27 / 04 / 2024

Esenyurt imar sorununda gelinen son nokta!

Esenyurt imar sorununda gelinen son nokta!

Yaklaşık 40 bin ailenin ev hayalini kabusa dönüştüren Esenyurt imar sorununda yaşananları adım adım araştırdık. İşte binlerce insanı sokaklara döken o olayda dünden bugüne yaşananlar...



Esenyurt'ta 2009-2012 yılları arasında maket üzerinden ev satın alan 40 binden fazla ailenin geçen yıl bölgede imar planının değişmesiyle ev hayalleri tam anlamıyla kabusa dönüştü. 2011 sonunda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB), Esenyurt belediyesininin firmalara tanıdığı imar haklarını geri alınca bölgede 20'den fazla projenin inşaatı durdu,  hatta iflas veren firmalar bile oldu. Bunun yanı sıra bunca yaşananlara rağmen yazılı ve görsel medyada reklam yaparak satışlarını sürdüren firmalar da çıktı. 


Hesaplar şaştı

Projelerin vaat edilen teslim tarihi geldi ama vaatler gerçekleşmedi. Daire almak üzere sözleşme yapan 40 binden fazla mağdur, senet ya da sözleşme gereği hayali evlerinin ödemelerini yapmaya devam ettiler. 


Esenyurt imar sorununda gelinen son nokta!



Vatandaş sokağa döküldü

Yaşam kalitelerinden ödün vererek kredi borcuna giren vatandaşlar, seslerini duyuracak kimseyi bulamayınca çareyi ellerinde balonlar, ağızlarında düdüklerle sokakta haykırmada buldu. Esenyurt'ta inşaat şirketlerinden ev alıp mağdur olan binlerce vatandaş Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, "Hayallerimizi çaldınız", "İBB ipiyle kuyuya inilmez", "100 bin kişinin ahını aldınız", "Artık yeter tapumuzu verin" ve "İmar affı istiyoruz" yazılı dövizlerle seslerini duyurmaya çalıştılar. 


Bir darbe de İBB'den geldi

Esenyurtzedelere bir kötü haber de İBB'den geldi. İBB Meclis toplantısında emsallerin artırılması ve soruna çözüm bulunması beklenirken konu mecliste tartışılmadı bile. Esenyurt'ta, "İmar yolsuzluğu" olduğunu öne süren CHP'nin, İBB Meclisi'ne iddiaların araştırılması için verdiği ve gizli olmasını talep ettiği "Esenyurt için genel görüşme" önerisi, AK Partililerin oy çokluğuyla reddedilmişti. Oturum isteği kabul edilmemiş ancak Esenyurt için yeni bir imar planı hazırlandığı açıklanmıştı.


Top Esenyurt Belediyesi'nde

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Nisan 2013 tarihli toplantısında Esenyurt'un lehine karar çıktı. Süpriz kararda İBB Meclisi 2008 yılında yapılan imar planlarını onayladı ve bundan sonrası için topu Esenyurt Belediyesi'ne attı. Mecliste CHP'lirden gelen itiraza rağmen karar çıktı ve Esenyurt Belediyesi'nin 1/1.000'lik planları onaylamasına karar verildi. 


Ve beklenen müjdeli haber geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 1/5000 Ölçekli Esenyurt TEM Güneyi Nazım İmar Planları, CHP grubunun "ret" oylarına rağmen AK Parti grubunun "evet" oylarıyla Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçti. Esenyurt'taki sorun, emsal kaydırması olarak anılan yöntemle çözüme kavuşturulacak. Buna göre, Esenyurt'taki boş alanların inşaat hakları, kat fazlası olan konut alanlarına kaydırılarak yasallık kazanacak. Durdurulan inşaatlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin onayladığı emsallere göre yeniden başlayacak.


Emsali aşan firmalar sattıkları dairenin parasını iade edecek

Esenyurt Belediyesi'nden alınan bilgiye göre emsali aşan projeler için başka arsalardan emsal aktarımı yapılacak. Mağduriyet olmasın diye düşük emsalli projeler 2.5'e yükseltilecek. Verilen 2.5 emsali aşan firmalar maket üzerinden fazladan sattıkları dairenin parasını iade edecek. Tahminlere göre 4 firma 2 bin 500'e yakın konut satmış.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön