26 / 04 / 2024

Esenler TOKİ ve KİPTAŞ'la depreme hazırlık yapıyor

Esenler TOKİ ve KİPTAŞ'la depreme hazırlık yapıyor

Deprem bazlı kentsel dönüşüm projesini hayata geçirecek olan Esenler Belediyesi TOKİ ile protokol aşamasında



İstanbul'un sosyo-ekonomik yönden zayıf olan ilçelerinden Esenler, yeniden hayat buluyor. Esenler Belediyesi, hayata geçirdiği hizmetlerin yanı sıra yeni projelerle de Esenler'i baştan sona yenilemeye hazırlanıyor. Eğitimden sağlığa, güvenlikten istihdama ve ulaşıma kadar yapılacak çalışmalarla Esenler'de artık yeni bir değişim süreci başlayacak ve hayata geçirilecek olan projeler sayesinde Esenler halkının yıllardır umutla beklediği hayalleri gerçek olacak. 29 Mart Yerel Seçimleri ile göreve gelen Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun öncülüğünde ilçede başlayan değişim rüzgarı, Esenler'in fiziki sosyal ve kültürel yapısını da etkileyecek. Bir yıl içinde 100 tane farklı projeye imza atan Esenler Belediyesi, yeni projeler üreterek, Esenler'deki tüm sorunları mercek altına alacak.

Üç sembolle üçü bir arada 

Hizmetlerle dolu dolu bir yılı geride bıraktıklarını belirten Esenler Belediye Başkanı Göksu, star'a yaptığı özel açıklamalarda eğitim, sağlık ve çevre gibi konularda hayata geçecek yeni projeleri şöyle anlattı:

Biz 29 Mart seçimlerinde dolaşırken bir gazete dağıtmıştık insanlara. ‘Bizi seçerseniz, şunları yapacağız' demiştik, bizim beş yıllık tahahhütlerimizdi onlar. Ama çok şükür biz bu bir yıllık süre içinde tahahütlerimizin çok ötesine geçtik şu anda. Yaklaşık bir yıl içinde Esenler'de başlamak üzere olan proje bedelimiz 150 trilyon civarında. Esenler halkının bize en temel sorun olarak söylediği 3 temel sembol vardı: Hastane, belediye ve hükümet konağı. Bu üç sembolle ilgili yoğun bir çalışma yaptık. Acaba biz bu 3 sembolle ilgili sıkıntıları nasıl çözeriz diye? Çok şükür hastane meselesesini çözdük. Hastane binamız her şeyiyle bitti. 2010 yılı sonu itibariyle Esenler, bölgenin en büyük Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'ne kavuşmuş olacak. Bunun yanı sıra belediye binamızla ilgili yoğun bir uğraş vardı. Birkaç ay içinde yap-işlet-devret ya da kat karşılığı şeklinde bir ihale modeliyle belediye sorunumuzu da çözeceğiz ve belediye merkezimi tek merkezde toplayacağız. Mevcut belediye binamız ise çok büyük bir kültür merkezi olarak hizmet verecek. Diğer merkezlerimiz, aile danışma merkezleri ve gençlik merkzei olarak devam edecekler faaliyetlerine. Üçüncü sembolümüz olan hükümet konağıyla ilgili bakanlıkla görüşüldü, biz gerekli çalışmalarımızın hepsini bitirdik. 2011 yılında Esenler'de hükümet konağıyla ilgili inşaatın başlamış olacağını tahmin ediyorum. Ayrıca eğitimle ilgili olarak da bu sene yıkılıp yapılacak okullarla beraber yeni 6 okul alanları ile ilgili çalışmalar başlatıldı.

Yeşil alanlar giderek artIyor

Esenler'de ciddi bir yeşil alan sorunu olduğuna dikkat çeken Göksu, ilçeye yeşil alanlar kazandıracaklarını vurgulayarak “Çocukların oynayacağı, koşacağı bir park alanının olmayışı çok temel sorunlar. Bununla ilgili çok ciddi iki hamle yaplıdı. Bir tanesinin 31 Mart'ta İBB Başkanımız Sayın Kadir Topbaş'ın katılımıyla temeli atıldı.

Yaklaşık 50 dönümlük şehir parkı temelini attık.

Bu şehir parkımız bu yıl sonunda bitecek ve halkın hizmetini sunulmuş olacak. Yine aynı şekilde Menderes Mahallemizde yaklaşık 12 bin metre tamamiyle kamulaştırarak, bölge parkı çalışmalarında son noktaya gelindi. 2011 yılı itibariyle o bölge parkımızın temelini atacağız” dedi. Göksu, Çiftehavuzlar Mahallesi'nde de  TOKİ  ile birlikte yürütecekleri proje sayesinde 40 bin metrekarelik yeni bir şehir parkı inşa edileceğini söyledi. 

TÜRKİYE'YE AÇILAN KAPI OTOGAR

396 firmanın bulunduğu Esenler'deki Büyük İstanbul Otogarı'nda günlük 100 bin insan hareket ediyor

Kentin ekonomik hareketliliğine, şehirlerarası otobüs ulaşımı da büyük katkı sağlıyor. Büyük İstanbul Otogarı'nda günlük 100 bin insan hareketi oluyor. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği (UATOD) verilerine göre, Büyük İstanbul Otogarı'nda 168 yazıhane ve 396 firma bulunuyor. Yazıhaneler dışında 615 işyeri ve 6 bin çalışan sayısının aktivite gösterdiği otogarda, yaz sezonunda, bayram tatillerinde günlük ortalama 2 bin 250 otobüs girip çıkıyor, kışın ise bu sayı bin 500 otobüs olarak gerçekleşiyor. UATOD, iç hatlarda hizmet veren otobüs sayısını 10 bin 21, koltuk kapasitesini 421 bin 751 olarak bildirdi. Yaz sezonunda otogarda ortalama küçük araç hareketi ise günlük 26 bin, kış sezonunda ise 20 bin oluyor. Ortalama 100 bin kişi uğruyor. Yolcu hareketine bakıldığında, yaz sezonu ve bayram tatillerinde günlük 60-80 bin olan yolcu sayısı, kış sezonunda 40-60 bin seviyesinde seyrediyor. Günlük insan hareketi yaz sezonunda ve bayram tatillerinde ortalama 100 bin kişi, kış sezonunda 60-80 bin kişi olarak gerçekleşiyor. Hafif raylı metro otogarın içinden geçiyor ve günde 14 bin yolcu taşıyor. 

Okulların dış cephesi boyanıyor

Bölgede bulunan okulların dış cephe ve dersliklerin boya badana işleri belediye tarafından yapılıyor. Görüntü kirliliği oluşturan duvarlar ve teretuar taşları da boyanıyor. Ayrıca vatandaşların günlük yaşamında kaçınılmaz olarak oluşturduğu katı atıkların (çekyat, koltuk, vb.) düzenli aralıklarla ve uygun zaman dilimleri içerisinde toplanması da belediyenin çalışmalarından bir tanesi... Katı atıkları ( kullanılmış ev eşyaları moloz hariç ) sokak ve caddelere çıkarmadan önce Alo Çöp Servisi'ni (430 12 54) aramanız yeterli olacak. Katı atık toplama araçları ve bu araçlarda görev alan eğitilmiş temizlik elemanları, Esenler halkının sağlıklı koşullarda yaşamasına katkı sağlıyor.

Helikopter pistli İlk polis binası

Esenler Emniyet Müdürlüğü Binası, çatısındaki helikopter pistiyle ayrıcalığını koruyor

Esenler Belediyesi'nin önemli projelerinden biri olan Emniyet Müdürlüğü Binası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Beş yıldızlı otel konforunda tasarlanan Esenler Emniyet Müdürlüğü, yaklaşık 850 meterkare olan binada konforlu çalışma ortamını yakaladı. İstanbul'un, belki de Avrupa'nın en modern emniyet müdürlüğü binasında spor merkezi, sauna, dinlenme odası ve hatta helikopter pisti bile var. Esenler Emniyet Müdürlüğü, bir emniyet binasına yapılan pistle ilk olma özelliği taşıyor.

Kentsel Dönüşüm hızlanıyor

Başkan M. Tevfik Göksu, önümüzdeki günlerde Esenler'de kentsel dönüşüm çalışmalarının da hız kazanacağını belirterek “Esenler'de kentsel yenileme, deprem endeksli, deprem bazlı kentsel dönüşüm projesi var. Bununla ilgili TOKİ ve KİPTAŞ ile birlikte yapacağımz deprem bazlı dönüşüm projelerimiz var. Şu anda TOKİ ile protokol aşamasındayız, KİPTAŞ'la ön çalışma aşamasındayız” dedi.

KÜLTÜR BAŞKENTİ'NİN  CANLI PERFORMANSI ESENLER'DE

İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Projesi çerçevesinde ‘Esenler 100 bin kişi ile 2010'a katılıyor' adlı projeyi yürüten Esenler Belediyesi, proje kapsamında tam 100 bin kişiyi bedensel, zihinsel ve yaşamsal olarak İstanbul'labuluşturuyor. İstanbul'un tarihini, kültürünü çeşitli mekanlarda farklı etkinlikler kapsamında 100 bin kişiye tanıtan proje, özellikle Anadolu'nun farklı yerlerinden Esenler'e göç eden insanların kente daha kolay adapte olmalarını sağlıyor. 

Boğaz'a merhaba!

Esenler'deki tüm çocukları denizle buluşturmak için harekete geçen Esenler Belediyesi'nin ‘Boğaza Merhaba' sloganıyla her hafta sonu düzenlediği Boğaziçi gezileri devam ediyor. En son 50. Yılı Karabayır ile Türk-İsveç Kardeşlik İ.Ö.O. öğrencileri Boğaz'ın tadını çıkardı. Öğrenciler Boğaziçi'nin tarihi ve doğal güzelliklerini, denizin masmavi köpüklü sularını ve yüzlerce martıyı ilk defa bu kadar yakından görmenin mutluluğunu yaşadı. Öğrenciler, geziden son derece memnun kaldıklarını belirtip, Başkan Mehmet Tevfik Göksu ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. 

SOSYAL BELEDİYECİLİK'TE  TÜRKİYE BİRİNCİSİ: EDİM

‘EDİM Hayır Marketi' Esenler'de poşetle yardım devrini kapattı. ‘Sosyal Belediyecilik' konulu yarışmada Esenler Belediyesi'nin EDİM ‘İyilik Kapısı' projesi Türkiye birincisi oldu

Ankara'da düzenlenen Yerel Yönetimler Sempozyumu dâhilinde yapılan ve tüm Türkiye'deki AK Parti İlçe Belediyeleri'nin katıldığı ‘Sosyal Belediyecilik' konulu yarışmada ödüle layık görülen belediyeler belli oldu. EDİM ‘Hayır Marketi' hak ettiğini aldı. Büyükşehir ilçe belediyeleri arasında EDİM ‘Hayır Marketi' birinci seçildi. Birincilik ödülü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya takdim edildi. EDİM ödülünü Başbakanın elinden alan Başkan Göksu sosyal belediyeciliğe yeni bir anlayış getirdiklerini söyledi. Göksu Esenler'de oturan ihtiyaç sahibi vatandaşların günlük hayatında ihtiyacı olan her şeyi bu marketten karşılayabildiğini ifade etti. “Artık Esenler'de koli ve poşetle yardım devri kapanmıştır!” diyen Başkan şöyle konuştu: Projenin en önemli tarafı, belediyenin kasasından tek kuruş para çıkmamasıdır. Biz sadece dağıtım ve organizasyonda destek sağlıyoruz. İyilikseverlerle birlikte kurduğumuz EDİM ‘Hayır Marketi' tamamen hayırsever vatandaşların katkıları ile yürüyor.

KART VERİLİYOR

Belediye, dar gelirli vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda alış veriş yapabilmelerini sağlamak için ‘EDİM Hayır Market' kurdu. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanları belirleyen belediye, bu ailelere kredi kartı şeklinde bir kart veriyor. Ailenin ihtiyaç durumu ve çocuk sayısına göre bu karta aylık kredi yükleniyor. Aileler kartları ile bu markete giderek ihtiyaçları doğrultusunda istediği alış verişi yapabiliyor. 600 metrekarelik alanı ve 2 bin metrekare deposu bulunan markette gıdadan giyime, mobilyadan, beyaz eşyaya kadar her şeyi bulmak mümkün. 

Metro ile trafik sorunu bitecek

Esenler halkı, bölgedeki trafik sorununun ancak gelmesi planlanan metro ile çözüleceği görüşünde hemfikir

- TRAFİK  ÇOK KÖTÜ

Mehmet İnceoğlu (38): Esenler'in ciddi bir trafik sorunu var. Sadece seyyar tezgahları ortadan kaldırmak yetmiyor. Metro'nun Esenler'e de geleceğini söylüyorlar. Belki o trafiği biraz rahatlatır. 

- İŞ FIRSATI SAĞLANIYOR

Hacer Sağlam (28): Esenler'de son 1 yıldır kadınlara değer verildiğini gördük.  Esenler Belediyesi öncülüğünde bize yönelik fazla iş fırsatı sunuldu. ESİM sayesinde iş buldum.

- HER ŞEY DEĞİŞTİ

Eyüp Akkoyun (40): Esenler, İstanbul'un cazibeli bir ilçesi oldu. Önceden Esenler deyince dudak bükenlerin şimdi gözü parlıyor. Esenler'de gerçekten çok şey değişti. 

- ESKİDEN KÖY GİBİYDİ

Hamdi İşleyen (41): 37 yıldır Esenler'de oturuyorum. İlçe olduğunda köy görünümündeydi. Bugün ise bambaşka bir ilçe oldu. Belediyenin yaptığı çalışmaların etkisi olduğunu düşünüyorum. 

- ALTYAPIDA EKSİKLER VAR

Ali Sarıkamış (46): Esenler, çok nüfuslu bir ilçe. Hala çözülemeyen altyapı sorunları ve trafik sorunu var. Özellikle trafiğin yönünün değişmesi gerekiyor. Ayrıca meydan düzenlemeleri de şart.  

İstanbul ile buluşma zamanı 

Esenler'i İstanbul'la buluşturmuş, kentin coğrafi olarak merkezindeki ilçeyi sosyolojik olarak da şehrin merkezine getirmiş bir ilçe haline getirmek istiyoruz” diyen Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu “Kültürel, sosyolojik, ekonomik olarak değişim sürecini başlatmış ve değişim sürecinin içine girmiş bir Esenler'i inşa etmeye başladığımızı düşünüyorum” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR'DEN BÜYÜK YATIRIM

Göksu, Esenler'de Davutpaşa Caddesi'nin bulunduğu Dörtyol Meydanı'nı trafiğe kapatacaklarını söyledi. Büyükşehir'in rehabilitasyon ve değişim çalışması yaptıklarını hatırlatan Göksu “Büyükşehir ile birlikte başlayacağımz projeyle Dörtyol Meydanı düzenlemesi, Atışalanı Caddesi düzenlemesi, Atışalanı otoban çıkışı düzenlemesi yapacağız. 2010 sonunda projeyi başlatacağız” dedi.

EMEK İSTİHDAMA DÖNÜŞÜYOR

Ev hanımlarının da kendi evlerinde ürettiklerini satabilecekleri el emeği göz nuru çarşısısının hayata geçeceği müjdesini veren Göksu “Sadece kadınlarımızın çay içtikileri, kitap okudukları bir merkez var. Şu anda 26 ayrı dükkan şeklinde planmış bir merkez. Bir halı firmasıyla anlaştık. Biz üreteceğiz, onlar satın alacaklar. Bayanlarımızın gelir istihdamına katkı sağlaması için her mahallede tezgahlar kuracağız. Çalışacaklar, maaşlarını alacaklar ve üretecekler. Başlangıçta 250 kişiyi istihdam etmiş olacağız” diye konuştu.   

Engelliler artık biz de varız diyor

Esenlerli gençlere iş imkânı sağlayan ‘İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi'nde eğitimler devam ederken Esenler Belediyesi engellileri de unutmadı. Engellilere yönelik de, bilgisayar destekli muhasebe, bilgisayar işletmenliği, bilgisayar programcılığı, büro yönetimi ve sekreterlik, grafik tasarımcısı ve ön muhasebe kursları açılıyor. Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu “Projeyi çok önemsiyorum. Engelli kardeşlerimiz artık ‘bu toplumda biz de varız' diyebilecekler” dedi.

Çocukların üçüncü adresi

17 Kasım 2009'da hizmete açılan Gençlik ve Bilgi Evi'nde çocuklar okul saatleri dışında ders çalışabilecekler, rehber öğretmenler gözetiminde ödevlerini yapabilecekler. Dinlenme zamanlarında ise uzman eğitimciler nezaretinde, kültürel ve sanatsal aktivitelerle zamanlarını değerlendirebilecekler. Öğrenciler çalışmalarını bilgisayarlarla destekleyip, sinema ve edebiyat sohbetleri ile kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklar. Bilgi evi, anne ve babaların çocuklarını güvenle teslim edebilecekleri üçüncü bir adres olacak. 

Sayılarla Esenler

Yüzölçümü    52.27 km2
Nüfusu     520.235
Kişi başıa düşen yeşil alan    0.3 m2
Mahalle Sayısı    18
Kütüphane    2
Anaokulu    13
İlköğretim    35
Lise ve dengi okul    13
Sağlık Ocağı    19
Gül Çelikkol / Star


Geri Dön