Türkiye’ye örnek olan kütüphane, ABD’nin önde gelen bilgisayar yazılım firmalarından birisi olan NComputing tarafından “Çevre Dostu Teknoloji Ödülü”ne de layık görüldü. 


- Araştırmada halka yakınlık ve tanınırlıkta da ön sıralardasınız. Bir belediye başkanı nasıl halka yakın olur?


Bir kere her zaman halkla iç içeyim. Rutin çalışmalarımız ve bölge gezilerimizin dışında her çarşamba günü belediyede Halk Günü yapıyorum. Vatandaşların öneri, şikâyet ve taleplerini dinliyorum. Bunun dışında her cuma günü de bir mahallede halka açık Halk Günü düzenliyorum. Dolayısıyla sürekli vatandaşın içinde oluşumuz ve iletişim araçlarını iyi kullanmamız halka yakınlık ve tanınırlıkta etkili oluyor.


HER GÜN BİR ÇOCUĞUN HAYALİ GERÇEK OLUYOR


“6-15 yaş arası yetim, öksüz ve ihtiyaç sahibi çocuklar için hazırladığımız 365 Gün, 365 Çocuk projemiz ile her gün bir çocuğumuzun hayalini gerçekleştiriyoruz.”


ÖNCE ÇOCUK MAHALLESİ, SONRA ÇOCUK KÖYÜ


 “Çozuklar, kendileri için özel olarak tasarlanan ve trafiğe kapalı olan Çocuk Sokağı’nda güven içinde koşup eğleniyor. Misket, seksek, evcilik, yağ satarım bal batarım, mendil kapmaca gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları da oynayan çocuklar, burada düşlerini gerçeğe dönüştürüyor. Günde ortalama 500 çocuğun oyun oynadığı Çocuk Sokağı’nda, Mısır’daki direnişin sembol ismi Esma Biltaci adına yapılan Anne Çocuk Kampusu da yer alıyor. Esenlerli anneler ve çocuklar için yeni bir yaşam alanı niteliği taşıyan kampusta, Oyun Merkezi, Çocuk Kütüphanesi, Sinema, Açık Çocuk Bahçesi gibi alanlar bulunuyor.


Çocuk sokağı dünyada ilk uygulamalardan biri ve uluslararası çok ziyaretçisi var. Şimdi çocuk mahallesine geçiyoruz. Daha sonra çocuk köyü. Bir mahalleyi komple trafiğe kapatıyoruz. UKOME kararlarımız falan her şeyimiz tamam. Her eve bir otopark yaptık ve bütün mahalle çocukların olacak. Bütün sokak kamerayla donatılacak. Şehir güvenliğinin en önemli esprisi, eskiden yaşlılarımız kaldırımda otururdu. Şimdi kaldırımları yaşlılara, sokakları çocuklara göre dizayn ediyoruz. Bütün şehir mobilyaları ona göre dizayn ediliyor. Banklar, kameriyeler, sokak başlarında çay pınarları olacak. Bu mahalleye girince çocuk kendini güvende hissedecek. Baharda açmış olacağız. Daha sonra büyük bir çocuk köyü yapıyoruz. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bir park. Çocuk orada ata binecek, kuzuyu görecek, tavuğa dokunacak, toprağa basacak. Bunun da projesi belli bir noktaya geldi. Türkiye’de ilk çocuk dostu şehir kategorisinde UNICEF’ten belgemizi almak üzereyiz. Bu çocuk sokağını bir bölgede yaptık, Esenler’in her bölgesine dağıtmak istiyoruz.”


'ESENLER'DE GENÇLİĞE HAYAT İKSİRİ OLACAK PROJE'


“Araştıran, soran, sorgulayan ve kendisine hedef belirleyen bir gençlik yetiştirmek için Mihmandar Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Şuurlu, bilgili ve erdemli gençlerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla ilçenin dört bir tarafında Mihmandarhaneler açılacak. Orta öğretimden başlamak üzere üniversite eğitiminin sonuna kadar öğrencilere her daim rehberlik edecek proje ile, bilgiyle donanan bir gençlik hedefleniyor. Bir nevi gençlik merkezi olacak Mihmandarhaneler ile gençlere hem kötü alışkanlıklardan uzak duracakları bir sosyal ortam sağlanacak, hem de onların hayata ve geleceğe dair motivasyonları yükseltilecek. Bu projeyle gençlerimize eğitimden sağlığa, kültürden spora kadar her daim rehberlik yapacağız. Mihmandarhaneler, Esenler gençliğinin hayat iskiri olacak.”


'İYİLİK KAPISINI YAKINDA AÇACAĞIZ'


“Türkiye’de ilk olarak başka bir çalışma yapıyoruz ve ‘İyilik Kapısı’ adı altında büyük bir sosyal hizmet merkezi açıyoruz. Devletin bütün birimlerini tek bir merkeze topluyoruz. Çalışma Bakanlığı, Sosyal Politikalar Bakanlığı, Vakıflar, İBB, Esenler Belediyesi. Bir fakir, yoksul ya da ihtiyaç sahibi binaya girdiğinde iş arıyorsa iş buluyor, hastaysa tedavi oluyor, yardım lazımsa yardım alıyor.”


'ESENLER'İN 100 YILLIK PLANINI YAPACAĞIZ'


“Önümüzdeki günlerde Esenler’in yüz yıllık planlamasını yapacağız. Bu perspektifle ilgili çalışıyoruz. Özellikle askeri bölge için plandan tasarıma değil tasarımdan plana geçmek istiyoruz ve bu plan için herkesi dinliyoruz. Bunu da en geç ağustos ayında meclisten geçirmek istiyoruz. Askeri bölgede kurulacak yeni şehri rastgele ya da kimliksiz değil medeniyet tasavvuru olacak şekilde kuracağız.”


KİMSESİ OLMAYAN YAŞLININ EVİNE HAYAT BUTONU


“Acil Hayat Butonu projesi ile kimsesiz yaşlıların imdadına yetişiyoruz. Önceden tespit ettiğimiz 82 civarında kimsesiz yaşlının evine ‘’Acil Hayat Butonu’’ yerleştirdik. Yaşlı ve kimsesizler butona basarak yardım talebinde bulunuyor. Yiyecek mi istiyor yiyecek, hastaneye mi gitmek istiyor hastaneye. Ne isterse hemen yerine getiriliyor. Engelli, yaşlı ve yetimlere belediye bünyemizde bulunan kuaförde ücretsiz hizmet veriyoruz. Ayrıca İkinci Bahar Kıraathanesi’nde her ayın ilk haftası yaşlılara ücretsiz berber hizmeti sağlıyoruz. Berber hizmetimizi, berbere gelemeyen yaşlı, hasta ve engelli vatandaşlarımızın da evlerine giderek ayağına götürüyoruz. Vatani görevini yapan askerlerimizin ihtiyaç sahibi ailelerinin yanında olduk. Askerlerimiz gönül rahatlığı içinde vatan borçlarını öderken aileleri de belediyemizin desteği ile kimseye muhtaç olmadan hayatını sürdürebildi. Bugüne kadar binlerce aileye asker aile yardımında bulunduk.”


TÜRKİYE'NİN İLK DEDE-TORUN MERKEZİ


“Evlerine kapanmış yaşlıları tebessüm ettirmek ve ikinci baharlarını yaşatmak için İkinci Bahar Kıraathanesi’ni açtık. 60 yaş ve üzeri yaşlılara kendilerini evlerindeymiş gibi hissetmeleri için konforlu bir yaşam alanı sunan İkinci Bahar Kıraathanesi’nde, kafeteryadan özel sağlık görevlisine, kütüphaneden ücretsiz ulaşım hizmetine kadar bir- çok hizmet sunuluyor. Şimdi Türkiye’de ilk olacak bir projeyi daha hayata geçiriyoruz. Kuşaklar arasındaki bağı güç- lendirip, çocukların dedeleriyle vakit geçirmesine imkân sağlayacak Türkiye’nin ilk Dede-Torun Merkezi’ni yaptık. Yakında açılışını yapacağız.”


İHTİYAÇ SAHİPLERİNE EDİM MARKET VE KARDEŞ AİLE 


- Memnuniyet kriterinde sosyal yardımların da çok önemli olduğunu sanıyorum... 


Esenler’de yaşayan ihtiyaç sahibi yoksul vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yapılan yardımların onlara ulaştırılması amacıyla Esenler Dayanışma ve İyileştirme Merkezi (EDİM) projesini hayata geçirdik. Hayırsever işadamlarımızla birlikte yürüttüğümüz proje ile ilçemizde koli ile yardımı sona erdirdik. İhtiyaç sahiplerine verilen EDİM Kart ile vatandaşlar EDİM Market’ten istedikleri zaman, istedikleri ürünleri alabiliyor. Bugüne kadar binlerce vatandaşımız bu hizmetten yararlandı. Atık bitkisel yağların geri dönüşümünden elde edilen tonlarca deterjanı da EDİM Market aracılığı ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. 


İhtiyaç sahibi ailelerimiz için başka bir projemiz de “Kardeş Aile”. İhtiyaç sahibi 90 aileyi, “kardeş aile” olarak belirledik. Projede ihtiyaç sahibi kendilerine yardım eden aileyi bilmezken, hayırsever aile yardım ettiği aileyi biliyor.


Habertürk



Geri Dön