25 / 04 / 2024

Esenler'de 75 bin çürük yapı 20 yıl içinde yenilenecek!

Esenler'de 75 bin çürük yapı 20 yıl içinde yenilenecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 5 Ekim 2012'de Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler, varoş görüntüsünden sıyrılıyor. Bugüne kadar 24 bin konutun bir kısmı yenilendi, bir kısmıma dönüşüm sürecinde.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 5 Ekim 2012'de Türkiye'deki kentsel dönüşüm seferberliğini başlattığı Esenler, varoş görüntüsünden sıyrılıyor. Bugüne kadar 24 bin konutun bir kısmı yenilendi, bir kısmıma dönüşüm sürecinde. Kalan 75 bin çürük yapının ise 20 yıl içinde yenilenmesi planlanıyor. 


Türkiye'de kentsel dönüşümün ilk başlatıldığı yer olarak bilinen Esenler. 2,5 yıl gibi kısa bir sürede 24 bin konutun dönüşmesi ile varoş görüntüsünden sıyrılıyor. Esenlerin farklı noktalarında yürütülen çalışmalarla da toplam 10 binin üzerinde konut üretilmesi hedefleniyor. Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, 'ilçemizde şu anda toplam 24 bin konutun bir kısmı dönüştü bir kısmı da dönüşüm sürecinde. Yıl sonuna kadar kamu eliyle yenilenen 3 bin konutu sahiplerine teslim edeceğiz. İlçemizde yer alan toplam 100 bin çürük konuttan 75 bininin de önümüzdeki 20 yılda yenilenmesi planlanıyor" diyor. 


GÜÇ BİRLİĞİ OLUŞTURULDU 

Esenlerdeki dönüşüm. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  TOKİ  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Esenler Belepesi'nin ortaklığında yürütülüyor. Turgutreis Mahallesinde toplam 8 bin 800 m2 alanda Esenler Belediyesi ile KİPTAŞ'ın ortaklaşa yürüttüğü projenin ilk etabında 282 konut sahiplerine teslim edildi. İkinci etabın inşaatı ise devam ediyor. Belediye ile TOKİ işbirliğinde 72 bin m2 alanda devanı eden Oruçreis Mahallesi projesinin ilk etabındaki 262 konut hak sahiplerine teslim edilirken ikinci etap çalışmaları sürüyor. Havaalanı Mahallesi nde de kentsel dönüşüm kapsamında toplam 25 ı bina ve bin 200 bağımsız konut yıkıldı. Emlak Konut GYO'nun üstlendiği projede, konutlar yıl sonunda teslim edilecek. Esenler Belediyesi nin öncülüğünde ilçenin hemen her mahallesinde kentsel yenileme çalışmalarının devam ettiğini belirten M. Tevfİk Göksu, özel müteahhitler ve şahıslar kanalıyla da dönüşüm yapıldığını söylüyor. Halkın dönüşüm konusunda ilk başlarda direndiğini ve onları ikna etmek üzere ikna timi" kurduklarını belirten Göksu, ancak yenilenen yapıları gördükçe artık halkın kendisinin dönüşüm için belediyeye geldiklerini ifade ediyor. 


Ekonomist 


Geri Dön