19 / 04 / 2024

Esenler'e 300 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak!

Esenler'e 300 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak!

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, son altı yılda ilçe genelinde 24 binden fazla konutun yenilendiğini belirterek, içinde Türkiye’nin en büyük şehir parkının da bulunacağı bir proje kapsamında 45 bin konutu daha yenileyeceklerini açıkladı.



Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul’un en büyük ilçelerinden birisi olan ve yapı stokunun son derece problemli olduğu Esenler’de olası depreme yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi. Başkan Göksu, 1999 Marmara depremi ve 2011 Van depreminin ardından deprem hazırlıklarının sorgulanır hale geldiğini belirterek, 500 bin nüfusuyla İstanbul'un tam ortasında yer alan Esenler’de 30 bin 89 konutun deprem riski taşıdığını söyledi. Göreve başladıkları 2009 yılında yüzde 85 olan riskli yapı oranını, 6 yılda yüzde 72’ye indirdiklerini dile getiren Göksu, bu süre içinde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla 24 binin üzerinde konutun yenilendiğini veya yenilenme sürecine girdiğini söyledi. Göksu, bu şekilde 150 bin kişiyi deprem riskinden uzaklaştırarak, güvenli ve sağlıklı konutlara kavuşturduklarını ifade etti. 


Esenler’de yanlış yapılaşma ve mühendislik hizmeti alınmadan inşa edilen konutlara dikkat çeken Göksu, “Normalde bir gün süren 6-7 katlı bir binanın yıkım işlemini sadece 25 dakika tamamladık. Mühendislik hizmeti almadan ve son derece yanlış inşa edilen böyle konutlar büyük risk taşıyor” diye konuştu. 


Mehmet Tevfik Göksu, Esenler’de toplamda 70 bin konutun yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Yeni bir proje kapsamında 45 bin konutu yenileyeceğiz. Bu proje kapsamında dünyanın üçüncü, Türkiye’nin en büyük şehir parkını da inşa edeceğiz” diye konuştu. Tevfik Göksu, Esenler’in mevcut yerleşiminden daha büyük bir askeri alanın Esenler Belediyesi’ne devredildiğini hatırlatarak, “Esenler’de sosyal donatı alanlarındaki imar ve mülkiyet sorunu bulunan konutlarla deprem riski taşıyan konutlar bu askeri bölgeye taşınacak. Esenler’deki mevcut yerleşim bölgesinden aktarılacak konutlarla bu alanda yaklaşık 300 bin nüfuslu yeni bir şehir kurulacak” dedi. Bu alanın yaklaşık yüzde 50’sinin imara açılacağını açıklayan Göksu, şunları söyledi: “Bu alanın da en fazla yüzde 40›ında yapılaşma olacak. Bu da 1.7 milyon metrekare civarında. Esenler’de yapı ömrünü tamamlayan binlerce konut var. Bu konutlar yenilenemediği gibi çivi bile çakılamıyor. Bu konutlar yeni alana transfer edilecek. Yerlerine kesinlikle konut yapılmayacak. Boşaltılan yerler, donatının ruhunu uygun olarak kullanılacak. Bu konutların dışında ekonomik ömrünü tamamlayan ve deprem riskinde yıkılabilecek 50 bin konut daha var. Bunlar da bir plan ve program çerçevesinde yeni bölgeye aktarılacak.”


Esenler e 300 bin kişilik yeni bir şehir kurulacak!


Yeşil alan 20 kat artacak

Tarihi proje ile Esenler’deki sosyal ve kültürel tesis alanlarının 5 kat, eğitim tesisi alanlarının 10 kat ve sağlık tesisi alanlarının 35 kat artacağını vurgulayan Göksu “Alanın yüzde 50’si yeşil alan ve sosyal donatı alanlarına ayrılacak. Proje alanında 2.5 milyon metrekare şehir parkı yapılacak. Şehir parkında müze, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve daha pek çok donatı yer alacak. Şu anda Esenler’in 335 bin metrekare olan park ve yeşil alanı 6.8 milyon metrekareye çıkacak. Yani yaklaşık 20 kat artacak. 2018 yılı içinde hem yeni şehrin, hem de yeni parkın kazmasının vurulması hedefleniyor. 8-10 yıl içinde de tüm projeyi tamamlayacağız” dedi.


Dünya


Geri Dön