26 / 04 / 2024

Esenler'de TOKİ'ye verilecek alanda halka kat karşılığı daire!

Esenler'de TOKİ'ye verilecek alanda halka kat karşılığı daire!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu TOKİ'ye verilecek olan Oruç Reis Mahallesi halkına kat karşılığında kat vereceği sözünü verdi



Yerel yönetim seçimlerinde kapı kapı dolaşıp mahalle sakinlerine ‘tapu sorununuzu halledeceğim diyen ve sözüm senettir' diyen Esenler Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu şimdi de kamulaştırılıp TOKİ'ye verilecek olan Oruç Reis Mahallesi halkına kat karşılığında kat vereceği sözünü verdi.

İstanbul'un birçok yerinde kentsel dönüşüm adı altında TOKİ'ye peşkeş çekilen mahallelere Esenler Belediyesi'ne bağlı Oruç Reis Mahallesi de ekleniyor. Kamulaştırılacak alanda 389 bina yer alıyor. Mahallelerinin kamulaştırılıp TOKİ'ye verilmesine karşı daha öncede eylemler yapan mahalle halkı ile Belediye Başkanı Mehmet Teyfik Göksu'nun ‘hiç bir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz daire karşılığı daire vereceğiz' açıklamasını konuştuk.

KAMULAŞTIRMA SEBEBİ DEPREM RİSKİ
Belediyenin TOKİ'yle ve Başbakanlıkla yapmış olduğu yazışmalarda kamulaştırmanın yapılmasının sebebini ‘Sağlıksız yaşam şartlarına sahip yapılar bulunduğu ve olası Marmara depremi riskinin tehdidi altında olduğundan kentsel çöküntü alanı altında olan bu yerin sağlıklı ve çağdaş yaşam alanlarına dönüştürülmesi'olarak açıklanıyor.

Mahalle sakinlerinin gazetemizle paylaştığı ve belediye yetkililerinin verdiği kamulaştırılacak alana ait planda koyu renklerle çizilen alanların yapısı dikkat çekici. Mahalle sakinleri "Sadece bizim yaşadığımız yer mi deprem riski altında buna nasıl kim karar veriyor?" şeklinde tepki gösteriyor. Hiç kimsenin evlerine gelip ‘depreme karşı dayanıklı mı değil mi?' diye bir kontrol yapmadığını da vurgulayan mahalleli "Bizim arazilerimiz TOKİ'ye peşkeş çekilmek isteniyor" dedi.

TOKİ TAPULARA ŞERH KOYMUŞ
Hiç bir yetkilinin gelip bir şey söylemediğinden yakınan mahalle halkı 14 mayıs 2010 tarihinde tapularına  TOKİ  tarafından şerh konulduğunu yeni öğrendiklerini söylediler. Mahalle muhtarının da duyarsız davrandığını söyleyen mahalle sakinleri yetkililerin mahalleliyle bir şey paylaşmadığını, yetkilileri yıkım ekipleriyle birlikte mi göreceklerini sordu. Belediye başkanının "Mahalleliyle tek tek görüşeceğim" sözünün de ne zaman gerçekleşeceğini soran mahalleli biran önce sorunlarına bir çözüm yolu bulunmasını istedi.
"Belediye başkanı mahallemiz için "Burası yeşil alan gözüküyor" diyor peki o zaman biz yıllardır verdiğimiz ev vergileri nereye gitti" diyerek 40 yıldır alınan vergilerin hesabını başkanın açıklamasını istedi.

Mahalle halkı kurdukları ‘Oruç Reis Mahallesi Koruma VE Güzelleştirme Derneği' etrafında birleşip mahallelerine sahip çıkacaklarının altını çizerek, mücadelelerini sonuna kadar götüreceklerini ve evlerini yıktırmayacaklarını vurguladı.

TAPU SORUNUMUZ ÇÖZÜLSÜN
Mustafa Kambur: İnternetten başkana mail attım. Bana "Bizden ne istiyorsunuz? Siz otoparklı bahçeli, yeni evlerde oturmak istemiyor musunuz?' diye sordu. Biz istemiyoruz dedim. Bizim istediğimiz tek şey ifrazlı tapularımızın ifrazının kaldırılması. İfrazlı tapu sorununu çözmek için 30 trilyon gerekiyormuş. Burada 400 bina var başkan bize dese bu parayı mahalleliden toplamaya çalışırız ama başkanın derdi başka bu sorunu çözmek istemiyor. Evlerimizi TOKİ'ye peşkeş çekmek istiyor. Daireye karşı daire sözünü resmiyete dökelim diyoruz, "Benim sözüm senettir" diyor. Seçimlerde de böyle demişti ama şimdi evlerimizi yıktırmaya çalışıyor.

Ahmet Karataş: 40 yıldır bu mahallede yaşıyorum. 40 yıllık emeğimi arsa tapumu ibraza çevirmedikleri için yıkacaklar. Yetkilileri bu işe el koymaya çağırıyorum.

Turgut Solak: Ben metal kaplama işçisiyim 9 yıldır bu mahallede yaşıyorum yıllarca dişimizden tırnağımızdan artırdıklarımızla biriktirdiğimiz emeğimizi bizden istiyorlar. Belediye başkanının söylediklerine inanmıyorum.

Mehmet Kayıcı: Belediye Başkanı her gün başka bir şey söylüyor. Hazine arazilerine ibraz verilirken bize verilmiyor. Bunda kasıt var.

Hamza Çıtak: 1987'den beri burada oturuyorum. Mahallemizin TOKİ'ye peşkeş çekilmesini istemiyoruz. Belediye başkanı seçimlerde "Tapu sorununu çözeceğiz" diye söz verdi. Şimdi de yıkmaya çalışıyor. Seçimlerden önce sözüm senettir dedi şimdi bunu yapıyor.

Zeki Başpınar: 1971'de buradan arsa aldım. Borç harç bunları ödeyip zor geçim şartlarında bir düzen kurduk. Başkan bu yaşına kadar iyi kötü nasıl geldi bilmiyorum. Ama bizi mağdur etmek istemiyorsa tapularımızı versin. TOKİ işlemi deyip yıkım kararı çıkarttılar. Ben de vatandaş olarak mağdur olmamak için tüm yasal haklarımı sonuna kadar kullanacağım.
Evrensel-Özgür Erdem


Geri Dön