26 / 04 / 2024

Esenler'de 3 mahallede kentsel dönüşüm başladı!

Esenler'de 3 mahallede kentsel dönüşüm başladı!

Büyükşehir'de çalışmalar tamamlandığında bölgede seferberlik başlayacak. Çünkü halk her mahallede dönüşüm istiyor



Toplam 16 mahalleden oluşan Esenler Belediyesi'nde bugünlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Telaşın nedeni Kentsel dönüşüm. Halihazırda Oruçreis, Turgutreis ve Çiftehavuzlar mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Esenler Belediye Başkanı M.Tevfik Göksu kentsel dönüşüm sürecini başlatırken bu kadar yoğun ilgi olacağını tahmin etmediklerini, şu anda birçok mahalleden vatandaşın kendilerine gelip 'bizi de kentsel dönüşüm kapsamına alın' dediklerini söyledi. Her mahallede proje alanlarının belirlendiğine dikkat çeken Göksu, "Büyükşehir Esenler'de mahalle mahalle nasıl bir dönüşüm yaparsa sağlıklı olur konusunda ihaleye çıkıyor. Esenlerin bütününde imar artışı ile dönüşüm yapılabilmesi mümkün görünmüyor. Çünkü bölgede bazı yerlerde emsaller 5.6'ya kadar çıkmış durumda. Büyükşehirde çalışmalar tamamlandığında bölgede tam bir seferberlik başlayacak" bilgisini verdi.

İlk dönüşüm teslimi 2013'te 

Bölgede ilk kentsel dönüşüm Oruçreis mahallesinde başladı. 1990 hane halkını kapsayan dönüşüm için ilk etapta Esenler Belediyesi mahalleye yürüme mesafesinde olan bölgede 10 bin metrekarelik bir alan üretti. Üretilen alan TOKİ'ye verildi. Böylece stok konutların üretimi başladı. Oruçreis mahallesinde dönüşüm toplam 73 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşecek. 

Projenin ilk etabının tamamlanmak üzere olduğunu belirten Göksu, "Hiç kimseyi mağdur etmeden ve yerlerinden oynatmadan dönüşüm yapıyoruz. Bu mahallelerde yaşayanların mülkiyet problemi vardı.

Biz burada kamulaştırma projesini dönüşüm projesi yaptık. Kamulaştırma yetkimiz var ama bunu yapmadık. Yeni evin anahtarını al, eski evin anahtarını ver diyoruz" şeklinde konuştu. İlk etap konutların teslim tarihi 2013 olarak planlanıyor.

Büyükşehir'le de anlaştı

Turgutreis mahallesi de dönüşümün başladığı mahalleler arasında yer alıyor. Bu mahallede belediyenin arazisinin işgal edildiğini belirten Göksu, "Yaklaşık 10 bin metrekarelik alan işgal edilmişti.  Biz gelir gelmez Büyükşehir'e dedik ki biz burayı size mülkiyeti ile devredelim ve karşılığında da sizden bölge sınırlarındaki başka bir yeri alalım. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ta bize destek oldu ve belediye binamızın yerini bize devretti.  Büyükşehir işgalci oldukları halde ceza kesmedi. Şu anda Büyükşehir Belediye'si tarafından oraya konut inşa ediliyor" dedi. Turgutreis'te 282 konutun inşaatı bitmek üzere. Bu inşaatlar bittiği zaman yakın parseldeki kişiler buraya taşınacak. Sonra diğer parsele de konut yapılacak. İki tarafta bitince iki proje birleştirip 20 bin metrekarelik siteye dönüştürülecek.

Çiftehavuzlar mahallesi komple kalkıyor

Şu anda bölgede 858 konut bulunuyor. Buranın inşaatı  TOKİ  ile birlikte yapılacak. Mahallenin kenarında 13 bin metrekarelik bir yer vardı. Bu yer Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Yıldız Teknik Üniversitesi'ne tahsis edilmişti. Bu yer yaklaşık 6 trilyon lira bedel ödeyerek TOKİ tarafından alındı. Yaza doğru burada da kentsel dönüşüm başlayacak. Dönüşüm diğer mahallelerde olduğu gibi önce yeni konutun inşaatı sonrasında eski konuttan yeni konuta taşınma şeklinde olacak. Buradaki arazinin büyüklüğü 83 bin 300 metrekare civarında. Burada 858 konut ihtiyacı var. Ama belediye buraya yaklaşık 800 konut daha ilave edecek. İlave konutlara Nenehatun mahallesi sakinleri yerleşecek.  Böylece kentsel dönüşüm için bir döngü başlatılmış olacak.

Dörtyol bölgesi Kiptaş'la yapılacak

Buranın da şu anda ekspertiz çalışmaları yapılıyor. Bölgede yaklaşık 800 daire bulunuyor ve daha çok ticari üniteler yer alıyor. İnşaatı  Kiptaş  yapacak. Burada hedef inşaatların başlangıç tarihinden itibaren 6 ay içinde tamamlanması. 

Havaalanı mahallesi yatırımcıya açılacak

Havaalanı mahallesinde oturanların isteği üzerine belediye bu mahallede de çalışma başlattı. Burada da mülkiyet ve imar sorunları bulunuyor. 1213 dairenin bulunduğu mahallede dönüşümün özel sektör ile yapılması planlanıyor.  Bütün alt yapı çalışmaları ise Esenler Belediye'sinin şirketi tarafından bitirilecek. Bu alanın büyüklüğü 70 bin metrekare. Mahallede imar artışı da yapılacak. Şu anda emsal 1.5. Planlanan emsal ise 3 civarında olacak.

Mahalle müteahhitleri şirketleşiyor

Bölgede küçük çaplı inşaat firmalarının ise birleşmeye başladığı belirtiliyor. Göksu, özellikle vatandaşı mağdur etmemek için bu bölgede oturan müteahhitlere birleşip bir şirket kurun ve bölgenin rantını başkasına vermeyin dedik. Bunun için mütahitler bölgede önce dernekleşti. Sonra şirketleşecek ve bölgedeki dönüşümde kendileri de işin içinde olacak.

EMİNE AÇAR/BUGÜN


Geri Dön