20 / 04 / 2024

Esenler'de kentsel dönüşüm metrekare fiyatlarını 5 bin TL'ye yükseltti!

Esenler'de kentsel dönüşüm metrekare fiyatlarını 5 bin TL'ye yükseltti!

Esenler Belediyesi kentsel dönüşümde hızla ilerliyor. Dönüşmesi gereken 100 bin konuttan 24 bine yakını tamamlanmak üzere. Dönüşüm, bölgede 1000 lira olan konut metrekare fiyatlarını 5 bin liraya çıkardı.



İstanbul’da kilometrekareye düşen 70 bin insanla şehrin en kalabalık ilçesi olan esenler’de yapı stoğunun da oldukça fazla ve sağlıksız olduğu belirlendi. Bölgedeki bu yoğunluktan dolayı donatı ve yeşil alan yok denecek kadar az. Bu nedenle kentsel dönüşümün uygulanmaya başladığı ilk ilçelerden olan Esenler’de çalışmalar sürüyor. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, ilçe içinde dönüşmesi gereken 100 bin konut olduğunu 24 bine yakın konutun dönüşümünün tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Göksu, şöyle devam etti:

“Esenler kentsel dönüşümde Türkiye’nin laboratuarı gibi oldu. 5 yıllık bir geçmişi var. Esenler’de 30 bin 89 bina var. 159 bin 869 adet de bağımsız birim. Bunlardan 56 bin 674 tanesi ruhsatlı, 24 bin 415 tanesi ruhsatsız. İskanlı bina sayısı ise 1421. Bu rakamlar durumu özetlemeye yetiyor. Proje bilgisi falan da yok. Biri gelmiş tek kat bir yer yapmış, her sene üstüne kat çıkmış. Eskiden Esenler’de bir Satı Abla varmış, ‘ev yapmak istiyorum buraya’ denilince, elinde bastonu evin yapılacağı yere çizermiş. İşte bu 20 yıl sonra tamamen yok olacak.”


Bina değeri yükseldi

Kentsel dönüşüm çalışmalarında ‘rantsal dönüşüm mü - kentsel dönüşüm mü’ tartışması olduğunu anlatan Göksu, şöyle konuştu:

“Havaalanı Mahallesi’nde bizim vatandaşlardan aldığımız mülkün toplam değeri 63 milyon. Bizim vatandaşa verdiğimiz mülkün toplam değeri ise 567 milyon lira. Rant vatandaşa gidiyor. Bizim için önemli olan yapıyı aldığımızda ve yaptığımızda hesapların ‘sıfır’ olarak sonuçlanması. Hiçbir kar amacımız yok.”

Bölgede ortalama metrekare fiyatlarının 1000 lira olduğunu kaydeden Göksu, dönüşümle birlikte 5’e katlanarak 5 bin liraya ulaştığını anlattı. Göksu, “Deprem korkusu ve bilinci nedeniyle artık vatandaşlar bize gelerek binalarının dönüşümü için kendileri başvuru yapıyor. Biz bunu hiçbir kâr amacı gütmeden çevre bakanlığı,  TOKİ  ve Büyükşehir Belediyesi ile yapıyoruz. Özel firmaları da teşvik ediyoruz ama sözleşmelerini bile biz hazırlıyoruz. Yeni binalarda metrekare fiyatları da olağanüstü arttı. Ortalama 100 metrekare bir daire 500 bin liraya yükseldi. Dönüşümden önce 100 - 200 bin lira civarındaydı” dedi.


Mahalle mahalle modelleme

Dönüştürdükleri yere göre modeller belirlediklerini vurgulayan Tevfik Göksu, “Her mahallede yerine göre belli bir metrekare bedava veriliyor. Mesela bir mahallede 100 metrekare yeri olana 80 metrekareyi bedava veriyoruz. 100 metrekareye tamamlamak isterse geri kalanını 10 yılda maliyeti üzerinden ödüyor” dedi.

Esenler’de Turgutreis Mahallesi’nde dönüşümün büyük oranda tamamlandığını kaydeden Göksu, “Oruç Reis Mahallesi’nde iki etabı sürüyor. Havaalanı Mahallesi 2015 sonunda tamamlanmış olacak. Tuna Mahallesi’nde projeler bitti çalışmalar yakında başlayacak” diye konuştu. 


Milliyet


Geri Dön